Inför Leeds-Wolves

Inför Leeds-Wolves

Premiär i Premier League!

Äntligen är det dags för ligastart! Men "äntligen" är egentligen fel ord, det är ju väldigt tidigt, eller hur? 6 augusti måste vara en av de tidigaste ligastarterna någonsin och detta beror såklart på att den engelska ligan stänger under en hel månad i vinter då det ska bli VM i Qatar. Det ska hinnas med många matcher innan dess och därför kör vi igång ligaspelet redan nu.

Wolves möter Leeds i premiären och det känns som en lagom svår match. Inte helt omöjlig, får man nog säga. Leeds kom en bra bit efter oss i tabellen förra säsongen (17:e plats) och de har tappat två av sina bästa spelare: Raphinha till Barcelona för £50m och Kalvin Philips till Manchester City för £49m. Såklart har de fått in en del ersättare, men det är sällan lyckat att sälja två väldigt bra spelare och ersätta dem med sex mellanbra. Leeds kan få det svårt denna säsong.

Wolves, däremot, är bäst i världen som vanligt. Tyvärr har vi skador. Raul Jiménez är borta sex veckor, Francisco Chiquinho borta obestämd tid och Nelson Semedo likaså. Det ser därför lite tunt ut anfallsmässigt, men vi har i alla fall fått hem Morgan Gibbs-White från hans succéutlåning i Sheffield United, Pedro Neto är fullt frisk och Adama Traoré är tillbaka från Barcelona. Den sistnämnda lär dock inte lira många minuter eftersom han vill lämna klubben snarast möjligast.

Det ryktas om att head coach Bruno Lage vill spela 4-2-3-1 denna säsong istället för 3-4-3, vilket i praktiken innebär att en wingback får lämna plats för en anfallare i startelvan. En mer offensiv uppställning lär det i alla fall bli och det har vi också sett under pre-season: 4-0 på Alaves och 3-0 på Besiktas imponerar. Det kan också bli 4-3-3 i många matcher, åtminstone på bortaplan. 

Försvaret ska alltså bli en fyrbackslinje och Bruno Lage har i träningsmatcherna jobbat med två olika mittbackspar: Conor Coady / Willy Boly eller Max Kilman / Nathan Collins. Det skulle ju överraska mycket om Coady petas, men man vet ju aldrig. De olika "paren" har fått alternera lika mycket under sommarens träningsmatcher. Senaste indikationerna från de insatta journalisterna verkar vara att Kilman / Collins startar mot Leeds. 

Vad som oroar mig lite är ytterbackarna, Jonny och Ait-Nouri, som båda är betydligt bättre framåt än bakåt. Undrar om de håller i defensiven? En idé skulle vara att köra fyra mittbackar i backlinjen. Collins och Kilman klarar säkert var sin kant? Men vi får lita på Bruno Lage, att han har koll.

Vi har goda förhoppningar om topp 10 denna säsong, kanske rent av topp 7? Men vi vet såklart mer efter matchen på lördag. Då får man en feeling om hur vassa vi är, och hur bra Bruno Lages nya taktik fungerar.

JAG OCH LEEDS
Jag har varit på Elland Road en gång, i april 2017, och då vann Wolves med 1-0, målet av Nouha Dicko. Ett ganska ogästvänligt ställe, man får ha lite koll bakom ryggen runt stadion.

SWEDEWOLVES TIPPAR
Förra säsongen fick vi bara en poäng totalt sett mot Leeds, men vi kändes klart bättre än dem. Deras kvittering på Elland Road kom på straff efter en grov filmning på övertid. Och hemma så ledde vi med 2-0, men tappade till 2-3 sedan Jiménez blivit utvisad. Han fick sitt andra gula kort när deras målvakt rusade ut och stoppade vårt friläge, mycket märkligt. Så vi har en del "tur" till godo, så att säga. Vi vinner 2-0, målen av Neto och Neves.

TROLIGT WOLVES-LAG (4-3-3):
Jose Sá - Jonny Otto, Max Kilman, Nathan Collins, Rayan Ait-Nouri - Ruben Neves (c), João Moutinho, Leander Dendoncker - Morgan Gibbs-White, Daniel Podence, Pedro Neto.

Det kan som nämnts eventuellt bli en mer offensiv uppställning (4-2-3-1) där Hee-Chan Hwang går in som spets längst fram istället för mittfältaren Leander Dendoncker. När Raul Jiménez är tillbaka efter skada så lär vi spela just så: 4-2-3-1. 

Om du bor i Stockholm, kom till The Crib, Sveavägen 55, vi ser matchen där, kickoff kl 16:00 imorgon lördag.

Truls Månsson2022-08-05 07:44:00
Author

Fler artiklar om Wolves