Inför Hull - Derby

Inför Hull - Derby

Nyförvärv som betyder ökad slagstyrka?

Derbymanskapet tar sig idag till England östkust för att där ta sig an Hull City. Man gör det med två nyförvärv i form av Phil Jagielka och Sam Baldock.

Jagielkas rutin från högre sammanhang borde vara en stabiliserande faktor i ett, vanligen, darrigt Derbyförsvar. Premier Leaguespel i både Sheffield United och Everton fram till i våras och 40 landskamper för England är imponerande. Senaste landskampen var förvisso för fem år sedan men till exempel hela 322 ligamatcher för Everton från 2007 till 2019, och 10 stycken för The Blades senaste säsongen talar för sig själv. Jagielka fyllde 39 år igår men jag är övertygad om att han har mer att ge på Championshipnivå.

32-årige Baldock är anfallare och har senast representerat Reading i tre säsonger. Dessförinnan var det Premier Leaguespel i Brighton som gällde. Hans facit som målskytt är dock magert de senast åren. I Reading på 65 ligamatcher blev 10 mål och då pratar vi alltså Championshipnivå.

Som målskytt för Derby känns det mer sannolikt att unge Jack Stretton är den som ska göra målen nu när Colin Kazim Richards är borta en längre tid. Det sägs att Stretton ska få chansen i startelvan ikväll, låt oss hoppas att han visar framfötterna likt lördagens inhopp.

Jag hoppas att manager Wayne Rooney satsar på en 3-5-2-uppställning. Jag tror att tre mittbackar med Jagielka i spetsen som får stöd av två wingbackar skulle göra att försvarspelet kan fungera som en bra mur framför Kelle Roos. Den holländske målvakten behöver allt stöd han kan få så att antalet inlägg minimeras. Vi har sett under alla hans A-lagsframträdanden hur dålig han är på att fånga inlägg, ja faktiskt så till den milda grad att det börjar kännas pinsamt. I lördags var det till och med så illa att en luftpastej nära målet kunde nå fram till tilltänkt anfallare trots att vilken ordinär division 4-målvakt som helst skulle tagit bollen.

Som innertrio på mittfältet antar jag att Rooney satsar på Max Bird, Graeme Shinnie och Tom Lawrence. Jag har nu gett upp gällande Bird, tycker inte det händer tillräckligt mycket i hans aktioner för att motivera en plats i startelvan. Enligt mig vore det bättre med Louie Watson på Bird´s plats i väntan på att Bielik tillfrisknar. Som ni vet har jag, och säkerligen de flesta som läser detta, sedan tidigare gett upp vad det gäller Tom Lawrence. Han har visserligen ett offensivt driv när han har bollen men det är påtagligt att det väldigt sällan leder nån vart. Louie Sibley däremot känns som Lawrence´s motsats. Båda två är tekniska och tar sig an försvarare genom att dribbla och där lyckas Sibley allt som oftast. Rooney tycks dock se honom som en subersub, vilket är frustrerande för oss supportrar och för, får vi anta, Sibley själv. Tyvärr har Rooney promoverat Lawrence till lagkapten och därmed lär vi få dras med honom till dess att han säljs. Jag håller tummarna för att så sker snarast!

Ett tvåmannaanfall kan möjligen kännas fel när ni Kazim Richards inte kan vara med men det skulle onekligen kännas bra att ha två spelare som kan fokusera på offensiva uppgifter och tvinga de fyra Hullförsvararna till mer defensivt spel än vad som blir fallet om de bara har en Derbyanfallare att hålla koll på.

Ravel Morrison och Festy Ebosele då? Jag har inget emot Morrison, han kan nog betyda en del positivt för laget, men har var väldigt blek i lördags så jag har inget emot om Rooney vilar honom. Ebosele är en frisk fläkt som jag gärna ser från start men jag kan mycket väl tänka mig att Rooney resonerar i termer av att skynda långsamt med denna 19-årige irländare. Att han kommer att ta en ordinarie plats redan denna höst tar jag för givet. Om det sedan blir som högerback eller mittfältare är en öppen fråga. Kanske är en mix av dessa positioner, dvs som wingback, den optimala för detta kraftpaket?

Glädjande är att Lee Buchanan nu är tillbaka från skada och förväntas ta en plats i truppen. Det skulle vara glädjande om han får åtminstone en halvtimme för att redan till helgen kunna konkurrera om en plats i startelvan.

Möjlig startelva:
Kelle Roos
Richard Stearman
Phil Jagielka
Curtis Davies
Nathan Byrne
Max Bird
Graeme Shinnie
Craig Forsyth
Tom Lawrence
Jack Stretton
Sam Baldock
 

Torbjörn Karlsson2021-08-18 17:45:00
Author

Fler artiklar om Derby