Pride Park Stadium, 2021-02-13 16:00

Derby - Middlesbrough

Inför Derby - Middlesbrough
Pekar Wayne Rooney i riktning mot 3 poäng?

Inför Derby - Middlesbrough

Vem segrar i Hjärnornas kamp när Middlesbrough gästar Pride Park på lördagens eftermiddag.

Visst blir det lite av gammalt mot nytt när Neil Warnock tar sitt Middlesbrough för att möta Wayne Rooneys Derby County. Det handlar om 40 års erfarenhet som manager mot några månader på den posten. Det skall bli intressant att se vems taktiska idéer som står som segrare.

Regn i South Yorkshire ställde åter till det för The Rams när förra helgens match mot Barnsley blev inställd. Möjligt att The Rams kan vara vinnare i detta med ytterligare möjlighet att foga in fem nyförvärv i rätt positioner tills de möts den 10 mars. Rooney har nu haft tio dagar på sig att se och analysera sina senaste förvärv och matcha in dem i hans taktiska tänk. Dessutom har spelare som bl.a. Colin Kazim-Richards fått en behövlig vila från matchspel.

Vad kan då Rooney tota ihop i form av formation och startelva. Någon av sifferkombinationerna 4-2-3-1, 3-5-2 eller 4-3-3 tror jag att det kan bli eller drar Rooney upp ytterligare en kanin ur hatten. Fyrbackslinje har gett oss många nollor bakåt även om vi senast mot Rotherham United var tillbaka i den gamla synden av att släppa in mål sista kvarten. Andre Wisdom och Matt Clarke lär få möjlighet att revanschera sig från senaste matchen. Clarke är faktiskt även ett av våra vassaste verktyg vid fasta situationer. Ofta levereras perfekta bollar in mot motståndarnas straffområde som når Clarke. Han saknar dock förmågan att rikta nickbollarna mot mål där det är öppet, en förmåga som vi genom åren sett många brittiska mittbackar ha som sitt signum. Kom att tänka på bl.a. Kevin Moran och Gordon McQueen – spelare som nästan offrade sina liv på fasta situationer för att få bollen i mål. Där har Clarke långt kvar.

Nathan Byrne och Lee Buchanan kommer fortsatt ha ytterbackspositionerna som sina egna. Rooney har verkligen fått dem att blomma ut, främst i det offensiva spelet. Det som de bör utveckla är dock när motståndarna har ett extra öga på dem, vid de tillfällen så skett har de saknat förmågan att vinna den kampen.

Mittfältsformationen har blivit lite av ett frågetecken sedan Krystian Bielek fick kasta in handduken. Graeme Shinnie är inte samma spelare utan Bielek vid sin sida och jag upplever tyvärr Max Bird aningen för valpig i närkamperna vilket självklart påverkar Shinnies spel. Utöver Bird finns Jason Knight att tillgå i den positionen men även nyförvärvet Beni Baningime. Framåt lär vi få se en utvilad Kazim-Richards leda anfallsspelet med sin härliga förmåga som en riktig target-player har. Kamil Jozwiak kompletterar som kantspelare men sen är frågan vem Rooney väljer på motsatt kant. Min känsla är att Martyn Waghorn, vars kontrakt går ut till sommaren, har ett bäst-före-datum som är passerat. Det skulle kunna öppna för Patrick Roberts eller varför inte Louie Sibley. Det som talar emot den sistnämnde är hans opolerade försvarsspel vilket resulterat i många onödiga frisparkar. Kan Rooney hjälpa honom med det, ser jag gärna Sibley som en startspelare.

Middlesbrough startade säsongen bra, men har svajat en del på sluttampen främst på hemmaplan. Gjorde dock sin spelmässigt bästa match på länge i 1-4-förlusten mot Brentford och vad jag förstått var det resultatet missvisande av vad som skedde i spelet på planen. Med Warnock vet man aldrig, han har en oerhörd förmåga att kunna läsa motståndarnas svagheter. Boro är ett lag som vi genom åren inte haft så lätt för. Visst vinner vi då och då men förlusterna kommer lite för ofta för att göra mig bekväm. Jag har sett dem två gånger på Pride Park och fått uppleva förlust, men även sett något så unikt som när Conor Sammon snubblade in ett segermål på stopptid. Förhoppningsvis är planen på Pride Park bättre än senast, det har utlovats minusgrader i väderprognoserna men dock inget snöfall vilket säkert glädjer Warnock. Ni minns nog när snö var anledningen till inställd match mot Warnocks Cardiff City för ett antal år sedan vilket han högljutt ifrågasatte och gjorde sig lustig över.                          

Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Lee Buchanan
Graeme Shinnie, Max Bird
Patrick Roberts, Jason Knight, Kamil Jozwiak
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;

Kelle Roos, Louie Watson, Craig Forsyth, Louie Sibley, Kornell McDonald, Martyn Waghorn, Teden Mengi, Lee Gregory, Beni Baningime

 

Stefan Borg2021-02-12 15:08:51
Author

Fler artiklar om Derby