Inför Derby – Leeds
Skärpning Rooney!

Inför Derby – Leeds

Avslaget på Pride Park idag.

Derby mot Leeds på Pride Park Stadium idag. Normalt sett ett prestigemöte, åtminstone för Derbysupportrars del. Den här gången dock en tämligen avslagen match skulle jag vilja påstå. Leeds har redan tagit steget tillbaka till Premier League och Derby har inte så värst mycket att spela för.

Förhoppningsvis kan dock Derby bjuda på ett verkligt motstånd mot ett topplag, vilket inte tillhör vanligheterna denna säsong. Mot de sex lagen som ligger på uppflyttnings- och kvalplatser har Derby bara lyckats ta fem poäng, detta genom fem oavgjorda matcher. Lag som tar sig till de åtråvärda översta sex platserna måste förstås ta några segrar mot dessa motståndare.

Den här säsongen har dock inte Derby haft den förmågan, laget har helt enkelt inte varit tillräckligt bra. Bristerna har varit synliga framförallt i försvaret. Ingen av de två målvakterna, Kelle Roos och Ben Hamer är tillräckligt bra för ett lag som aspirerar på uppflyttning. Backlinjen är inte tillräckligt solid utan är dels alltför enkelt att ta sig igenom för anfallande motståndare, dels står de för alltför många missade passningar som blir bjudningar. Många gånger har dessa bjudningar lett till nätrassel.

Offensivt sett har det överlag sett hyfsat ut med rörligt spel och så pass mycket bollinnehav att målchanser kan produceras. Den där anfallaren som det plötsligt flyter på för har vi dock inte i laget. Bäste målskytt är Martyn Waghorn med tolv mål. Med detta ligger han på 20:e plats i skytteligan. Tom Lawrence och Chris Martin har gjort vardera tio mål, dvs topptrion har 32 mål sammanlagt. De tre senaste säsongerna har de tre främsta målskyttarna tillsammans gjort 32 (18/19), 36 (2017/18, Matej Vydra 21 mål) och 30 (16/17).
 
Antalet insläppta mål är nu 60 och vi har minus 2 i målskillnad. De tre senaste säsongerna dessförinnan har det släppts in 54 (kvalplats nåddes, +15 i målskillnad), 48 (kvalplats nåddes, +22 i målskillnad) och 50 (+4 i målskillnad). Varken riktigt bra framåt eller bakåt denna säsong alltså.
 
Wayne Rooney har gjort det mesta riktigt bra sedan han debuterade i januari men det vill till att han gör en betydligt bättre insats i de två sista omgångarna än vad han mäktat med på sistone. Mot Cardiff i förra omgången var han rätt och slätt dålig och det är inte kring sådana insatser vi supportrar vill bygga våra förhoppningar kring när den nya säsongen ska påbörjas.

I mål får vi troligen återigen se Kelle Roos i startelvan, då hans konkurrent på denna plats, Ben Hamer, i de senaste matcherna varit alltför dålig. Roos fick chansen, och gjorde det bra, mot Cardiff. Dock vet vi alla att även Roos allt som oftast brister i sitt agerande, många gånger med mål som följd. Jag ser målvaktssituationen som den allra första att ordna till innan nästa säsong börjar. Jag hoppas att manager Phillip Cocu fortsatt ger många av tonåringarna mycket speltid dessa två sista omgångar, precis som han har gjort på sistone. Ju mer speltid dessa ungdomar får, desto mer nytta har vi av dem nästa säsong.
 
Möjlig startelva:
Kelle Roos
 
Jason Bogle
George Evans
Matt Clarke
Max Lowe
 
Jason Knight
Louie Sibley
Wayne Rooney
Max Bird
Tom Lawrence
 
Chris Martin

Torbjörn Karlsson2020-07-19 12:40:00
Author

Fler artiklar om Derby