Inför Forest Green – Derby County
Manager Warne har mycket att fundera på efter tre raka förluster

Inför Forest Green – Derby County

Kan Derby slå tabelljumbon?

Idag åker Derby Countys manskap i sydvästlig riktning för att betvinga Forest Green Rovers. Man får hoppas att busschauffören hittar dit, orten man ska till är nämligen den minsta som någonsin haft fotboll på programmet i de engelska proffsdivisionerna, dvs de fyra översta.

Orten heter Nailsworth, ligger i det vackra Cotswolds (åk dit för att se vacker natur och besöka Morganfabriken!) fyra mil nordöst om Bristol och har cirka 6 000 invånare. Forest Green Rovers framgångssaga de senaste åren är remarkabel. Redan promoveringen till League 2 för sex år sedan var sensationell och efter att två kvalförsök till League 1 misslyckats slog man ifjor till med en serieseger.

Debutsäsong på denna nivå går dock tungt. Efter 39 spelade omgångar har man skramlat ihop endast 26 poäng. Med detta har laget 12 poäng upp till fast mark. 13 av de 19 hemmamatcherna har förlorats. Lagets första vinst överhuvudtaget sedan den 10 december togs i senaste hemmamatchen, sensationellt nog mot ligaledande Sheffield W, för två veckor sedan. Den segern bröt en 16 matcher lång svit i serien utan seger och med endast 3 inspelade poäng ramlade Forest Green från en tabellposition i mitten till jumboplatsen. Sviten inleddes för övrigt med att Derby slog Forest Green med övertygande 4-0.

Trots hemmalagets vinst i senaste hemmamatchen känns det ändå som om Derby idag måste kunna besegra tabelljumbon. Eller kan man det? Derbys form på sistone har svajat betänkligt. Fyra förluster på de sex senaste matcherna och endast en seger är riktigt dålig. För en dryg månad sedan var jag helt säker på att laget skulle spela kvalmatcher om avancemang till The Championship men nu är det tveksamt om så blir fallet. Derby ligger på 7:e plats och även om poängantalet, 64, är detsamma som 5:e och 6:e placerade Bolton och Peterborough så lurar även Wycombe på 62 och Portsmouth på 61 i vassen. I praktiken är det är alltså fem lag som slåss om plats 5 och 6 och Derby har den klart sämsta formen av dessa kvalaspiranter.

Är det måhända det faktum att Derby använt minst antal spelare i hela serien denna säsong som ligger bakom nuvarande dåliga form? Endast 22 spelare har använts och det är nuförtiden inte mycket. Klubben har fortfarande restriktioner gällande transfers och får nöja sig med lånespelare och icke-kontrakterade spelare om truppen ska förändras.  

Jag tycker i och för sig att många av spelarna i Derbys ger ett gott intryck gällande fotbollskompetens men märkligt nog så fungerar laget som sådant allt sämre. Under vintern verkade laget samspelt, nästan oavsett vilka spelare manager Paul Warne satte på planen, men det momentumet har i stort sett försvunnit.

I mitt tycke är det svårt att sia om Warnes startelva. Visst, flera spelare får alltid chans från minut 1 men nog måste managern tveka nu med tanke på lagets dåliga form. Min idealelva, med en 3-4-3-formation som grund, från matchstart ser ut som följer:

Wildsmith

Davies
Cashin
Forsyth

Knight
Bird
Smith
Sibley

Mendez-Laing
McGoldrick
Dobbin
 

Torbjörn Karlsson2023-04-07 11:20:00
Author

Fler artiklar om Derby