Inför Lincoln – Derby
James Collins - en tung anfallare som drar nytta av duktiga medspelare

Inför Lincoln – Derby

Förmodligen tre nya poäng för Derby

Lincoln City huserar i den lilla staden Lincoln som ligger strax nordöst om Nottingham. Det är alltså en kort lördagsutflykt som Derbymanskapet behöver göra för att möta The Imps som för närvarande ligger på 12:e plats. Hemmalaget kunde ända fram till mitten av december konkurrera om en kvalplats men har på de sex senaste ligamatcherna endast lyckats tillskansa sig två poäng. 21 december besökte Lincoln Pride Park Stadium och förlorade med 1-3.

Lincolns manager Michael Skubala tillträdde 13 november och har fått en mardrömsstart med bara två av tolv matcher vunna. Derbys senaste tolv ligamatcher har flutit på riktigt bra. Hela tio vinster och bara en oavgjord och en förlust är ett strålande facit. Senaste vinsten – vilket var mot Burton i måndags - togs genom ett mål på övertid vilket möjligen kan kännas som flyt men man ska komma ihåg att laget under vintern haft oflyt mot både Wycombe och Peterborough med insläppta mål på övertid vilket kostat laget fyra poäng.

Att Derby i ligan vunnit så många matcher men inte gjort det på sistone varken i Football League Trophy eller i FA-cupen eller i augusti i Ligacupen är nog ett tråkigt symptom på att dels inställningen varit undermålig i cuperna, dels att truppens djup trots allt inte är så djup som vore önskvärd. Att allt som oftast en handfull spelare varit borta på grund av skada är tydligen något som påverkar så pass mycket att om inte manager Paul Warne tar med de som brukar vara med i startelvan, då förlorar man.

Det finns ett antal faktorer som förklarar vinterns ligaframgångar. En i mitt tycke avgörande skillnad mot tidigare är att Conor Hourihane och Max Bird dels båda individuellt har vad jag skulle vilja kalla en formtopp sedan två månader tillbaka, dels att de fungerar väldigt bra tillsammans. Båda två söker sig konstant till fria ytor och är därmed ofta passningsbara. För det mesta gör de något konstruktivt med sina passningar. Max Birds djupledslöpningar är ofta bra och gör livet svårt för motståndarförsvaren. Det är inte alltid han får bollen vid dessa löpningar men han skapar ofta extra utrymme för lagkamraterna när försvararna måste följa med honom.

Derbys anfallsspel går ofta snabbt och är svårt att försvara sig mot. Jag menar då inte enbart när Nathaniel Mendez – Laing sätter fart utan också att passningar når rätt adress, tas emot och förpassas vidare med bra tempo. Som läsarna av artiklar om Derby County känner till så brukar jag ondgöra mig över James Collins och då framförallt slå ner på hans långsamhet – han vinner aldrig en löpduell – men denna vinter har inte dessa brister betytt så mycket. Lagkamraternas snabbhet och tempo i spelet uppväger hans tillkortakommande och istället kan Collins styrkor i straffområdet utnyttjas.

En annan faktor som förklarar mycket av vinterns framgångar står att finna i lagets mittbackspar. Vi har tidigare säsonger sett Eiran Cashin – trots sin ungdom – göra bra ifrån sig. Nu har han fått en förträfflig kollega i Curtis Nelson. Denne rutinerade man kommer så påtagligt ofta rätt in i situationerna att han till synes ganska enkelt vinner dem. Han känns dessutom tämligen bolltrygg. Det finns många som kan pretendera på att vinna priset som Årets Spelare, för mig står Nelson i främsta ledet att vinna denna titel.

Dock återstår det mycket av säsongen innan sådana priser ska utdelas och så är också fallet gällande tabellplaceringar. Portsmouth´s supportrar måste innan nyår varit helt säkra på en 1:a eller 2:a placering i sluttabellen men laget har på sistone helt rasat samman åtminstone sett till resultaten. Vad kan då bli utfallet för Derby under senvintern och våren? Då och då kommer förstås en förlust men jag vågar påstå att det finns tillräcklig spets i truppen för att kunna kriga om plats för direktpromovering ända till dess att de åtråvärda platserna slutligen fördelas. Trots förlusterna i cupmatcherna tycker jag mig se drygt en handfull spelare utanför den normala startelvan som kan komma in och göra bra insatser på League 1-nivå.

Jag är optimistisk inför Lincolnmatchen och tror att kombinationen dålig form för hemmalaget och god dito för Derbymanskapet gör att The Rams kniper tre nya poäng på Sincil Bankstadion.

Wildsmith

Wilson
Nelson
Cashin
Elder

Bird
Hourihane
Barkhuizen

Mendez-Laing
Collins
John-Jules
 

Torbjörn Karlsson2024-01-19 18:15:00
Author

Fler artiklar om Derby