Inför Derby - Hull
Tvingas vi se olyckan Lawrence idag?

Inför Derby - Hull

Sjätte matchen i rad utan förlust?

På Pride Park Stadium tar Derby County idag emot Hull. Bortalaget har den senaste månaden spelat tre bortamatcher och vunnit samtliga! Onekligen en varningsklocka. De har också under samma tid spelat tre hemmamatcher som lett till en vinst och två förluster. Deras storskytt, 23-årige Jarrod Bowen, sänkte The Rams vid besöket 26 oktober i Hull med två mål och innehar 3:e platsen i seriens skytteliga med 16 gjorda mål. En spelare att se upp med. Tyvärr så har Derby inte alls en motsvarande spelare i sina led. Bäste målskytt är Martyn Waghorn med 8 mål. Därefter kommer Tom Lawrence med 5 mål och Chris Martin med 4 mål.

Derbys resultat från 26 november till och med 21 december var riktigt usla med två oavgjorda och fyra förluster som facit. Resultatmässigt så har de senaste fem matcherna varit betydligt bättre. Tre segrar och två oavgjorda har lett till en betydligt mer hälsosam tabell och dessutom ett avancemang i FA-Cupen. Att cupsegern dessutom kom mot Premier Leaguelaget Crystal Palace är förstås en fjäder att ta med sig och som kan ge råg i ryggen inför möten med lag som ligger högre upp i tabellen. För man ska komma ihåg att de fyra senaste ligamatcherna alla har varit mot bottenlagen Wigan, Charlton, Barnsley och Middlesboro.

Vilken startelva kan vi tänka oss att manager Phillip Cocu plitar ner i sitt block? Till vi supportrars stora förtret tycks vissa spelare vara givna. Tom Lawrence är en av dessa och det är obegripligt. Tidigare säsonger gjorde han vettiga, eller till och med bra, insatser i ungefär en av tre matcher. Detta kombinerade han med en tredjedels slätstrukna insatser och en tredjedels usla insatser. Att han då fanns med i startelvan gick att motivera tack vare tredjedelen då han verkligen var bra. Denna säsong har jag bara sett honom göra en bra insats och det var i premiären mot Huddersfield. Han har startat 23 ligamatcher denna säsong plus en i FA-cupen, ett otroligt facit för en spelare som inte tillför särskilt mycket. Han har inte kommit in som avbytare någon gång, det vill säga är han skadefri och inte avstängd beroende av varningar eller trafikolycka, då spelar han. Suck!

Martyn Waghorn tillhör inte heller en av mina favoriter men jag kan ha förståelse för honom som ytter i ett femmannamittfält då han ju faktiskt springer mycket, en egenskap som uppenbarligen tar honom långt för hans spelförståelse och teknik är inte mycket att skryta med.  

Förmodligen får vi se ett femmannamittfält idag. Det är väldigt roligt att se egenproducerade ungdomarna Max Bird, Jason Knight och Louie Sibley på planen. Dels för att de faktiskt åstadkommer en hel del, dels för att de är just egenproducerade och ger oss hopp om att kunna utvecklas till att bli viktiga spelkuggar. Jag tänker t ex på hur Will Hughes (har ni sett den närmast märkliga likheten både utseende- och spelstilsmässigt mellan honom och Sibley!?) och Jeff Hendricks utvecklades och gjorde stor nytta för klubben. Av dessa tre ungdomar har jag förhoppningar om att få se i alla fall två av dem i startelvan.

Nyss 19-årige fyllda Morgan Whittaker tillhör också kategorin egenproducerade ungdomar men har i mitt tycke inte alls imponerat i de tio matcher, varav en från start, vi har kunnat se honom i A-laget. Det finns alltså chans att se hela fem, fast mer realistiskt fyra egenproducerade spelare i startelvan, vilket vi inte vana vid. I försvaret huserar nämligen Jason Bogle och Max Lowe som också är resultat av Derbys akademi.

Egentligen vill jag se Andre Wisdom i startelvan men han tycks ju inte riktigt ha managerns förtroende. Det är inte helt lätt att sia om hur mittfältet ska komponeras idag. Waynes Rooney är förstås given i startelvan. Duane Holmes blandar och ger på ett sätt som gör att det är svårt att veta om han gör tillräcklig nytta för att vara med i startelvan. Personligen skulle jag helst se ett innermittfält med Rooney, Bird och Knight.

Ej disponibla på grund av skador är Krystian Bielik, George Evans, Graeme Shinnie, Jack Marriott och Mason Bennett. Shinnie vore intressant att se igen, han gjorde ju faktiskt några riktigt bra insatser under hösten. Extra roligt att han lyckades med detta var ju för att han till att börja med tycktes vara långt ner i Cocus frysbox.
 
Möjlig startelva:
Ben Hamer
 
Jason Bogle
Curtis Davies
Craig Forsyth
Max Lowe
 
Martyn Waghorn
Jason Knight
Wayne Rooney
Max Bird
Tom Lawrence
 
Chris Martin

Torbjörn Karlsson2020-01-18 11:07:00
Author

Fler artiklar om Derby