Etihad Stadium, 2021-05-08 18:30

Manchester C - Chelsea

Inför Manchester City - Chelsea

Inför Manchester City - Chelsea

Lördagskvällens stormatch mellan Manchester City och Chelsea bjuder på en försmak av den kommande Champions League-finalen. Men inte bara det. City kan säkra ligatiteln med en vinst, och Chelsea behöver tre poäng för att hålla de andra fjärdeplatsjagande lagen på avstånd.

Man City

Efter en halvknackig fjolårssäsong med sina egna mått mätt har Manchester City återgått till att vara ett av fotbolleuropas främsta lag. Precis som alla andra storlag inledde de dock säsongen något skakigt, med bland annat en överraskande förlust med utskåpningsmått mot Leicester (2-5) och poängtapp mot bland andra Leeds (1-1) och West Ham (1-1) under hösten. Efter nederlaget mot Tottenham (2-0) i november hade det ljusblå Manchester-laget åtta poäng upp till tabelltoppen.

Men sedan hände något.

Efter höstens gnissel började kugghjulen i Pep Guardiolas vanligtvis väloljade maskineri tugga igång och snurra allt fortare – och plötsligt stämde allt. Efter flera år av undermåligt försvarsspel av tvivelaktiga mittbackar blev defensiven kassaskåpssäker, främst tack vare det fenomenala nyförvärvet Rúben Dias som tillsammans med en pånyttfödd John Stones spikade igen mot det mesta och de flesta. Offensivt visade bland andra Ilkay Gündogan, Riyad Mahrez och den blommande supertalangen Phil Foden vägen när den självklare dirigenten Kevin de Bruyne saknades. Till och med João Cancelo och Rodri – spelare som inte fick det att stämma alls förra säsongen – glänste. Den 25 november inleddes en 28 matcher lång förlustfri svit som innefattade 21 raka vinster i alla tävlingssammanhang, 66 gjorda mål, nio insläppta och 19 hållna nollor. ”The Citizens” svit bröts först i början av mars då man stötte på patrull i derbyt mot Manchester United och sänktes av Bruno Fernandes och Luke Shaw (0-2). Men trots förlusten ledde laget Premier League-tabellen med elva poängs marginal – ett avstånd som har visat sig vara ointagligt i och med att segertåget har tuffat på, med endast en förlust sedan dess – mot Marcelo Bielsas Leeds i mitten av april (1-2).  

I cupspelet har det knappast gått mycket sämre. City slogs förvisso ut i FA-cupsemifinalen mot just helgens motståndare Chelsea på Wembley (1-0), men bärgade sin fjärde raka ligacuptitel på samma arena efter en spelmässig komfortabel, men resultatmässigt knapp, vinst mot Tottenham (1-0). I tisdags togs ett sjumilakliv mot den heliga graalen då man utmanövrerade Paris Saint-Germain i semifinalreturen (2-0, 4-1 totalt) hemma på Etihad. En tidigare mental barriär var till slut krossad – klubbens första Champions League-final var nådd. Vilka som står för motståndet i Istanbul – eller var finalen nu kommer att spelas till slut – vet vi alla. Just det. Chelsea Football Club. (Nyp mig i armen! Det känns fortfarande surrealistiskt, men alldeles fantastiskt.)

Men först väntar alltså lördagens ligamöte mot just fjärdeplacerade Chelsea. Ska vi sammanfatta formen? Jodå, den ”duger”. På de sex senaste matcherna (i alla turneringar) har City fem vinster och blott en förlust. Efter FA-cuputtåget mot Chelsea (1-0) har Guardiolas mannar slagit Aston Villa (1-2), Tottenham (1-0, i ligacupfinalen), PSG (1-2), Crystal Palace (0-2) och PSG igen (1-2). För deras del är tabelläget i Premier League väldigt enkelt. De ljusblå ligaledarna (80 poäng efter 34 matcher) har ett 13 poäng stort avstånd ner till de enda kvarvarande titelutmanarna Manchester United (67 poäng efter 33 matcher) med fyra matcher kvar att spela för Citys del. Den som kan sin matematik kan därmed räkna ut att Man City vid en eventuell seger mot Chelsea ror hem ligatiteln, och att de tre resterande ligamatcherna mot Everton (H), Brighton (B) och Newcastle (B) således blir av akademisk betydelse.

På frånvarofronten ser det tämligen ljust ut för Pep Guardiola inför helgens batalj. Endast John Stones, som visserligen har varit en nyckelspelare för City, kommer att missa matchen på grund av avstängning.

