Estádio do Dragão, 2021-04-07 21:00

Porto - Chelsea

Inför: FC Porto – Chelsea
Första kvartsfinalen i Champions League sedan 2014.

Inför: FC Porto – Chelsea

På onsdagskvällen klockan 21:00 är det dags för Chelseas första framträdande i en Champions League-kvartsfinal sedan 2014. Motståndet är portugisiska FC Porto och spelplatsen är Sevilla, Spanien.

Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán heter arenan och det är samma spelplan som när Chelsea besegrade Sevilla FC på med 4–0 i höstas när Olivier Giroud gjorde samtliga mål. Denna gången är det Porto som är hemmalaget. Även returmötet kommer att spelas på samma arena.

FC Porto
Senaste fem matcherna (alla tävlingar)
V – Santa Clara (H) 2–1
V – Portimonense (B) 2–1
V – Pacos de Ferreira (H) 2–0
F – Juventus (B) 2–3
V – Gil Vicente (B) 2–0

Porto avancerade till kvartsfinal genom att slå ut de regerande italienska mästarna Juventus med totalt 4–4 och avancemang tack vare fler gjorda bortamål. I gruppspelet slutade portugiserna tvåa i Grupp C, tre poäng bakom Manchester City. I de två matcherna mot engelskt motstånd blev det 3–1 förlust borta och oavgjort 0–0 hemma.

Efter 25 omgångar av Primeira Liga ligger Porto på andra plats, inklämda mellan Lissabonlagen Sporting och Benfica. Topp två ger direkt kvalificering för Champions League så det kommer man jobba hårt för. Åtta poäng upp till Sporting ska dock vara för mycket.

Mest känd för den breda allmänheten är mittbacksveteranen Pepe som imponerat stort i Champions League trots 38 års ålder. Tränare för portugiserna är profilen och tidigare mittfältaren i bland annat Inter och Lazio Sergio Conceicao. 46-åringen har varit i Porto sedan 2017 och verkligen skördat framgångar.

Anfallaren Mehdi Taremi har varit briljant under säsongen och fick lite av ett globalt genombrott under mötet med Juventus. Tacksamt nog för Chelsea drog han på sig två gula i senaste matchen och missar den första kvartsfinalen. Det gör också den största stjärnan Sergio Oliveira som från sin mittfältsposition har gjort 19 mål under säsongen. Mittbacken Malang Sarr som varit utlånad från Chelsea under säsongen har gjort bra ifrån sig, men tillåts inte att spela i mötena mot klubben som äger honom. Målvakten Mbaye är knäskadad.

Trolig startelva: Marchesin – Manafa, Pepe, Mbemba, Sanusi – Grujic, Uribe, Otavio, Corona – Marega, Diaz

Chelsea
Senaste fem matcherna (alla tävlingar)
F – West Brom (H) 2–5
V – Sheffield United (H) 2–0
V – Atletico Madrid (H) 2–0
O – Leeds (B) 0–0
V – Everton (H) 2–0

Chelsea avancerade till kvartsfinal genom att besegra La Liga-ledaren Atletico Madrid med komfortabla 3–0 över två möten. Det gör att londonklubben fortsatt är obesegrat i Champions League eftersom man vann Grupp E men fyra vinster och två oavgjorda matcher. Totalt i årets upplaga av Champions League har det endast blivit två insläppta mål.

Insläppta mål blev det dock många av i den senaste Premier League-matchen hemma mot West Bromwich. Efter Thiago Silva tidiga utvisning var enda vägen neråt i matchen. Fem mål som Edouard Mendy tvingades se gå i mål bakom sig, vilket inte hänt under hela säsongen dessförinnan, då tre insläppta var det högsta tidigare. Förlusten tog Chelsea ner på jorden lite efter en väldigt bra tid. Det blev till och med rejält bråk på träningen efter matchen, vilket renderade att Antonio Rüdiger skickades hem. Incidenten med Kepa Arizzabalaga gör dock inte att han saknas ur onsdagens matchtrupp, utan enligt Tuchel kommer Rüdiger få förtroendet från start.

I och med förlusten huserar Chelsea nu inte längre topp fyra i tabellen utan på en femteplats, men det är väldigt tight mellan lagen i detta nu. Det intressanta nu blir att se hur incidenten på träning och helgens nederlag har påverkat gruppen. Kan man lägga det bakom sig och hitta tillbaka till superformen eller blir det motsatt effekt. Thomas Tuchel har imponerat hittills under sin tid i klubben så mycket tyder på att han lyckas få spelarna på rätt köl igen, det kommer behövas under slutskedet av säsongen.

Thomas Tuchel meddelade under tisdagen att alla spelare är skadefria och tillgängliga för spel. Till exempel är N’Golo Kanté, Tammy Abraham och Christian Pulisic med som alla har haft problem senaste tiden. Kanté kommer helt säkert starta på bänken enligt Tuchel. Tysken sa också såhär inför matchen:
Jag är väldigt glad då idag är den första gången alla är tillbaka i träning vilket är precis vad vi vill. Vi kommer ha några tuffa och viktiga beslut att ta och jag har känslan att vi verkligen är redo för matchen.”

Billy Gilmour fick inte plats i 23-manna truppen som åkt till Spanien. Mateo Kovacic och Hakim Ziyech missar returen vid varning i första mötet.

Trolig startelva: Mendy – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – James, Jorginho, Kovacic, Chilwell – Mount, Havertz, Werner

Matchfakta
Avspark: 21:00
Plats: Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán, Sevilla
Domare: Slavko Vincic (Slovenien)
TV: V Sport Fotboll/Viaplay
Kommentator: Anders Bjuhr

Källor 
uefa.com
chelseafc.com
fcporto.pt
transfermarkt.com

Oscar Jakobssonoscar98jacobsson@gmail.com@oscar_json2021-04-06 16:16:37
Author

Fler artiklar om Chelsea