Pride Park Stadium, 2021-08-28 13:30

Derby - Nottingham

Inför Derby - Forest
Pride Park - Derby Countys hemmaborg

Inför Derby - Forest

Efter nästan tre och ett halvt år utan Brian Clough Trophy i prisskåpet är det dags att ta tillbaka den till Pride Park, där den hör hemma!

Frågan är när det är bäst tillfälle att möta grannen österut. Är det i ett läge som nu med en motståndare utan poäng och ett Derbygäng som bör ha hyfsat självförtroende eller är det på lördag helt fel tillfälle? Det sägs ju att någon gång vänder det för lag med ett flertal raka förluster. Lördag eftermiddag kommer ge svaret.

För många supportrar och säkert även för ett flertal spelare är säsongens viktigaste match mot laget från grannbyn. Spelare som kommer in från andra klubbar har självklart inte samma känsla som spelare i Derby som varit med ett tag. Vi har en drös akademispelare som kommer starta eller sitta på bänken på lördag. De har lärt sig hur mycket ett derby betyder och kommer garanterat vara taggade mot laget i rött. Det kan ge oss en fördel.

Lördagens motståndare lär ha problem med sin sista utpost, vi vet själva hur frustrerande det är när vi haft målvakter som gör den ena Rembrandt efter den andra. Ordinarie keeper lär ha varit ansvarig för ett flertal mål under säsongsinledningen och andrekeepern släppte in fyra mot Wolverhampton Wanderers i Ligacupen i tisdags. Vi ska dock inte slå oss för bröstet med tanke på våra nummer ett och två. Kelle Roos har i och för sig två raka nollor, men de har tillkommit sedan vi fått stadga i försvaret med Phil Jagielka. Roos varvar lite för mycket positivt och negativt för att ge trygghet under en längre period. Vår nuvarande andremålvakt har stått i de två ligacupmatcherna och har två av fem insläppta på sitt samvete.

Det har varit nyttigt att vädra så pass många akademispelare som gjorts under ligacupmatcherna. Den erfarenheten de fått kan vi ha nytta av senare under ligaspelet om det visar sig att Wayne Rooneys trupp inte kan utökas.

Derby County lämnade in nya bokslut för tre säsonger till EFL i tisdags med bl.a. avskrivningar för inköpta spelare utifrån den modell EFL numera önskar. Det ryktas även om att EFL vill ha garantier från Mel Morris att fortsatt ta ett ekonomiskt ansvar för klubben. Domen från EFL tycks dock dröja, men det spekuleras i bl.a. nio poängs avdrag. Det lär vår käre ägare inte acceptera utan fight. Så länge detta pågår påverkar det Rooneys möjligheter att signa nya spelare, transferfönstret stänger på tisdag och den situation vi är i känns inte bra. Landar vi i minuspoäng och inga nya spelare lär det bli en säsong, sent att glömma.

Jag har ingen aning om hur välbärgad Mr Morris är, men jag lider lite med honom. Han tog över 2014 med ett mål att göra Derby County till ett etablerat PL-lag. Möjligen att hans iver och lite naivitet har gjort att vi är där vi är nu, sommaren 2021. Han har kickat managers till höger och vänster, gett nya ansvariga rejäla pengasäckar för spelarinvesteringar och det känns som alla Morris miljontals pund bara har åkt ner i ett stort svart hål. Han har inte fått något tillbaka av allt han bidragit med. Därtill har han under ett par år misslyckats att finna seriösa köpare av klubben.

Om vi nu skall satsa på en trepoängare på lördag har vi ett stort frågetecken. Vem är spelaren som vi kan luta oss emot när det gäller målskytte? Jag hittar ingen och det är ett aber inte bara för lördagsmatchen utan för hela säsongen. Colin Kazim-Richards är långtidsskadad och hans nye ersättare Sam Baldock har de senaste säsongerna inte skrämt motståndarförsvararna. Tom Lawrence, nu skadad, kom förr upp i tvåsiffrigt men det var då det. Jack Stretton kan säkert bli något men inte än på länge. Visst går det att sprida målskyttet på flera spelare som under en säsong gör en handfull mål, men om det skall fungera får det vara många spelare som behöver bidra. Det som kan rädda oss är att det nykomponerade mittbacksparet Jagielka/Davies fortsätter som de börjat, då räcker det med ett eller två mål framåt. Säsongen 2006/07 hade vi 20 uddamålsvinster, hälften vanns med 1-0. Så visst fungerar det.

Med Lawrence troligen inte helt återställd tror jag på samma lag som mot Middlesbrough till tio elftedelar. Lee Buchanan lär ersätta Craig Forsyth. Det skulle i så fall innebära att Louie Sibley startar igen och det är kanske denna säsong han får sitt riktiga genombrott. Jag upplever att han fått tillbaka det självförtroende han hade när han debuterade och inledningen denna säsong har han varit pigg och kreativ. Att han nu också hittade målet i tisdags betyder säkert att han kommit över ytterligare en tröskel.

Klockan halv två på lördag är vi bänkade och får förhoppningsvis äntligen uppleva en trepoängare i East Midland-derbyt. Det var som sagt, ett tag sedan.

Förslag på startelva;

Kelle Roos
Nathan Byrne, Rickard Stearman, Curtis Davies, Lee Buchanan
Max Bird, Graeme Shinnie
Kamil Jozwiak, Ravel Morrison, Louie Sibley
Sam Baldock

Bänkplats till;
Ryan Allsop, Louie Watson, Tom Lawrence, Jack Stretton, Craig Forsyth, Jordan Brown, Isac Hutchinson

 

Stefan Borg2021-08-27 18:45:05
Author

Fler artiklar om Derby