Chelsea

Thomas Tuchels förvandling av Chelsea sedan han tog över den 26 januari kan inte beskrivas som något annat än sagolik.  Med en omutlig defensiv, effektiv press och ett rörligt anfallsspel som främsta adelsmärken har den tyske mästertaktikern lett sitt lag från en tionde- till fjärdeplats, en tabellposition som såg avlägsen ut då han tog över. I cupspelet har 47-åringen stått för enorma bedrifter då han tagit ”The Blues” till en FA-cupfinal efter att ha slagit ut City i semifinalen, och segrat mot Atlético Madrid, Porto och Europa-specialisterna Real Madrid på vägen till en Champions League-final som kändes otänkbar under Lampard, och som fortfarande känns smått overklig. Tuchel kan stoltsera med ett totalt facit på 16 vinster, sex oavgjorda och endast två förluster på sina 24 matcher vid rodret, med målskillnaden 32-10.

Laget kommer senast från den otroliga prestationen mot Real Madrid i CL-semifinalreturen, ett dubbelmöte som resulterade i eufori och klubbens tredje final i klubbfotbollens finaste turnering. Hemmalaget spelade taktiskt perfekt och kontrade sönder ”Los Blancos” som inte hade något motmedel mot den kvävande pressen och de sylvassa omställningarna. Chelsea vann med 2-0 (3-1 totalt), men hade lika gärna kunnat sätta tre mål till om de offensiva spelarna hade förvaltat sina lägen.

Allt som allt har ”The Blues” utverkat fyra vinster och två likaresultat med fem hållna nollor på de sex senaste matcherna. Vinsterna har kommit mot Man City (1-0 i FA-cupen), West Ham (0-1), Fulham (2-0) och, som redan nämnt, Real Madrid (2-0, 3-1 totalt. Kryssen har kommit i post-Super League-matchen mot Brighton (0-0) och första mötet med Real Madrid (1-1).

En dag som denna är det lätt att blicka framåt och drömma sig bort till Champions League-finalen den 29 maj, men till helgen måste lagets absoluta fokus ligga på den topp 4-placering som ska säkras. Utrymmet för snedsteg är minimalt. Med fyra matcher kvar finner vi Chelsea på den fjärde och sista CL-platsen med 61 poäng, tätt jagade av femmorna West Ham (58 poäng), sexorna Tottenham (56 poäng), sjuorna Liverpool (54 poäng, med en match mindre spelade. Inte ens åttondeplacerade Everton (52 poäng, med en match mindre spelad) är helt ute ur ekvationen än. Chelsea skulle också kunna nå tredje- och (möjligtvis) andraplaceringen om man avslutar säsongen starkt. I skrivande stund har tredjeplacerade Leicester två poäng fler än Londons blå (63). Avståndet till tvåorna Manchester United är sex poäng (67, med en match mindre spelad.)

Chelseas tabellplacering ser alltså bra ut just nu, och formen är strålande (bortsett från missräkningen mot Brighton), men säsongsavslutning är både intensiv och tuff. Laget har totalt sex matcher kvar att spela inom loppet av tre veckor och möter Manchester City (B) närmast, följt av Arsenal (H), Leicester (N, FA-cupfinal), Leicester (H), Aston Villa (B) och Manchester City (N, Champions League-final). Men det är värt att ha i åtanke att Tuchels Chelsea spelar som allra bäst mot toppmotstånd.

Mateo Kovacic är fortsatt på skadelistan, men i övrigt har ”TT” hela sin trupp disponibel när han ska ta ut sin startelva i helgens CL-finalgenrep mot Manchester City på Etihad Stadium. Tysken har även varslat om att det kan ske en del rotation. Med detta i åtanke tippar undertecknad på följande startelva, formerad i den sedvanliga 3-4-2-1-formationen (och alltså inte den 3-5-2-aktiga uppställningen som spelades mot Fulham).

Kepa har vikarierat förtjänstfullt mellan stolparna när han fått förtroendet under Tuchel, men Mendy är rätteligen uttalad etta och ska därmed spela här.

I trebackslinjen tror jag att 36-årige veteranen Thiago Silva vilas, efter att ha matchats intensivt den senaste tiden. Det borde rimligtvis innebära att Christensen flyttas in i mitten, och dansken lär få sällskap av Rüdiger till vänster. I Silvas frånvaro kommer Azpilicuetas ledarskap att behövas, och min förhoppning är att han tar den högra mittbacksplatsen där han är som bäst. Kurt Zouma kan i min bok tänkas starta mot ”Gunners”.

Som höger wingback förväntar jag mig att se den mer defensivt kompetente Reece James snarare än Callum Hudson-Odoi, som dessutom av någon anledning konsekvent har bänkats av Tuchel på sistone. Till vänster vill jag se Chilwell, även om han har matchats hårt. Att spela Alonso eller Emerson i en match av den här digniteten vore en alltför stor risk. Det är dock inte otänkbart att någon av dem får chansen mot Arsenal.

I Kovas fortsatta frånvaro är den eminenta duon Jorginho och Kanté det enda realistiska valet i ”double sixes”-positionerna. Förhoppningsvis kan en comebackande Kovacic ge Jorginho lite välförtjänt vila i London-derbyt på onsdag.

