Pride Park Stadium, 2023-11-11 16:00

Derby - Barnsley

Inför Derby County  -  Barnsley
Eiran Cashin, tillbaka efter avstängning.

Inför Derby County - Barnsley

Barnsley går som tåget på bortaplan. The Rams har nu möjligheten att spräcka deras förlustfria svit när lagen möts på Pride Park på lördag eftermiddag.

Upp som en sol och ner som en pannkaka, visst är det lite så denna säsong men skall vi vara riktigt ärliga har det pågått ända sedan februari. Där, i början av februari blev Paul Warne utsedd till januari månads manager efter en lång räcka matcher som obesegrade. Jag vill påstå att det är då som det började vackla på planen vilket säkert kan ha många orsaker. Problemet, som jag ser det, är att oavsett vad det handlar om har Derbyskutan inte gått i rätt riktning sedan dess. Fram tills nu har vi mäktat med två raka segrar i ligan vid…..två (2) tillfällen. Detta är Derby County med ett tydligt mål att bli topp-två denna säsong. Nu tror jag ändå att det är möjligt, men det beror inte på den vassa poängskörd vi fixar utan att League One är oerhört jämn där alla tycks slå alla – så håll ut. Vi är många supportrar, undertecknad inkluderad, som tänkte att ”nu har det vänt och vi är på gång” efter bl.a. klara segrar mot Exeter City och Northampton Town, men icke. Med den nämnda statistiken känns det inte klockrent att ha två raka hemmamatcher i ligan på Pride Park och nu väntar Barnsley som på sju bortamatcher har fem vinster och två kryss…Men trender är till för att brytas.

Det positiva med spelet i de senaste liga- och cupmatcherna är att det skapas måltillfällen i drösvis och spelarna är inte rädda för att skjuta från långt håll. Vi har spelare som kan utmana och dribbla genom ett försvar, men det avgörande skottet har tyvärr rätt så ofta knappast styrfart. Det är lite som om en älgjägare fått med sig luftgeväret på jakten. Med en annan kvalitet kunde vi gjort reklam för Måltipset. Det är möjligt att det smugit sig in en osäkerhet när lägen uppstår och det är bara att hoppas att de nervösa knutarna löses upp. En som skiljt sig från resten av gänget har varit Nathaniel Menez-Laing, fyra mål på lika många matcher och en speed som få andra har. Kanske en överraskning då han blivit en världsresenär vid landslagsuppehållen för spel med sitt Guatemala. Han borde vara trött, eller?

Dagens kuggfråga är – kommer Warne starta med samma spelare för tredje raka gången i en riktig tävlingsmatch. Jag hoppas inte det. Sonny Bradley fick mycket positiv kritik efter sin insats mot Northampton, trots att han kunde fått på sitt CV ytterligare en assist för ett baklängesmål. Northampton var för dagen oerhört svaga och det var lätt att glänsa i backlinjen. Mot Crewe var han ansvarig för deras andra mål och mot vargungarna i onsdag hade han en del i deras enda mål. Nej, tyvärr blev inte Bradley den kung i försvaret som förväntats och jag hoppas för hans egen skull att någon annan klubb vill förbarma sig över honom i januari. Att Eiran Cashin kommer in är för mig en lågoddsare. Ytterbackarna Ryan Nyambe och Craig Forsyth stod inte att känna igen i söndags, främst Forsyth som definitivt kommit in på fel spår i järnvägsknuten Crewe. Var det en engångsföreteelse eller en dipp i formen, vi hoppas på det förstnämnda. Som alternativ till Nyambe finns Joe Ward, även om han trivs längre upp i banan. På mittfältet upplever jag att en spelare som gör många löpmeter saknas och det lär vi inte få se innan Liam Thompson är tillbaka. Warne kör lite olika uppställningar från start, men är inte rädd att byta system under pågående match. Det jag saknar dock är att han kontinuerligt spelar med två forwards på topp, ni vet en variant av ”Little and Large” som han faktiskt har tillgång till i James Collins och Conor Washington. Vi såg mot Crewe när en ensam Washington skulle tampas med tre fyrtorn i deras fembackslinje, det gick ju sådär…..Tyvärr verkade Warne inte notera det. Det var, i mitt tycke, oerhört sena byten som jag egentligen förväntade mig i halvtidspausen.

Var det någon som tog chansen att knacka på dörren till lördagens startelva i onsdagsmatchen mot ungdomarna i Wolverhampton Wanderers? Möjligen att Collins med sitt hat-trick väckte en tanke hos Warne. Nu var det mot ett ungt försvar, men tre mål är ändå tre mål. Kane Wilson slog ett fint inlägg till Collins andra mål, men tyvärr var det oerhörd dålig leverans på alla de andra han slog. Lite synd, för Wilson skulle kunna vara ett alternativ på högersidan. När det gäller inlägg är det lätt att börja tänka på hörnsparkar. Vi har väl gjort något enstaka mål på hörna under säsongen. Möjligt att de varianter de tränat på bör läggas i malpåsen för vi känns rätt så ofarliga. The Rams snittar nästan sju hörnsparkar per match och visst borde våra lirare leverera bättre, eller?

Nästan hela startelvan sedan Crewe-matchen vilades i onsdags, då Warne har ett tydligt mål - tre poäng mot Barnsley. Vi hoppas att hans taktik och spelarnas prestationer ger oss det.

Möjlig laguppställning;

Wildsmith
Nyambe - Nelson – Cashin – Forsyth
Ward – Bird – Hourihane -  Mendez-Laing
Collins - Washington


 

Stefan Borg2023-11-10 07:50:00
Author

Fler artiklar om Derby