Pride Park Stadium, 2023-09-30 16:00

Derby - Cambridge

Inför Derby - Cambridge
Kommer närmare 30 000 Ramsanhängare lämna Pride Park med ett leende på lördag eftermiddag?

Inför Derby - Cambridge

Cambridge United besöker Pride Park på lördag. Är det nu The Rams börjar ta trepoängare även på hemmaplan.

Paul Warne började sitt Derbyäventyr för ett år sedan med en bortavinst mot lördagens motståndare. James Collins var dubbel målskytt i 2-0-segern. Warnes andra år började med en bortavinst i lördags mot Carlisle United, där Collins åter gjorde två mål som gav en 2-0-viktoria. Visst brukar vi säga att traditionen är stark i engelsk fotboll och här fick vi ytterligare ett bevis.

Det var ingen stormatch av våra gumsar i lördags, men vi kunde hämta in tre viktiga poäng och med det närma oss toppen av ligatabellen. Jag har inget emot att vi gör en sämre insats så länge vi tar tre poäng, hade det varit konståkning eller annan sport där vinst kammats hem efter bedömning av utförande skulle jag självklart haft en annan åsikt. Mot de sämre lagen kan vi säkert ha en dålig dag men ändå vinna, men mot topplagen måste spelet fungera.

Warne kan i nuläget peka på en faktor som alla skador som dykt upp av olika anledningar och därför inte kunnat spela sin tänkta elva, om han nu har en sådan. Skador och dålig form på wing-spelare och mittbacksalternativen har gjort att han fått frångå sitt 3-5-2. Enligt hans egen utsago gillar han även 4-2-3-1 vilket vi kunnat se. I min värld kan jag förstå att han väljer två sittande mittfältare på bortaplan, men att han även har det på hemmaplan när vi skall framåt och ta kommandot känns för mig helt fel. Hemmaspelet har inte varit någon större framgång än så länge, vi får hoppas att Warne ser det och spelar på annat sätt och med en annan formation.

Från Derbys sjukstuga verkar Max Bird vara utskriven, tyvärr har han ersatts av Elliot Embleton. Vi får möjligen vänja oss vid att det är frånvaro av spelare pga skiftande skador, vilket egentligen inte skall förvåna oss. Merparten av sommarförvärven hade förra säsongen en skadehistorik. Vi är dock inte i samma läge som Nigel Clough hade en höst för en massa år sedan, om jag minns rätt var siffran på skadade spelare uppe i tvåsiffrigt vid något tillfälle.

Nyförvärvet Sonny Bradley skulle bli vår försvarsgeneral och hur det gått behöver jag inte fördjupa mig i. En som däremot tagit den rollen är Curtis Nelson som efter en trevande inledning visat vem som är boss i försvarslinjen. Jag tycker också att han fungerar mycket bra tillsammans med Eiran Cashin. Nu senast fick vi som högerback se nyförvärvet Ryan Nyambe som med sin rutin visade sig vara ett bra alternativ i den positionen, han lär också kunna spela mittback.

Kommer Warne köra samma elva som sist, vilket inte är ovanligt efter en trepoängare. Jag hoppas dock att han tar sig en funderare för lagets prestation mot Carlisle United var inte på topp. Martyn Waghorn såg oerhört seg ut efter att verkligen presterat i sina inledande matcher. Tyrese Fornah känns inte riktigt i fas på planen, men skall man bänka honom eller låta han så sakta komma in i sin roll – det är den stora frågan. En annan som sett trött ut, förutom vid ett par tillfällen per match, är Nathaniel Mendex-Laing. Inte så konstigt, dels var han inte med under hela försäsongen och dels har han varit på långväga landslagsuppdrag. Får vi se Louie Sibley behålla sin plats trots att han var lite blek mot Carlisle i lördags. Ja frågorna är många och svaren har vi en timma före avspark på lördag.

Cambridge United, där Roy McFarland var manager på 90-talet, har börjar hyfsat denna säsong. Det var likadant för ett år sedan för att sedan sakta men säkert ta hissen ner i tabellen. De klarade sig kvar med en poängs marginal. Cambridge är att lag som The Rams skall slå alla dagar i veckan, men League One är en märklig serie där alla tycks slå alla.

Möjlig startelva;

Wildsmith
Nyambe - Nelson – Cashin – Forsyth
Sibley - Smith – Fornah
Barkhuizen- Collins - Washington

 

Stefan Borg2023-09-29 09:30:01
Author

Fler artiklar om Derby