Home Park, 2023-12-23 16:00

Plymouth - Birmingham

Inför julresan del 1: Plymouth Argyle - Birmingham City
Många ögon på Finn Azaz just nu

Inför julresan del 1: Plymouth Argyle - Birmingham City

Det är en sargad Argyle som möter Wayne Rooneys Birmingham imorgon på Home Park. Under en tuff vecka har man fått tre stycken nya skador och blivit av med huvudtränaren och sina mannar. Men snart är det jul och vi blir två stycken svenska supportrar som kommer att resa ner och bevittna matchen!

Kevin Nancekivell - bonden som blev fotbollstränare
I och med Steven SchumacherSteven Schumachers sorti i tisdags har Nancekivell fått ansvar för laget för tillfället. Det är tredje gången han fyller rollen nu - han har varit runt Argyle i en evighet nu men hamnar inte i rampljuset så ofta.

Han har ett typiskt lokalt korniskt efternamn ("Hästdalen") och gjorde en massa mål i den lokala amatörfotbollen under 90-talet, kombinerat med jobb på familjens bondgård. Vid 28 års ålder värvades han 2000 av Argyle som då lirade i League Two. Det blev aldrig mer än några inhopp och bara ett mål, men han skolade om sig till assisterande tränare och har i princip blivit kvar sedan dess. Numera är han mer eller mindre en del av inredningen och har blivit en mycket omtyckt person som då och då får kliva fram.

2013 ledde han laget till en 0-4 förlust mot Port Vale i League Two. 2019 blev det en 3-2 seger över Scunthorpe i säsongens sista match i League One men laget åkte ur ändå. Nu 2023 får han återigen ansvaret en nivå högre upp igen i Championship. Denna gång lär det vara mer än en match också eftersom det blir en ny match redan på annandagen.

Tre stycken nya skador
Vi får tyvärr klara oss utan målvakten Michael CooperMichael Cooper i 10 veckor till. Han saknades mellan februari och november med en korsbandsskada och har numera skadat det andra knät. Riktigt tuff för honom såklart eftersom karriären var på spikrak väg uppåt när första skadan hände. Han fick en smäll mot Leicester och har tydligen skadat sig igen under träning nu. Conor HazardConor Hazard lär fortsätta.

Två spelare fick besöka sjukhuset efter Rotherhammatchen. Ryan HardieRyan Hardie fick hjärnskakning och då finns det en process man måste följa, han spelar som tidigast den 29:e mot Southampton. Mustapha BunduMustapha Bundu klarade sig utan benbrott efter en riktigt hemsk tackling och kanske är aktuell - men jag gissar att det bara blir inhopp i så fall. Ben WaineBen Waine lär få ansvaret att leda anfallet igen.

Rooneys Birmingham börjar vakna till liv
Birminghams nya ägare sparkade John Eustace i oktober trots att laget låg på playoffplats. De ville synas genom att få in ett toppnamn som tränare - så Wayne Rooney fick komma hem från USA med budskapet att de skulle spela en orädd fotboll.

Det har för det mesta gått spikrakt nedåt och numera befinner de sig bakom Argyle i tabellen på målskillnad. 

De senaste två matcherna har de dock spelat bra - först en bortavinst mot Cardiff, bara Rooneys andra sedan ankomsten, och sedan en hedersam och underhållande 2-3 hemmaförlust mot överlägsna Leicester.

Serien vänder nu också - vi mötte Birmingham i säsonginledningen och det blev en riktig oturshistoria med en 1-2 förlust efter ribbträff, felaktigt dömt mål för motståndarna och avgörande på stopptid. Vi får hoppas att spelarna är sugna att ta revansch för det!

Eustace är förresten en kandidat att ta över Argyle och det finns definitivt sämre kandidater - han gjorde det bra i Birmingham och de flesta av fansen ville ha honom kvar. Hade varit kul att få in honom inför den här matchen i så fall men jag tror att ledningen - med all rätt - tar det lugnare än så.

Geoff Bache2023-12-22 16:20:00
Author

Fler artiklar om Plymouth