Etihad Stadium, 2021-05-29 21:00

Manchester C - Chelsea

Inför: Manchester City – Chelsea

Inför: Manchester City – Chelsea

Efter en lång säsong är det till slut dags för den sista, viktigaste och mest prestigefyllda matchen. Det är dags för final i Champions League. Ett helengelskt möte mellan Chelsea och Manchester City kommer avgöra i vilket prisskåp Europas mäktigaste pokal hamnar.

För första gången sedan 2012 spelar Chelsea final i Champions League, denna gång mot de ljusblå från Manchester. Efter många om och men kring spelplatsen för denna match är det nu fastslaget att den kommer spelas i Porto, istället för det tilltänkta valet Istanbul, eller för den delen Villa Park eller Wembley i England, som anmälde sitt intresse för att få anordna matchen.  

Chelsea och Manchester City har redan mött varandra tre gånger denna säsong, två gånger sedan Thomas Tuchel tog över. Under Frank Lampards styre blev det förlust med tre mål mot ett, men efter Tuchels intåg har man två raka segrar mot Pep och hans mannar. Först i FA Cup-semifinalen när Hakim Ziyech gjorde matchens enda mål och avgjorde och därefter i ligaspelet när Marcos Alonso på tilläggstid kunde skjuta tre poäng till Chelsea, efter god hjälp av Sergio Agueros fallerade panenka-straff strax före halvtid. 

Chelsea

Fem senaste matcherna: F V F F V
Aston Villa (B) 1–2 
Leicester (H) 2–1
Leicester (N) 0–1 
Arsenal (H) 0–1
Man City (B) 2–1 

Efter 12 matcher i årets upplaga av Champions League är Chelsea nu äntligen framme i final. Gruppspelet inleddes med en relativt tråkig föreställning mot Sevilla, som slutade 0–0. Det följdes upp med en betydligt bättre match borta mot Krasnodar som man stabilt vann med 4–0. Två segrar mot Rennes senare så var laget slutspelsklart och man sydde sedan ihop gruppspelet genom en 4–0 vinst mot Sevilla samt ett kryss mot Krasnodar och endast ett insläppt mål på sex matcher.  

Vintern gick, Thomas Tuchel kom in, och sedan var det dags för åttondelsfinaler mot spanska serieledarna Atletico Madrid. Dubbelmötet vanns komfortabelt med totalt 3–0 efter två oerhört stabila insatser. Slutspelet gick vidare och Porto besegrades i kvartsfinalerna, tvåmålssegern från “bortamatchen” i Sevilla räckte till avancemang trots Mehdi Taremis enastående cykelspark i returen. Semifinalerna mot Real Madrid såg på förhand ut att bli en enorm prövning, men Tuchels nybygge imponerade stort och efter 1–1 i Madrid lyckades man trots en enorm mängd missade chanser säkra en finalplats genom en 2–0 vinst. 

Sedan dess har man varit inne i en extremt intensiv period i de inhemska turneringarna, dels i ligan men även i FA-Cupen. I den senare turneringen löste man avancemang till final men fick där se sig besegrade av Leicester. Man lyckades dock med sin uppgift i Premier League, topp fyra och kvalifikation för nästa års upplaga av Champions League säkrades i den allra sista omgången, trots förlust mot Aston Villa, tack vare att Leicester lyckades förlora sin match mot Spurs, vilket till slut resulterade i att
Chelsea fick sin CL-plats. 

Den senaste tiden har präglats av skadeproblem för flera spelare i laget, både Mendy, Kanté och Kovacic har dragits med skador men det verkar i nuläget som att de alla ska kunna vara tillbaka i tid för finalen. Mendy och Kanté anslöt under veckan till träning igen, vilket är ett positivt tecken för deras möjligheter att bidra med vital kvalitet i säsongens viktigaste match. 

Möjlig startelva (3-4-2-1): Mendy – James, Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Jorginho, Chilwell – Ziyech, Mount – Werner

Manchester City

Fem senaste matcherna: V F V F V
Everton (H) 5–0
Brighton (B) 2–3
Newcastle (B) 4–3
Chelsea (H) 1–2 
PSG (H) 2–0

Även Manchester City har efter 12 Champions League-matcher tagit sig fram till final. Man lottades in i en till synes enkel grupp bestående av Porto, Olympiakos och Marseille. City tog 16 poäng av 18 möjliga efter att endast ha tappat poäng borta mot Porto, så det var en relativt bekväm resa till slutspel som Manchesterlaget hade. 

Bekvämt var ordet även i åttondelsfinalerna. Man lottades mot Borussia Mönchengladbach och kunde efter två mycket kontrollerade 2–0 vinster avancera. I kvarten blev det återigen tyskt möte när man ställdes mot Borussia Dortmund. De visade sig inte heller bli en extremt stor utmaning, även om City fick slita betydligt mer än tidigare. Man vann båda matcherna med 2–1 och skickade ut Håland med flera ur turneringen. Semifinalerna bjöd på mycket underhållning när man gick upp mot Paris Saint-Germain, bortamötet vann man med 2–1 efter att ha vänt ett underläge i andra halvlek. Returen blev sedan en stabil vinst för City som efter två mål av Riyad Mahrez välförtjänt tog sig till final. 

Parallellt med Champions League-slutspelet har man vunnit sin tredje ligatitel på fyra år, den säkrades tidigt i överlägsen stil och man har kunnat rotera rejält och vila bärande spelare i många matcher under våren, vilket säkerligen varit till hjälp i lagets Champions League-satsning. 

Det är ett skadefritt lag som man kommer till spel med och det finns egentligen ingenting som talar för att det inte kommer att bli den av i princip samtliga experter väntade elvan som man ställer på benen i finalen. 

Möjlig startelva (4-3-3): Ederson – Walker, Stones, Dias, Zinchenko – Rodri, Silva, Gundogan – Mahrez, De Bruyne, Foden 

Matchfakta:
Avspark: 29/5 21:00
Spelplats: Estadio do Dragao (Porto) 
Domare: Antonio Miguel Lahoz (Spanien)
TV: V Sport Premium, Viaplay, TV6




 

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2021-05-28 14:44:26
Author

Fler artiklar om Chelsea