Inför Derby – Reading
Kapten Rooney; en superb spelfördelare

Inför Derby – Reading

Fjärde raka vinsten idag?

Efter tre raka vinster i The Championship ska Derby County idag försöka sig på en fjärde när laget tar emot Reading på Pride Park Stadium. Med dessa vinster har laget tagit sig från placering på tabellens undre halva till att vara en seriös utmanare om en kvalplats. På femteplatsen på 61 poäng finner vi Nottingham, på sjätte och sista kvalplatsen Preston på 57 poäng. På tolfte plats finns vårt kära Derby på 54 poäng. Många lag är alltså inblandade i striden om de åtråvärda kvalplatserna. Jag ser det som fullt möjligt att Derby kan hamna på en femte eller sjätte plats när vi onsdagen den 22 juli spelat den sista omgången.

Dagens motståndare har fått ihop 49 poäng och ligger på 14:e plats. Fem poäng på de tre senaste matcherna, varav oavgjort mot Stoke förra helgen, gör att The Royals säkert känner att de med vinst idag också kan aspirera på en kvalplats.  

Vad ska man säga om Louie Sibley? Tre mål mot Millwall känner vi alla till. Och detta i hans blott andra start i seriematch. Hans märkliga likhet både utseende- och spelstilsmässigt mellan vår tidigare unga stjärna Will Hughes? Hur nära det var att han gjort fem mål mot Millwall? Denne superba tonåring kan utvecklas till att bli en stjärna även på Premier Leaguenivå. Hans rörlighet, bolltouch och kreativitet är synlig för alla som ser honom, egenskaper som kommer att uppmärksammas av större klubbar. Hans premiärmål mot Blackburn i sista matchen innan uppehållet följdes alltså upp med tre mål förra helgen. Det kännes som om vi fått se honom i en hel del matcher denna säsong men faktum är att han bara deltagit i 3 seriematcher, 4 FA-cupmatcher och 2 ligamatcher. Inte särskilt många alltså. Jag tar för givet att manager Phillip Cocu har med honom i startelvan idag.
 
Det är väldigt roligt att se egenproducerade ungdomarna Jayden Bogle, Max Bird, Max Lowe, Jason Knight och Louie Sibley på planen. Dels för att de faktiskt åstadkommer en hel del, dels för att de är just egenproducerade och ger oss hopp om att kunna utvecklas till att bli viktiga spelkuggar med än större betydelse jämfört med idag. Jag tänker t ex på hur Will Hughes och Jeff Hendricks utvecklades och gjorde stor nytta för klubben. Av dessa fem ungdomar har jag förhoppningar om att få se i alla fall tre av dem i startelvan idag.

Jag skulle egentligen vilja se Jason Knight i startelvan men jag anar att Cocu ser honom och Sibley som konkurrenter om samma plats, lika i spelstilen som de är. Chris Martin vore också trevlig att se i startelvan men Cocu har en förkärlek till Martyn Waghorn så förmodligen blir det den sistnämnde vi får se i ensamanfallarens roll.

Jack Marriott är ljumskskadad och har fått genomgå ett ingrepp för att bli av med problemen. Förmodligen får vi inte se mer av honom den här säsongen. Krystian Bielik är sedan januari långtidsskadad och vi får vänta till höstens säsongstart innan vi får se mer av honom.
 
Till sist, den slogan som klubben har i dessa tider är talande:
” When we play – stay away. Stay safe. Stay fit. Stay connected.” Det blir till att logga in på klubbens hemsida för att se matchen, precis som sisådär 50 000 ytterligare kommer att göra!
 
Möjlig startelva:
Ben Hamer
 
Andre Wisdom
Matt Clarke
Craig Forsyth
Jason Bogle
 
Duane Holmes
Louie Sibley
Wayne Rooney
Max Bird
Tom Lawrence
 
Martyn Waghorn

Torbjörn Karlsson2020-06-27 09:10:00
Author

Fler artiklar om Derby