2020-01-28 20:45

Luton - Derby

Inför Luton - Derby
Dags för första målet från Wayne Rooney

Inför Luton - Derby

Bortamatch igen för Derby County. Är det dags för första bortasegern i ligan sedan premiären när Kenilworth Road i Luton gästas på tisdag kväll.

FA-cupmötet mot Northampton Town i fredags ger ett omspel på Pride Park i nästa vecka. Tyvärr är det bara att konstatera att League Two-laget skapade de främsta tillfällena för att vara med i nästa runda. Att inte ha testat motståndarmålvakten en enda gång får ses som en skam, det är faktiskt pinsamt att laget inte fick till ett enda skott på mål. Det går heller inte att skylla på hemmalagets tolfte aktör på planen, fredagskvällens domare. Oavsett domarinsats borde laget presterat mycket bättre. Men man kan även se fredagens FA-cupmatch som tjusningen i den gamla turneringen. Underdogs gör en bättre insats än favoriten, inget ovanligt.

 

Phillip Cocu utnyttjar verkligen sin spelartrupp och gjorde i cupmatchen åtta ändringar mot föregående ligamatch. Wayne Rooney, Jason Knight och Andre Wisdom var kvar i startelvan. Jag tycker att alla gjorde en bra insats, med ett extra plus för Wisdom. Han var i mina ögon den ende i fyrbackslinjen som jag skulle vilja se på planen igen. Övriga tre håller inte måttet och skapar bara oro i laget.

 

Jag vet inte hur ni andra ser på Rooneys prestationer i de matcher han deltagit. För egen del känner jag att det finns mycket mer att plocka ur Rooneys box. Jag ser gärna att han själv tar mer initiativ i anfallsspelet och ser till att skapa bra mållägen för sig själv. Det jag upplever nu att han är mer en coachande spelare och försöker skapa lägen för övriga spelare och få dem att springa i luckor de tidigare inte haft en aning om. Lite känsla av att han vill vara en i gänget och inte visa sin världsklassida. Nej Rooney – lite mer power vill vi se.

 

Det blir självklart en helt annan startelva på tisdag. Möjligt att Cocu låter det segrande laget mot Hull City få ytterligare en chans. Det skulle innebära att Ben Hamer är åter mellan stolparna, han är definitivt ingen toppmålvakt men skapar mer lugn än en Kelle Roos som överraskar med ibland märkliga ageranden. Andre Wisdom får ta plats jämte Matt Clarke i mittförsvaret, tycker att de gjorde en bra match tillsammans mot Hull. Jayden Bogle och Max Lowe kompletterar fyrbackslinjen. Lowe som stärkte sin startplats i fredags utan att spela – om ni förstår vad jag menar.

 

Jason Knight ser jag numera som en given startspelare. Det känns alltid lite extra när ungdomar kommer ur de egna leden och inte bara knackar på dörren för en startplats, utan tar den och gör insatser match efter match som gör att vi vill se spelaren som given i elvan. Knight spelar med energi, framåtanda och hjärta. Det är egenskaper jag önskat att fler spelare visade upp. Cocu har några spelare som kan kännas som lite av hans favoriter och de tycks inte behöva göra mycket för att vara givna. Men möjligt att även Cocu på sikt kan ändra sig. I inledningen av ligaspelet tycktes Florian Jozefzoon vara given startspelare vilket vi supportrar inte fattade ett dyft av, numera är hans plats långt ner i frysboxen.

 

Om Hullelvan återuppstår kompletteras ovanstående av Tom Huddlestone, Duane Holmes, Wayne Rooney, Martyn Waghorn och Tom Lawrance. Nu har jag ingen påverkan på Cocu, men om jag haft det hade jag skiftat de två sistnämnda med Chris Martin och Jack Marriott.

 

Luton är denna säsong nyuppflyttade från League One men har det riktigt svårt i The Championship. Nu placerade på sista plats och har åtta poäng upp till säker mark. De poäng de tagit är främst på hemmaplan, men förlust i hälften av hemmamatcherna har gjort att de har halkat efter. Lätt match för The Rams? Definitivt inte, Hattmakarna kommer att slita för varje poäng för att inte så snabbt återse League One. I Luton spelar numera en av The Rams dyra investeringar, Jacob Butterfield. Var det fyra miljoner pund han kostade? Vi får se om han gör entré på planen, han vill säkert sätta tummen i ögat på Derby County – en klubb han uttalat sig med lite mindre vänliga ord om.

 

Vi som följt den engelska fotbollen länge minns plastgräset mellan 1985-91 på Kenilworth Road, ett underlag som höll Luton kvar i högsta ligan. De var också för oss Tipsextratittare med i den målrikaste matchen som visades i programmet, 7-4 mot Oxford United.

 

Får vi se den andra bortasegern i ligan?

 

Möjlig laguppställning

 

Ben Hamer

Jayden Bogle/Andre Wisdom/Matthew Clarke/Max Lowe

Duane Holmes/Wayne Rooney/Tom Huddlestone/Jason Knight

Martyn Waghorn/Tom Lawrance

 

Bänkplats till

Kelle Roos/Curtis Davies/Morgan Whittaker/Max Bird/Graeme Shinnie/Chris Martin/Jack Marriott

 

 

 

 

Stefan Borg2020-01-27 22:46:03
Author

Fler artiklar om Derby