Pride Park Stadium, 2021-10-02 16:00

Derby - Swansea

Inför Derby County  -  Swansea City
Kan en god lagsammanhållning undvika degradering trots ett otal minuspoäng?

Inför Derby County - Swansea City

Med minst 12 minuspoäng i bagaget är varje match som en cupfinal denna säsong. Har Derbyspelarna förmågan att åter producera en gedigen laginsats när Swansea City kommer på besök till Pride Park på lördag eftermiddag och med det öka sin poängskörd.

Wayne Rooney har fått sin spelartrupp att dra åt samma håll och jobba för varandra, resultatet har blivit ett antal poäng och ett spel som emellanåt vittnar om förhoppningar för klubbens supportrar. Ibland kan en kris ge positiva effekter. Det blir lite av ”vi skall visa dem”. Min känsla är att spelarna gått samman för att visa supportrarna och för att stå upp för klubbens framtid. Visst är det gott att se. Speciellt när vi hade en ägare som övergav det sjunkande skeppet och var först i livbåten. Jag skall villigt erkänna att jag varit kritisk till Rooneys förmåga att med sina beslut ta klubben framåt. Men det han gjort nu med att motivera spelartruppen, fått till ett hyfsat spel samt visat en målmedvetenhet med att ta klubben ur krisen gör att jag lyfter på hatten för Mr Rooney. Han har verkligen inte lämnat ett sjunkande skepp, trots att han har den möjligheten. Hans omtanke om de anställda som nu får lämna klubben visar också ett gott hjärta.

När det gäller klubbens framtid låter det onekligen positivt från herrarna från Quantuma som i sitt uppdrag skall få Derby County på fötterna igen, både vid presskonferens och vid enskilda intervjuer från media. Det finns ett flertal intressenter och om vi har riktigt tur kan ny ägare vara klar före årsskiftet. Det skulle möjligen innebära att klubben inte är i behov av att sälja spelare i januari. Det har nämnts att klubbar som sätts i ”administration”, förutom 12 minuspoäng, även får ett transferembargo i två år. Hur verkligheten kommer se ut lär vi bli varse. Det gäller även frågan om ytterligare minuspoäng från EFL. Kan Quantuma-herrarna få EFL att reducera antalet minuspoäng tror jag att det finns hopp om spel i The Championship även nästa år.

Vi har på pappret en sämre spelartrupp än för ett år sedan, men på planen känns det som ett bättre lag än förra säsongen. Om det beror på att mina förhoppningar för denna säsong är lägre än tidigare eller om det är verklighet, det kan det nog finnas många åsikter om. Fram till nyår får vi två efterlängtade tillskott som säkert kommer att stärka startelvan. Krystian Bielek lär vara tillbaka runt årsskiftet och Colin Kazim-Richards under hösten. Utan CKR har vi inte haft någon riktig nummer 9. Tyvärr har Sam Baldock inte kunnat fylla hans skor. Min upplevelse är att den 20-årige Jack Stretton är ett klart bättre val, men ser även att Tom Lawrence är ett gott alternativ.

Phil Jagielka stod över onsdagens möte mot Reading, men kan vara tillgänglig till lördagsmatchen. Rickard Stearman var en bra stand-in för 39-årige Jagielka undantaget det onödiga gula kort han drog på sig i början av matchen. Vår senaste målskytt Craig Forsyth kommer möjligen fortsätta som vänsterback, vem vet han kanske har kommit in i ett målstim och avgör även mot The Swans. Det var härligt att se Jason Knight på planen igen, hans slit och energi har vi saknat. Förhoppningsvis orkar han med en match till innan uppehållet. Jag har tidigare ifrågasatt Lawrence agerande i matcherna i hans nya kaptensroll, kan han fortsättningsvis visa inställningen som han hade i onsdagsmatchen har jag inga problem med att han bär bindeln. Tyvärr brukar en bra Lawrencematch följas av ett antal plattmatcher, men det är dags att överraska nu Tom!

Efter Ryan Allsops två ligacupmatcher, där han åtminstone får ta på sig två av fem insläppta bollar, hade jag en viss oro inför den senaste matchen. Han överraskade mig med ett vasst målvaktsspel och kändes säker när inlägg kom mot straffområdet, vilket inte är Kelle Roos styrka. Roos har fått en konkurrent. Vem väljer Rooney på lördag? Med en dåres envishet hävdar jag dock att vår nuvarande tredjemålvakt självklart skall vara The Rams nr 1.

Brian Clough byggde sina framgångsrika lag på ett starkt försvarsspel och där upplever jag att vi är. Målskyttet är dock lagets stora akilleshäl. Någon konstaterar möjligen då att vi har ju redan sju målskyttar efter tio ligamatcher….. Problemet är att dessa sju delar på förstaplatsen i interna skytteligan. Nyförvärv är inte aktuellt så vi får hålla tummarna att någon spelare får en riktig ketchupeffekt. Ibland har spelare från de egna ungdoms-/reservleden överraskat genom åren även om få har kommit upp i dubbla siffror. Tänker bl.a. på Roger Davies, Jeff Bourne och Dean Sturridge – spelare som troget väntat på sin chans och tagit den. En som verkligen tog den var Andy Garner, så långt tillbaka som 1984. I hans första start gjorde han hat-trick mot Crystal Palace. Vad tror ni, kan en spelare som Jack Stretton bli näste notoriske målskytt från de egna leden? Gärna för mig.

Swansea City har gått lite si och så i de inledande matcherna. Gör få mål, undantaget upphämtningen från 0-3 till 3-3 borta mot Luton Town. Det visar att laget har en moral och att inget är omöjligt för dem. Vi skall definitivt inte underskatta walesarna.

The Rams är fortfarande obesegrade på Pride Park, vilket vi hoppas kvarstår säsongen ut. För lagets självförtroende är det viktigt att inte förlora på lördag, en förlust vill man snabbt revanschera sig för och nästa match är först om två veckor.


Förslag på startelva;

Kelle Roos
Nathan Byrne, Phil Jagielka, Curtis Davies, Craig Forsyth
Max Bird, Graeme Shinnie
Jason Knight, Ravel Morrison, Tom Lawrence
Jack Stretton

Bänkplats till;
Ryan Allsop, Louie Watson, Kamil Jozwiak, Rickard Stearman, Dylan Williams, Louie Sibley, Lee Buchanan



 

Stefan Borg2021-10-01 08:38:51
Author

Fler artiklar om Derby