2022-08-20 16:00

Fleetwood - Derby

Inför Fleetwood Town - Derby County

Det är dags för en ny bekantskap när Derby County tar sig till Highbury Stadium i Fleetwood. Kan The Rams ta sin första trepoängare på bortaplan?

När namnet Fleetwood dyker upp är det knappast den lilla staden norr om Blackpool man tänker på. Troligen är det popbandet Fleetwood Mac som man förknippar Fleetwood med i första hand, ett band som levererat ett flertal hits under sina dryga 50 år i branschen. Fleetwood Town bildades 1907 och har genom åren haft ett antal rekonstruktioner, senast 1997. De har spelat i amatörligorna fram till 2012 då klubben tog steget upp till Football League och League Two.

Visst skall den stora klubben Derby County lätt ta en seger mot mindre kända Fleetwood Town. Så fungerar dock inte fotbollen, vilket vi fick uppleva i tisdags när The Rams gästade Shrewsbury. Trots ett bollinnehav på 75 procent klarade våra gumsar inte av att forcera Shrewsburys försvar. Risken är att det kommer se likadant ut på lördag. Att vi denna säsong i League One skulle möta lag som kommer till Pride Park och parkerar den berömda bussen är inget som förvånar mig, men att det även sker när The Rams spelar på bortaplan kan möjligen vara lite förvånande.

Liam Rosenior har valt att fortsätta med Wayne Rooneys taktik med bollinnehav som startar hos den egna målvakten. Tyvärr går uppspelen så sakta att jag hinner gå ner till köket och fylla på koppen med mer kaffe innan vi har nått mittplan. Jag förstår tanken, men frågan är om det är rätt sätt att spela fotboll i League One. Kan ett högt passningstempo och tekniska spelare som gör det oväntade vara en modell för att luckra upp ett lågt försvar? Nu är jag inte tränarutbildad utan bara en amatöråskådare som undrar. Men om min idé skulle visa sig rätt då är nog Rosenior helt fel ute. Det är tidigt på säsongen med en hoper nya spelare med lite för kort försäsongsträning, så vi får avvakta kommande månad och se hur det utvecklas innan vi tar fram den stora sågen.

I England höjer många supportrar röster om att ge Rosenior managerjobbet permanent. Vår nye ägare David Clowes har dock tills vidare valt att ge honom rollen som Interim Manager. Som trogen supporter genom åren kan jag tänka mig att Clowes, som många av oss andra, ifrågasatt vår tidigare ägares otaliga byten av manager. Jag tror att Clowes inte vill gå i samma fälla utan avvakta och se hur Roseniors arbete fortlöper. Kan han stå på egna ben? Har han förmågan att ta klubben ur League One? Rosenior har lovordats för alla nya spelare som rekryterats, men vad jag förstått är de flesta några man haft kontakt med sen Rooneys dagar. Spelsystemet är Rooneys. Ett argument jag läst för att ge honom arbetet permanent är att han talar så bra. Jag kan hålla med om att han låter bra, men ser hellre att handlingskraft och förmåga väger tyngre. Kontentan för mig är att Clowes hanterat managersituationen perfekt.

Nu har Rosenior i princip kört samma startelva sedan ligastarten. Frågan är om det kan behövas lite friskt blod in bland de startande elva eller är det klokt att få samma elva att spela ihop sig. Det är tätt matchande och de flesta spelarna har inte fått den perfekta försäsongen. Jag skulle gärna se en kreativ spelare som Liam Thompson från start på mittfältet och då ersätta Korey Smith. Även om Rosenior ser Smith som en av de bästa mittfältarna i League One har jag inte sett hans kvaliteter, men det kommer kanske säkert. Jag tror även att James Collins skulle må bra av en radarkompis i ett tvåmannaanfall. Det kanske är för tidigt att starta David McGoldrick efter sin skada, i annat fall finns alternativ som Lewis Dobbin och Louie Sibley.

Curtis Davies kommer inte att kunna spela på en månad. Nu har Rickard Stearman ersatt honom på ett utmärkt sätt, även om han inte har Davies ledaregenskaper. Inom kort lär även James Chester vara ett alternativ som mittback jämte Eiran Cashin. För mig har Cashin varit den mest tongivande spelaren under säsongsinledningen. Jag tror inte att det kommer att dröja länge förrän han är ordinarie i det irländska landslaget. En annan irländare har också varit bland de bästa Derbyspelarna i inledningen. Tänker på Jason Knight som jag gärna skulle se i en position högre upp i banan, hans energi behövs där. Tills vi har en ny högerback, lär han dock få fortsätta i försvarslinjen. Han har verkligen givit beteckningen ”allroundspelare” ett ansikte. Den benämningen, liksom ”super-sub”, kanske inte är så upplyftande för en spelare som för egen del vill utvecklas i en position. Men för en manager är det säkert en tillgång.


Förslag på startelva;

Wildsmith
Knight – Stearman – Cashin – Roberts
Thompson – Bird – Hourihane – Barkhuizen
Collins – Dobbin

 

Stefan Borg2022-08-19 13:26:04
Author

Fler artiklar om Derby