Pride Park Stadium, 2021-11-29 20:45

Derby - QPR

Inför Derby  -  QPR
Kan The Rams överraska ytterligare en gång mot ett topplag?

Inför Derby - QPR

Det är dags för ytterligare en toppmotståndare när sjätteplacerade Queens Park Rangers kommer på besök till Pride Park på måndag kväll. Om traditionen fortsätter kommer The Rams inte lottlösa ur den drabbningen.

Visst är det en aning märkligt. The Rams har svårt mot de sämre lagen i The Championship men tar både en och tre poäng mot topplagen som tävlar om en plats i Premier League. Mot fem av dessa lag har vi tre oavgjorda och två segrar, varav vid två tillfällen har vi hållit nollan mot lag som normalt öst in mål (West Bromwich Albion och Fulham). Det är lite av upp- och nedvända världen när det gäller Derby County, men det är vi ju vana vid…. eller hur?

Efter att The Rams däckats av ytterligare nio minuspoäng var i alla fall min tro att laget skulle kamma noll när de efter landskampsuppehållet ställdes mot lag ett och två i ligatabellen. Vi har i dessa två matcher fått se ett Derbylag som krigat tillsammans, vänt underläge till seger för första gången sedan sommaren 2020, gjort tre mål för första gången denna säsong och nollat ett lag med 27 gjorda mål under sju raka segrar. Visst är det en doft av att The Rams har något på gång. Den stora frågan är om vårt lag med sin tunna trupp kan fortsätta på den nu inslagna vägen. Vi supportrar kan bara hoppas. Det är en riktig uppförsbacke vi har med 19 poäng upp till säker mark, efter avskedspresenten från vår tidigare ägare som gav oss 21 minuspoäng.

Det vi dock har att tacka vår tidigare ägare för är den gedigna satsningen på akademin. Vi har bl.a. spelare från akademin som är ordinarie i startelvan i form av Jason Knight, Max Bird och Lee Buchanan. Denna säsong har vi också fått se Jack Stretton (tyvärr ack så skadebenägen), Dylan Williams, Festy Ebosele och nu senast Liam Thompson. Framtiden ser ljus ut när det gäller yngre spelare från de egna leden, så länge vi får behålla dem.

Nu möter vi ett Queens Park Rangers som överraskat denna säsong. Knappast ett favoritlag i mina ögon sedan maj 2014. De hade då köpt spelare som inte direkt var gratis och lär den säsongen brutit mot FFP precis som vi gjorde under bl.a. Frank Lampards säsong. Genom att de gick upp till Premier League och inte stod under EFL, blev det heller inga poängavdrag, etc.

Wayne Rooney har lugnat ner sig med att numera inte skifta nästan en halv startelva från match till match, vilket borde innebära att vi utgår från laget som tog en poäng mot Fulham. Jag tror på få förändringar, möjligen inte någon. Med både Sam Baldock och även Stretton borta kan det öppna upp för Colin Kazim-Richards. Han har dock sett lite trög ut sedan återkomsten från sin skada, men jag tror att hans blotta närvaro skapar respekt hos motståndarnas försvar. Tom Lawrence skulle då återvända till sin kant, men jag tror att vi får bäst ut av honom som en ”tia” bakom vår nummer nio. Det bör i så fall innebära att Rooney har att välja på Thompson eller Ebosele till höger. Om det egna spelet byggs upp för att ge Ebosele man mot man mot deras vänsterback, skulle jag välja honom alla dagar i veckan. Han fick dock enbart två tillfällen i onsdags. Vid det första tillfället skapade han en ypperlig målchans men vid det andra tillfället fick han kramp för andra matchen i rad. Fysiskt är möjligen inte Ebosele klar för 90 Championshipminuter än, men det kommer. Thompson som gjorde ligastartdebut mot The Cherries har i mina ögon spelat med en mogenhet som verkligen överraskar. Klarar han tre matcher på en vecka? Förhoppningsvis har vår manager koll på det.

Som ni ser har jag ingen tro på vare sig Ravel Morrison eller Kamil Jozwiak i Rooneys startelva. Det verkar som att även Rooney insett att laget presterar bättre utan en Morrison som ständigt intar andra spelares positioner och med det påverkar lagets insatser på ett mindre bra sätt. När det gäller Jozwiak behöver han internationella klasspelare runt sig för att lyckas. Det har han inte i Derby County, men däremot i polska landslaget.

Curtis Davies och Phil Jagielka, med en sammanlagd ålder på 75 år, har i de flesta matcher gjort insatser vi inte sett från Derbymittbackar på länge länge. De känns trygga ihop och agerar även som tydligare ledare på planen, även om ingen av dem bär bindeln. Den enda oron som finns är…… orkar de en hel säsong. Känns som vi, förutom Rickard Stearman, behöver ytterligare back-up.

Det brukar sällan vara målkalas när lagen möts, så det räcker definitivt med att Kelle Roos håller nollan och någon alert Derbyspelare tåar in en boll. Låter väl rätt enkelt, men kan vi tro på det?


Kelle Roos
Nathan Byrne, Phil Jagielka, Curtis Davies, Craig Forsyth
Graeme Shinnie, Max Bird
Liam Thompson, Tom Lawrence, Jason Knight
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;
Ryan Allsop, Louie Watson, Rickard Stearman, Kamil Jozwiak, Festy Ebosele, Louie Sibley, Ravel Morrison


 

Stefan Borg2021-11-28 10:15:25
Author

Fler artiklar om Derby