Elland Road, 2022-05-11 20:30

Leeds United - Chelsea

Inför: Leeds – Chelsea
Det blev stökigt senast efter slutsignalen. Viktig match på Elland Road imorgon, kan bli stökigt igen

Inför: Leeds – Chelsea

Veckoomgång stundar igen för Chelsea, då man gästar Leeds. Hemmalaget kämpar för överlevnad, gästerna vill ha ett fint genrep inför FA-cupfinalen. Bäddat för en underhållande match

Leeds

”Dirty Leeds” gör nu sin andra säsong i Premier League efter att man äntligen klivit upp igen i Englands högstaliga. Laget befinner sig på 18e plats i ligan, efter att ha tappat ordentligt med momentum – laget såg ut att befinna sig på relativt bekväm mark för bara ett par veckor sedan. Nu får man alltså tvingas inse att det är en jobbig kamp för att inte degraderas inför nästa säsong, vilket kanske inte alla hade förväntat sig efter den fina säsong laget gjorde i fjol. Formmässigt sett till resultat har man bara tagit fem poäng på de senaste fem matcherna, men laget har visat en god kampvilja och med lite flyt hade den poängen kunnat vara den dubbla.

Leeds kommer närmast ifrån en jobbig förlust borta mot Arsenal med 1-2, efter att  Luke Ayling fått syna det röda kortet redan efter drygt 25 minuters spel. Då låg man redan under med 0-2, men lyckades ändå få in en reducering. Laget är enligt många bättre än att ligga på 18e plats, och med spelare som Bamford, Raphinha, Dallas och Phillips är man absolut inget lätt motstånd. Visserligen har viktige målgöraren Bamford dragits med skador denna säsong, engelsmannen klev av under matchen mot Wolves i mitten av mars, där han efteråt medgav att han helt enkelt stressat tillbaka för snabbt efter sin jobbiga fotskada. Skadan slogs upp igen, Bamford lämnade planen i tårar och det var bara tillbaka till rebahilitering. Tränare Marsch uppgav i en intervju i slutet av samma månad att man var optimistiska för att Bamford åtminstone skulle kunna spela de sista matcherna av säsongen, vilket det fortfarande finns hopp om. För Patrick Bamford själv handlar det om att hjälpa sitt lag undvika nedflyttning, så väl som att visa upp sig som landslagskandidat inför VM som spelas senare i år.

Leeds har flera namn på skadelistan, utöver nämnda Bamford är även Dallas frånvarande med en lårskada. Ayling är avstängd till följd av utvisningen mot Arsenal, och Roberts, Cooper, Forshaw samt Summerville uppges indisponibla på grund av skada.

Chelsea

En vinst på de senaste fem matcherna i ligan säger allt – de kungsblå från London vill troligtvis bara se den här säsongen avklarad och att man landar på tredjeplatsen i ligan. För närvarande har man blott en poäng ner till Arsenal, och fem till Tottenham, som kryssade med Liverpool i lördags. Det ska mycket till för att laget ska tappa en CL-plats, men i dagsläget finns det ingen anledning att ropa hej. Sjukare saker har trots allt hänt i Premier League.

Chelsea-spelarna har troligtvis en aning delat fokus, då FA-cupfinalen mot Liverpool väntar på lördag. En titel i FA-cupen skulle absolut inte göra att det blev en jättelyckad säsong, men den jämte tidigare mindre pokaler laget hämtat denna säsong, skulle ändå sätta lite plåster på såren, och göra att laget kan avsluta säsongen med huvudet högt. Lukaku fick spela från start senast mot Wolves, där han stod för lagets båda mål och blev matchens lirare. Tuchel sade efter matchen att han tyckte synd om Lukaku, då han hellre hyllat belgarens insats snarare än att prata om ytterligare ett poängtapp. Fullt rimligt, dock kvarstod det faktum att laget återigen tappat fokus och gett bort billiga poäng. Frågan är om Lukaku får nytt förtroende mot Leeds för att försöka bygga momentum – det känns inte alltför långt bort att så är fallet, även om Havertz är utvilad och gjort det bra i rollen som central anfallare.

Förutom Chilwell och Hudson-Odoi som vi troligtvis inte kommer få se mer denna säsong, är Kanté och Jorginho fortsatt osäkra, båda testas sent inför denna match, och om de är spelklara är frågan om Tuchel ändå inte hellre sparar dem till FA-cupfinalen, oavsett.

Senast lagen möttes var den 11 december, då Chelsea vann med 3-2 efter en riktigt tuff och underhållande match där båda lagen hade ledningen, båda kvitterade, och Jorginho avgjorde på straff i den 94e minuten. Tuchel menade att i den matchen tog hans mannar allt för stora risker i uppspelet, vilket straffade sig. Tränaren nämnde vidare i intervjun under tisdagen att han varit imponerad av den fysik Leeds-spelarna visar upp – inte bara rent styrkemässigt utan i sättet de kämpar på. Tysken menade att han var imponerad redan under Bielsas tid i Leeds, man att laget nu verkar ha steppat upp ytterligare ett steg. Den fysiska kampen är viktig i dessa matcher, återstår att se hur Chelsea kan svara upp på det.

Senaste fem, samtliga turneringar. Senaste matchen högst upp
 

Arsenal - Leeds 2-1 
Leeds - Man City 0-4
Crystal Palace - Leeds 0-0
Watford - Leeds 0-3
Leeds - Southampton 1-1

Chelsea - Wolves 2-2 
Everton - Chelsea         1-0
Man Utd - Chelsea 1-1
Chelsea - West Ham 1-0
Chelsea - Arsenal 2-4


Avspark: onsdag 11/5 kl.20:30


 

Emanuel Ålund 2022-05-10 19:05:00
Author

Fler artiklar om Chelsea