Inför: Europa League Finalen!

Inför: Europa League Finalen!

På onsdagskväll är det dags för den andra stora europeiska finalen på lika många år för Chelsea FC. Amsterdam Arena är platsen och SL Benfica är motståndaren. Kan Chelsea avsluta även 2012-2013 med guldkant, eller lyckas portugiserna sätta käppar i hjulet?

Chelsea FC

Senaste fem matcher (Chelseas siffror först)

Swansea H 2-0
Basel H 3-1
Manchester United B 1-0
Tottenham Hotspurs H 2-2
Aston Villa B 2-1

Chelseas form är i det närmaste formidabel. På de senaste fem matcherna har man tappat två poäng och på de senaste åtta matcherna bara fyra poäng. Senaste förlusten går så långt tillbaka som en månad när Manchester City betvingade Chelsea FC i FA Cup semifinalen på Wembley.

En säsong som gått i desperationen och de upprörda känslornas tecken, med sparkandet av Di Matteo, anställandet av Benitez och misslyckandet att ta någon av sex möjliga titlar, kan, på den absoluta sluttampen, alltså räddas i Amsterdam.

Benitez nästsista match vid rodret kan alltså leda till en titel för spanjoren, något som elaka tungor inom media hävdar att det var det enda som Rafael Benitez brydde sig om vid sitt temporära övertagande av styret. Huruvida spanjoren lyckas återstår att se.

Chelsea lär ställa bästa möjliga lag på plan, något annat vore konstigt, då man redan har en av de två åtråvärda platserna till CL i sin hand. Cech kommer stå i mål. Backlinjen, där John Terry skadade sig mot Aston Villa och är osäker för spel, är svårare att sia om. Azpilicueta, Ivanovic, Cahill och Cole känns dock som en rimlig försvarslinje. I avsaknad av den skadade Eden Hazard antas mittfältet ta en något annorlunda form. Lampard och Luiz gissas spela på det defensiva mittfältet, ackompanjerade av Oscar, Juan Mata och Victor Moses på det offensiva, med reservationer för eventuella framträdanden av Mikel och Ramires. På topp kommer den formstarke Torres spela. Utan mask.

Chelsea; Cech – Azpilicueta, Ivanovic, Cahill, Cole – Lampard, Luiz – Moses, Juan Mata, Oscar – Torres

SL Benfica

Senaste fem matcher (Benficas siffror först);
Fenerbache B 0-1
Marítimo B 2-1
Fenerbache H 3-1
Estoríl H 1-1
FC Porto B 1-2

Med två förluster, en oavgjord och två vinster går Benfica in till finalen i Amsterdam med en något sämre form än sina motståndare från London. På de senaste åtta matcherna har örnarna bara lyckats lösa tre segrar och är inne i den sämsta formen för säsongen med bara tre matcher kvar att spela. I helgen led man dessutom ett extra jobbigt nederlag mot sina antagonister FC Porto där avgörandet föll i 93:e minuten och tog Porto upp till serieledning med bara två matcher kvar att spela. Ett oerhört tungt slag för Jorge Jesus och hans mannar.

Benfica och Chelsea möttes förra säsongen i Champions League och även om portugiserna pressade Chelsea på Stamford Bridge var det aldrig riktigt, riktigt nära för Benfica att avancera på Chelseas bekostnad.

Hursomhelst så besitter detta klassiska lag från Portugal en hel del intressanta spelartyper och många verkligt duktiga fotbollsspelare och skall inte underskattas. Aimar, Gaitan, Cardozo, Luisao och inte minst den gamle chelseabekantskapen Nemanja Matic är alla dugliga fotbollsspelare.

Benfica; Artur Moraes – Pereira, Luisao, Garay, Jardel – Salvio, Matic, Perez – Gaitan, Cardozo, John

Matchbild och Tips

Det kommer antagligen svänga en hel del, då Benfica är ett lag som gillar att anfalla och Chelsea likaså. En pulserande match är i det närmaste en given förutsättning. Kan Chelsea bara vara noggranna i sina anfall och inte vara vårdslösa med bollen så är mycket vunnet. 3-1 till Chelsea.

Övrigt

- Frank Lampard står på 203 mål och är återigen en av Chelseas målfarligaste spelare. Nätar han igen?
- Torres har än så länge inte gjort mål i finaler för Chelsea (Community Shield borträknat). Läge nu?
- Chelsea har vunnit 3 av sina senaste 5 straffläggningar.
- Det här londonklubbens 16 Europafinal.
- Matchen börjar klockan 20.45

Erik Belfrage2013-05-15 09:50:02
Author

Fler artiklar om Chelsea