Positionerna längst fram är de allra mest svårtippade, förutom Mason Mount som, med all rätt, alltid är självskriven. Det är möjligt att Tuchel väljer Hakim Ziyech, som avgjorde den senaste matchen mot City, men jag ser honom som det minst troliga valet, utan jag är säker på att åtminstone någon av Kai Havertz eller Timo Werner kommer att spela. Magkänslan säger att båda tyskarna kommer att få förnyat förtroende då deras speed kan komma till användning mot Citys höga backlinje. Det är dock mycket möjligt att Christian Pulisic (som även han är vindsnabb) ersätter någon av dem. Med tanke på amerikanens fina form de senaste matcherna skulle jag inte ha något emot det.

Tammy Abraham, Olivier Giroud och Callum Hudson-Odoi har jag inte alls med i beräkningarna då de antingen inte passar in i spelsättet eller hamnat i någon slags onåd hos Tuchel. Men man vet aldrig. Tysken har en förmåga att alltid överraska med sina laguttagningar. Jag är trygg med vad han än väljer. Efter våra otroliga resultat under hans styre har jag fullt förtroende för hans ”fingerspitzengefühl” (fingertoppskänsla).

I mer lättläst format: (3-4-2-1, från vänster) Mendy; Rüdiger, Christensen, Azpilicueta; Chilwell, Jorginho, Kanté, James; Werner, Mount; Havertz.

Matchbild och tips

Chelsea blev fullständigt uppläxade i 3-1-torsken på Stamford Bridge, men det var under Lampard. I senaste mötet på Wembley hade Chelsea en perfekt matchplan som utfördes fenomenalt. Då dominerade och kontrollerade Tuchels blå skeendena mot ett City som förvisso var osedvanligt trubbigt och trögt.

Jag tror inte att vi kommer se någon tydlig matchbild där det ena laget äger bollen och det andra kommer att kontra, utan jag tror att båda lagen kommer att turas om att föra spelet. Jag förväntar mig däremot att båda lagen kommer pressa frenetiskt och att Chelsea kommer att försöka ställa om på det blixstnabba och effektiva sätt som gjorts så många gånger förr i toppmatcherna under Tuchel. Jag tror att fronttrion, vilken den än blir, kommer att trivas förträffligt i ytorna bakom Citys backlinje.

De psykologiska aspekterna i den här matchen och implikationerna som de kan komma att ha på CL-finalen är otroligt intressanta. City kändes inte fullständigt påkopplade på Wembley, men här kommer de garanterat att vara fullt motiverade. De har revansch att utkräva för förlusten senast, och de vill nog inget hellre än att säkra titeln så fort som möjligt. Kommer Guardiola ha påverkats av den taktiska förlusten senast, och kommer han att skruva på taktiken och revidera sin matchplan? Det är möjligt. Jag är säker på att den taktiska kampen kommer att bli fascinerade, men frågan är om de två tränarna verkligen vill spela ut samma taktiska kort som de kommer göra i CL-finalen. Hursomhelst är jag är trygg i att Tuchel kommer ha en gedigen matchplan som ger Chelsea en bra chans att vinna.

City vill vinna ligan och ta revansch medan Chelsea behöver de tre poängen för att hålla undan i CL-racet. Det bäddar för en offensiv och underhållande match, och jag tror att vi kommer se två vilt attackerande lag i matchens slutskede om den står och väger med ett likaresultat. Båda manskapen kommer till spel i glödhet form och med ett rejält momentum, så det här kan sluta hursomhelst. Ingen av tränarna kommer att vara nöjda med ett oavgjort resultat, men den utgången känns ändå närmast till hands.

Till sist. Guardiola påstod under sin presskonferens att utgången i den här matchen inte kommer ha någon påverkan på Champions League-finalen. Det är naturligtvis inte sant. Det vinnande laget, om vi får något sådant, kommer att ha en psykologisk edge den 29 maj.

Tips: 1-1.

Värt att notera

  • Tuchel och Guardiola har mötts sex gånger totalt. Guardiola har plus-statistik med fyra vinster medan Tuchel har en seger på kontot (FA-cupsemifinalen senast). En match har slutat oavgjort.
  • Chelsea och Man Citys målvakter Mendy och Ederson har hållit flest nollor i Europa den här säsongen. Mendy har hållit 24 stycken på 41 matcher. Ederson har noterats för 25 "clean sheets" på 44 matcher.
  • Ingen av de senaste elva PL-matcherna lagen emellan har slutat oavgjort. Citizens har vunnit sju och Chelsea fyra.
  • Chelseas senaste vinst mot City på Etihad kom under Antonio Contes styre i december 2016. Matchen slutade 1-3.
  • Sedan Tuchel tog över har Chelsea förlorat färre matcher än Manchester City i ligan.
  

TV?

Matchen sänds på V Sport Premium och Viaplay med avspark kl. 18:30 på lördag.

Fredrik Temmes2021-05-07 22:39:00
Author

Fler artiklar om Chelsea