Elland Road, 2021-03-13 13:30

Leeds United - Chelsea

Inför: Leeds United - Chelsea
Zouma firar här sitt 2-1 mål när Chelsea i december besegrade Leeds med 3-1

Inför: Leeds United - Chelsea

Chelsea, som för tillfället huserar på en fjärde plats i ligan reser norr ut för att möta tabellelvan Leeds. När lagen möttes i december gick Chelsea från matchen med ett 3-1 resultat, något som möjliggör för att Chelsea tar sin första ”dubbel” på 84 år mot de historiska rivalerna.

Det är 17 år sedan lagen möts på Elland Road, då slutade matchen 1-1.
45 gånger har lagen mötts på Elland Road och Chelsea har bara vunnit fem av dem. Med en segerration på 11% är det den sämsta segerprocenten mot samtliga nuvarande klubbar i Premier League.

Senaste gången Chelsea vann mot Leeds i Premier League var i april 2000 då Jon Harley gjorde matchens enda mål.

Av de sex bortamatcherna vi spelade på Elland road mellan 2001 och 2003 har två slutat oavgjort och Leeds vunnit fyra.

Senaste gången vi mötte Leeds på bortaplan var i Ligacupen 2012/2013 då vi vann med 5-1.

Chelsea
Laget kommer från en 2-0 seger på hemmaplan, då man i måndags tog en övertygande seger mot Everton.

Tysken har sedan han tog över valt att rotera in många olika spelare i startelvan, något som har skapat en växande samhörighet när flera spelare får chansen och känna sig delaktiga.
Ett kollektiv som fokuserar sin energi mot ett gemensamt mål kan vara en oerhört kraftfull kärna när vi går in i slutskedet av en säsong.

Kai Havertz fick rubrikerna efter måndagens seger där han skapade oreda i Evertonförsvaret när han i rollen som falsk nia skickligt utmanövrerade motspelarna. Han skapade en mängd med målchanser och hade en boll i nät, som tyvärr blev bortdömt efter VAR granskning.

Callum Hudson-Odoi fick även han spela på en nygammal position i ett försök från Tuchel att skapa fler bra målchanser med högt tempo och flyt.

Tuchel är den första tränaren i Premier League som inte släppt in något mål på sina fem första hemmamatcher och i måndagens seger släppte man bara igenom ett skott på mål.

Tuchel säger att de vill försöka kontrollera matchen men är fullt medveten om att det kommer uppstå lagen i matchen då de måste matcha Leeds fysik och att det är laget som kan matcha den som kommer att starta.
I veckan som kommer väntar returmatchen mot Atletico i Champions League och vi kan nog förvänta oss att Tuchel roterar i startelvan med den matchen i åtanke.

Läget i truppen
Under fredagens presskonferens meddelade Tuchel att Thiago Silva som i måndags fanns med på bänken åkt på ett mindre bakslag på träning och missar därför lördagens match
Även Tammy Abraham missar matchen då han har känningar i sin fotled efter smällen han åkte på mot Burnley.
Ut över dessa två så är samtliga spelare tillgängliga för spel.

Möjlig startelva(3-4-2-1): Mendy; Azpilicueta, Christensen, Zouma; Hudson-Odoi, Jorginho, Kante, Chilwell; Mount, Pulisic; Havertz

Leeds
Leeds tränare Marcelo Bielsa säger att de vill tillbaka på vinnarstigen och för att göra det mot ett spelskickligt Chelsea som kommer med bra självförtroende måste de sätta sin defensiv och anfalla bättre än vad Chelsea gör.
Det han vill förbättra från lagets insatts i måndags är att de ska få till ett farligare anfallspel med vassare lägen.

Leeds spelar något av en hawaiifotboll, där de blandar och ger. De är modiga i sitt anfallspel när de kommer med fart och fläkt, men det lämnar dem sårbara då det skapas stora ytor för motståndarna att kontra i när de vinner boll.

Det har resulterat i att de endast har spelat oavgjort två gånger i premier League i år, samtidigt som de gjort 43 baljor framåt och släppt in 46 mål i baken. 
Lördagens hemmalag är svaga i eget straffområde och har dragit på sig flest straffar i Premier League i år (delad förstaplats med Liverpool).

Leeds har släppt in hela 29 mål i den första halvleken så här långt in på säsongen. Det är fyra fler än vad Chelsea har släppt in totalt.
Chelseabekantingen Bamford är en av deras främste målskytt den här säsongen med sina 13 mål.

Leeds har förlorat fyra av sina fem senaste matcher och har inte lyckats besegra något top tio lag på hemma plan.


Läget i truppen:
Till måndagens match mot West Ham fick de tillbaka Kalvin Philips och Rodrigo och nu ska Jamie Shackleton, Robin Koch och Gaetano Breraedi  åter igen vara tillgängliga för spel.
Skadade spelare som missar matchen är Adam Forshaw, Pablo Hernandez och Pascal Struijk.

Möjlig startelva (4-1-4-1): Meslier; Ayling, Llorente, Cooper, Dallas; Philips; Rahpinha, Klinch, Roberts, Costa; Bamford

Förväntad matchbild:
Chelsea kan förvänta sig aggressiva attacker från Leeds, som trots förlusten senast mot West Ham skapade fler målchanser än vad de gjort på länge.
Det är något som Chelsea kan utnyttja, då det skapar stora öppna ytor för Chelsea att bygga upp och skapa målchanser i, framför allt om de kungsblå kan återerövra bollen redan på mittfältet och anfalla med ett övertag av spelare.

Leeds är svaga på fasta situationer, något som Chelsea är bra på och borde kunna utnyttja till sin fördel. Tror på minst ett mål på fast situation.

Speltips: 1-3

Domare: Kevin Friend
VAR: Stuart Attwell

Avspark lördag 13/3 kl. 13.30 på Elland Road
Visas på V Sport Premium, V Sport Ultra HD och Viaplay
 

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-03-12 17:39:30
Author

Fler artiklar om Chelsea