Pride Park Stadium, 2023-08-08 20:45

Derby - Blackpool

Inför Derby - Blackpool
Paul Warne fick lite att fundera på efter ligapremiären. Förhoppningsvis har han hittat rätt till tisdagens ligacupmatch.

Inför Derby - Blackpool

Efter lördagens besvikelse i ligapremiären väntar ligacupspel mot Blackpool på tisdag kväll. Tar Paul Warne chansen att finna en ny elva eller låter han lördagens manskap få ytterligare en chans.

Det var säkert med stor förhoppning upp emot trettiotusen ramsanhängare bänkade sig på Pride Park i lördags. Tråkigt nog fick de vända hem med lång näsa. Förväntan på en topp-två-placering är hög både i och utanför Derbys hemmaarena. Vem vet, det kanske möjligen var bra att så här inledningsvis få sig en riktig näsbränna.

Min känsla är att Warne under sommaren börjat bygga sitt Derby County från försvarsledet och framåt. I Josh Vickers har nu Joe Wildsmith fått en kompetent konkurrent. Nya rutinerade mittbackarna Curtis Nelson och Sonny Bradley skall komplettera unge Eiran Cashin. Dessa tre har i försäsongsmatcherna fått spela ihop sig, men om vi ser till Wiganmatchen behöver de mer tid tillsammans för att bli den starka försvarsmur vi såväl behöver. Även om Curtis Davies numera finns hos Cheltenham Town var det som hans ande vilade över trebackslinjens spel med fötterna, speciellt vid Bradleys assist till lördagens första mål. Dessutom Cashins och Nelsons långbollar mot väntande forwards som spreds över arenan utan rätt adress vid ett flertal tillfällen. Det finns mycket mer att önska av vår ryggrad i försvaret, men ingen skall dömas efter en match utan vi får ha tålamod och vi kommer säkert på sikt känna oss trygga med dem med ett otal hållna nollor.

Våra ytterspringare Joe Ward och Craig Forsyth gjorde hyfsat ifrån sig, även om det var först i andra halvlek vi fick se Wards omtalade kvaliteter. Forsyth gjorde ett kanonmål och med lite mer skärpa hade han varit lördagens hattrick-hjälte. Forsyth startade istället för den tänkte Callum Elder som varit skadad under försäsongen. Glädjande nog var han på bänken och fick göra ett inhopp i andra halvlek. Mittfältstrion Conor Hourihane, Max Bird och Korey Smith kan säkert bli en bra formation, även om Smith inte hade hög procent på sina passningar. Framåt fick vi se Nathaniel Mendez-Laing och James Collins. Om tanken var att de skulle hålla sig i straffområdet och vänta på inlägg från kanterna får nog Warne ta dessa herrar i örat, i mina ögon var de oftast på andra ställen på planen.

Sammantaget en inte helt okej premiär och jag undrar hur Warne tänker. Tror han på sin startelva och låter de starta igen när det är dags för ligacupspel. Det är inte ovanligt att spelare behöver några matcher för att komma igång och leverera när de spelar med ny formation och en del spelare som är nya bekanta. Det andra alternativet är att ge bänkspelarna möjlighet att visa att de har i en startelva att göra, möjligt kompletterat med en och annan från akademin. Utifrån tidigare resonemang tror jag att Warne låter våra tre mittbackar kampera ihop igen, de behöver alla möjliga spelminuter ihop. Nyförvärvet från Bristol City, Kane Wilson gjorde ett imponerande inhopp som ytterspringare på högerkanten och kan definitivt vara ett alternativ till Ward. Jag har dock svårt att se båda starta. Elder är ett alternativ till Forsyth, men troligtvis behöver han än så länge lite fler träningstimmar innan han startar. Det gäller även Conor Washington som startspelare. Liam Thompson har fått mycket beröm under försäsongen, ges han en möjlighet på tisdag? Svaret på alla frågor får vi från Warnes laguppställning en timme före avspark på tisdagskvällen.

Med knappt fyra veckor kvar av sommarfönstret har Warne fortfarande tid att komplettera sin spelartrupp. Rykten kommer och går, ibland lär de emellanåt vara iscensatta av spelaragenter utan att ett uns av sanning finns. Det har också varit bud på våra spelare. Liam Rosenior vill gärna ha Max Bird till sitt Hull City. Vi får hoppas att Bird är kvar hos oss när höstmånaden september gör sitt intåg. Ibland blir jag förvånad över unga spelares val som vill utvecklas vidare. Om Bird skall ta ett steg upp har jag svårt att se Hull City som hans nästa steg i karriären, men man vet aldrig hur spelare tänker och vilka bollplank som finns runt dem. Jason Knights övergång till Bristol City var för mig en oerhörd överraskning om han vill utvecklas vidare…..och det under Nigel Pearson.

Senaste tillskottet är gamle bekantingen Martyn Waghorn, om det blir ett lyckat nyförvärv återstå att se. Undertecknad är inte så säker. Jag tror att Warne ändå behöver ytterligare en forward som vet var målet finns. En sak som fått mig att fundera en aning är att flera av sommarens nyförvärv har en tidigare koppling till Warne och Rotherham United. Gör han det enkelt för sig eller har han dålig koll på spelarmarknaden? Möjligt att jag är helt ute och reser och fram i vår får äta upp mina funderingar, vi får se.

Nu vankas ligacupspel med möjlighet till en senare tripp till Wembley, lockar det? Vi får se hur lockad Warne är över en resa genom ligacupomgångarna. För egen del vete katten om Wembley lockar efter besöken 2014 och 2019. Kanske bättre att satsa på ligaspelet med en topp-2-placering som mål.

Möjlig startelva;

Vickers
Nelson – Bradley – Cashin
Ward – Smith – Bird – Hourihane – Forsyth
Mendez-Laing – Collins

 

Stefan Borg2023-08-07 21:55:29
Author

Fler artiklar om Derby