2022-09-03 16:00

Derby - Plymouth

Inför Derby County  -  Plymouth Argyle
Pride Park - Derby Countys hemmaborg med enbart vinster denna säsong.

Inför Derby County - Plymouth Argyle

Nytt toppmöte på Pride Park när femteplacerade Plymouth Argyle kommer på besök.

På lördag är det 55 år sedan vi övergav engelsmännens vänstertrafik. Under dessa år har vi stött på Plymouth Argyle 20 gånger i ligaspelet och stått som vinnare vid 14 tillfällen. Fyra förluster har det blivit men enbart en gång på vår hemmaplan. Om historien håller i sig är känslan vi har en trepoängare att se fram emot och att vår hemmaborg blir det starka fort vi behöver denna säsong.

Det satt långt inne i lördags mot Peterborough United, men att kunna vända underläge till seger i matchens slutfas tyder på en stark lagmoral och en attityd som kan vara vägvinnande denna säsong. Min känsla är att Liam Rosenior fått ihop ett gott gäng som fungerar bra ihop, det är bra jobbat på så pass kort tid.

Torsdagen var den sista dagen för sommarens transferfönster och målet för Rosenior var att kunna addera en högerback och en stark nummer nio. Tyvärr gick förstavalen till andra klubbar för en vecka sedan. Det blev till slut ett lån av 19-årige William Osula från Sheffield United med knapp erfarenhet av seniorfotboll. Inte direkt det vi hade önskat och truppen känns nu oerhört tunn på vissa positioner. Jason Knight lovade ta platsen som högerback tills Rosenior kunde hämta in en ny. Frågan är hur Knight tänker nu. Trivs han i rollen och vill göra den till sin egen eller tydliggör han för Rosenior att hans plats i laget är längre fram? James Chester och Korey Smith skulle kunna vara alternativ som högerback, men frågan om de kan göra det lika bra som Knight. Det klart bästa som hände när transferfönstret stängde var dock att nämnde Knight, Max Bird och Louie Sibley inte försvann till andra klubbar.

Kan denna säsong bli Sibleys? Jag tycker han gjort gedigna insatser både som inhoppare och startspelare. Ett par mål har det också blivit och det är bara hoppas att hans insatser gett honom råg i ryggen inför fortsättningen. En som tyvärr inte har fått så mycket råg i ryggen är James Collins. Han gör mycket bra på planen som targetspelare och sliter verkligen för laget, det är bara målproduktionen som saknas. På något sätt lider jag med honom. I tisdags mot Grimsby Town borde han lätt kunnat titulera sig som åtminstone tvåmålsskytt. Men lik en ketchupflaska i glas så är jag övertygad om att till slut lossnar det och då rejält. Av den anledningen, vilket jag vet att många inte tycker, hoppas jag att han fortsätter starta som nummer nio. Med oförmågan i transferfönstret att finna en ny nummer nio kommer han inte att ha någon konkurrent på den positionen som stressar honom, vilket i och för sig kan både vara bra och dåligt.

Det blir troligtvis inga större förändringar i startelvan. Smith är ute ur leken ett par veckor vilket gör att Sibley garanterat får starta. Jake Rooney har gjort imponerande matcher som mittback i ett par cupmatcher, men att sätta två så pass unga spelare som mittbackar tror jag inte på. Rickard Stearman lär vi få se från start.

Plymouth, som är ett av få grönklädda lag i England, verkar fått ordning på försvarsspelet efter 1-5 borta mot Charlton Athletic. Två raka nollor har det blivit. Fördelen med att möta ett lag som Plymouth är att det är ett lag som försöker spela fotboll, jag tror det passar våra gumsar bättre än att möta ett lag som parkerar bussen på den sista tredjedelen. På lördag eftermiddag överger vi det fina septembervädret ett par timmar och njuter förhoppningsvis på ett annat sätt framför datorn/TV:n. Möjligt att vi kommer få se ”Derby72” på läktaren med svensk flagga.

Förslag på startelva;

Wildsmith
Knight – Stearman – Cashin – Forsyth
Bird – Hourihane
Mendez-Laing – Sibley - Barkhuizen
Collin

Stefan Borg2022-09-02 13:10:26
Author

Fler artiklar om Derby