City Ground, 2022-01-22 13:30

Nottingham - Derby

Inför Forest - Derby
Är det inte dags för ägaren till denna byggnad kliver fram och gör rätt för sig?

Inför Forest - Derby

Två formstarka lag möts på lördag middag i ett klassiskt A52-derby. Oavsett resultat går Derby County den tuffaste matchen utanför planen.

Derbymatcher mellan lagen från var sin ände av Brian Clough Way brukar bli jämna historier, kommande lördag blir säkert inget undantag. Ur domarens kortlek är det inte ovanligt att det blir fler än en färg som visas upp. På läktarna har vi supportrar från båda lagen som är oerhört angelägna att just deras lag skall lämna arenan med tre poäng och för många är det säsongens viktigaste match.

För Ramssupportrarna är det angeläget att lägga beslag på Brian Clough Trophy, som varit felplacerad ett antal år. Men det är också ett hopp om att få fortsätta knapra in på lagen ovanför i ligatabellen. Frågan är dock om inte klubbens överlevnad är katten så mycket viktigare än en trepoängare mot grannen och kliv upp i tabellen.

När undertecknad, liksom säkert många andra supportrar, blickade tillbaka mot 2021 var känslan att vi nått botten  -  värre kunde det knappast bli. Runt nyår väntade vi bara på vem av de tilltänkta ägarna det skulle bli. Nu i januari 2022 är vi lika nära likvidation som i mars 1984. Den gången övertalade Stuart Webb Robert Maxwell att lösa de ekonomiska problemen. Frågan är vem som tar stafettpinnen denna gång. Vi är i en bedrövlig situation och kan peka finger mot flera. Quantuma som inte tycks fattat att de skall ha en ekonomisk plan för hela denna säsong, Middlesbroughs ägare som gjort en ekvation som ingen erkänd matematiker kan få ihop och EFL som bl.a. uttryckt att de vill hjälpa Derby County och att de definitivt inte har en agenda mot vår klubb (ord som inte följts av handling). Den stora boven är tyvärr vår tidigare ägare. Det känns som några av de ovan nämnda kunde varit ett stående inslag i Ingvar Oldsbergs gamla TV-program ”Oss skojare emellan”.

Trots de oroande problemen utanför planen har verkligen Wayne Rooneys mannar presterat på den gröna mattan de senaste veckorna. Tretton av femton möjliga poäng är inkasserade de senaste fem matcherna och vi har lyft en placering i ligatabellen. Detta med ett lag som främst fått förlita sig på spelare med korttidskontrakt och från den egna akademin. Rooney har fått sin trupp att arbeta som ett lag på planen och till och med fått den oftast hårt kritiserade Tom Lawrence att ta ansvar. Vi har i nuläget tappat både Phil Jagielka och Graeme Shinnie, men ersättarna i form av Rickard Stearman och Liam Thompson har axlat deras mantlar på ett gediget sätt. Att i skrivande stund spekulera i en startelva lär vara lika svårt som att finna en nål i en höstack. Vilka spelare är kvar på lördag? Lär bli än svårare till nästa helg mot Birmingham City. Vi har kunnat läsa att Millwall fått nobben fyra gånger i försök att köpa Louie Sibley och att bl.a. lördagens motståndare varit ute efter Lee Buchanan. Spekulationer finns även om Jason Knights framtid, där inte så överraskande PL-klubbar vill ha hans signatur. Problemet för Derby County är att de till slut inte lär ha råd att vägra försäljningar då klockan tickar mot 1 februari. Prislapparna lär till slut landa i möjligen 25 procent av spelarnas verkliga värde.

Om nu domedagen för vår klubb närmar sig med en faslig fart vore det ändå gott att till slut ha tagit hem Brian Clough Trophy. Den kommer göra sig fint i ett framtida Derbymuseum.

Som jag ser det finns det en enda person som tycks kunna rädda sin favoritklubb sedan barnsben från likvidation. Det är herrn, ni minns honom säkert, som trivdes i rampljuset och delade ut lite dyrare halsdukar till de som hade säsongsbiljett. OM han är den gedigne supporten som han sagt är det självklart att han tar fram golvmoppen och städar upp efter sig istället för att ta den första räddningsflotten från sitt eget sjunkande skepp. Låt Middlesbroughs och Wycombes ägare stämma honom istället för vår klubb som varit i livet sedan 1884 och/eller gå in och garantera den ekonomi som nu behövs. Då, möjligen då, kan supportrar i Derbyshire, England, Europa och Världen acceptera ett ”förlåt”.



Möjlig startela;

Ryan Allsop
Nathan Byrne, Rickard Stearman, Curtis Davies, Craig Forsyth
Liam Thompson, Max Bird
Festy Ebosele, Tom Lawrence, Jason Knight
Luke Plange

Bänkplats till;
Kelle Roos, Louie Watson, Kamil Jozwiak, Louie Sibley, Ravel Morrison, Colin Kazim-Richards, Lee Buchanan




 

Stefan Borg2022-01-21 08:21:00
Author

Fler artiklar om Derby