Pride Park Stadium, 2021-05-08 13:30

Derby - Sheffield W

Inför Derby - Sheffield W
Pekar Wayne Rooney mot The Championship eller League One?

Inför Derby - Sheffield W

Derby County står inför sin viktigaste match på 35 år när de tar emot bottenkollegan Sheffield Wednesday på Pride Park. Klarar våra gumsar att hantera den pressen?

Efter en säsong som mycket påminner om 1983/84 finns fortfarande möjlighet till att rädda sig kvar i The Championship. Frågan är om ett lag som saknar egen spelidé, har spelare med lågt självförtroende och låg kvalitet klarar av detta. Vi vet att en förlust innebär degradering och vinst innebär att vi är kvar i The Championship. Ett oavgjort resultat på lördag kan också vara positivt, men då får Rotherham United inte bortaslå Cardiff City.

Hur katten kunde detta hända? I januari och februari var vi riktigt igång och inne i ett momentum. På nio matcher tog vi 19 poäng och siktade mot tabellens övre halva. Det var i det läget vår orutinerade manager Wayne Rooney tog ett beslut som fick lagets ”go” att försvinna. I matchen borta mot Cardiff ställde han över halva ordinarie startelvan och med det visade att det är helt ok med en förlust. Vi fick ytterligare fyra minusbollar till vår tidigare negativa målskillnad. Jag tror att detta påverkade spelarna negativt och efter detta har vi radat upp förluster och enbart kammat hem en vinst mot, ett för den dagen, håglöst Luton Town.

Om vi backar tillbaka till säsongerna under Mel Morris ägande tror jag att vi finner ytterligare svar på att vi denna säsong är där vi är. Morris är en fantastisk ägare och en riktig Rams-supporter, en man som verkligen vill både staden och klubben väl. Utan honom hade vi inte haft den akademi vi har idag och knappast heller den fantastiska träningsanläggningen Moor Farm. Dock upplever jag att Morris har två mindre bra förmågor som möjligen hjälpt till att vi står där vi är idag. Hans oförmåga att tillsätta en bra manager och hans brist på tålamod. Varje ny manager, förutom Phillip Cocu och Rooney, har fått bada i Morris pengavalv och i princip välja och vraka. Till slut tog pengarna slut och nu står vi här.

Vad finns det då som talar för att Derby County är kvar i den engelska andraligan i augusti? När jag läser på forumet finns det från några av er positiva tankar om att vi kommer klara det här, sådana som er behövs verkligen då de flesta av oss har tyvärr redan börjat kika på vilka lag i League One som vi får möta nästa säsong. Inte för att det vattnas i munnen när vi läser klubbnamnen Accrington Stanley, Shrewsbury Town och MK Dons, utan för att vi inte ser några som helst tendenser att The Rams är på väg upp ur det gigantiska hål där vi nu befinner oss.

Det som skulle ge hopp på lördag är att spelarna i The Owls är lika nervösa som Derbyspelarna och levererar därefter eller att den gamla klyschan ”någon gång vänder det” blir verklighet. Men det vi sett av prestationer den senaste tiden med framför allt dålig koncentration i försvarsspelet gör att vi säkert åter kommer släppa in mål, vilket ger att dörren till League One står vidöppen.

Spekulera i en startelva från Rooney är i stort sett omöjligt, det gäller också vilken formation han avser sig använda. Senast gick han mycket på rutin förutom på målvaktsposten. Kelle Roos var definitivt skyldig till båda Swanseas mål. För mig, och säkert för många andra, är det ett självmål av Rooney att bänka Skottlands nummer ett. Blev Rooney sur på hur David Marshall uttryckte sig i intervju efter Prestonmatchen, då han nämnde något om lågt självförtroende? Skall vi dock ha någon chans mot Sheffield W måste vi ha rätt keeper mellan stolparna. Det lär ryktas i South Yorkshire att en viss manager kommer att spela sista matchen, vi lär få se om det är ett trovärdigt rykte.

På lördag, vid halv fyratiden, vet vi om det blir skumpa eller gravöl. Rooney har kontrakt ytterligare två år, skall han vara kvar oavsett vilken division vi spelare i? För mig finns det bara ett svar – NEJ! Om vi nu spelar i League One till hösten, kan vi då ha kvar en manager som uttryckt att vi till 100% inte kommer att åka ut? Eller en manager som sedan november med den trupp han haft inte klarat av att finna en startelva, spelformation eller en egen spelidé? Jag väljer att inte fortsätta räkna upp ytterligare anledningar.

Om det skulle bli League One, vilka spelare kommer då att vara kvar? Vi har idag i truppen A-landslagsspelare för Wales, Skottland, Irland och Polen. Spelare som säkert vill fortsätta konkurrera om en startplats för sina nationer. De kommer självklart inte vilja harva i engelska tredjedivisionen. Vi har unga spelare som är på väg uppåt och har testat på U-landslagsspel, kommer de vilja fortsätta sin utveckling i ett engelskt League One-lag? Självklart har de säkert redan satt sina agenter i spel för att finna ny klubb. Vi har sex lånespelare som inte är med nästa säsong. Jag tror inte att tex PL-lag skickar unga duktiga ”coming men” till League One för att få utveckling. Vi har med andra ord inte många spelare kvar och vi kan åter jämföra med 1984. Efter respasset det året fanns det drygt en handfull kontrakterade spelare kvar.

Vi behöver en Arthur Cox som manager, en erfaren räv som varit med förr. En manager som kan bygga något nytt. En manager som kan motivera spelare att möjligen lämna den högsta divisionen för att vara med på en resa uppåt. Cox fick bl.a. Gary Micklewhite, John Gregory och Trevor Christie att komma till tredje divisionens Derby County. Det finns en manager med gott rykte som gjort precis en sådan resa, Chris Wilder. Oavsett liga vi kommer att spela i är jag övertygad om att Wilder är den personen som kan få oss att le igen.

Vi har ytterligare saker som kan ge grus i maskineriet. Vi är fortfarande under en utredning av EFL. När det gäller klubbens ekonomi är det för alla utomstående ett frågetecken, om jag förstått det rätt har Derby inte lämnat in bokslut för två år. Övertagandet av Eric Alonso är fortfarande inte godkänt av EFL, vad händer med klubben om EFL inte godkänner honom? Så förutom på planen har vi en hel del osäkerheter utanför planen. Som någon sa…..Det är inte långtråkigt att hålla på The Rams – det händer alltid något.

På lördag kl 13.30 gäller det, vi supportrar sitter bänkade framför TV:n och hoppas på……att nu vänder det!!

Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, George Edmundson, Matt Clarke, Lee Buchanan
Jason Knight, Graeme Shinnie
Martyn Waghorn, Kamil Jozwiak, Tom Lawrence
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;
Kelle Roos, Louie Watson, Max Bird, Kornell McDonald, Cameron Cresswell, Lee Buchanan, Festy Ebosele, Patrick Roberts, Louie Sibley


 

Stefan Borg2021-05-07 08:08:43
Author

Fler artiklar om Derby