Old Trafford, 2024-03-17 16:30

Manchester U - Liverpool

Inför: Manchester United – Liverpool
Vem kommer blir matchhjälte och skjuta sitt lag vidare i FA-cupen?

Inför: Manchester United – Liverpool

Att möta Liverpool innebär alltid extra nerv, extra passion och extra känsloyttringar. När det dessutom sker i FA-cupen och det är vinna eller försvinna som gäller höjs det något extra steg. FA-cup, Old Trafford, Manchester United mot Liverpool, det är dessa matcher man lever för.

Manchester United
Vi får hoppas Manchester United har förmågan att göra det Bill Murray hade så stora bekymmer med i Måndag hela veckan, bryta ett återkommande mönster. Han försökte visserligen med en hel massa olika saker innan han tog sig ur ekorrhjulet, nu ska Ten Hag lista ut exakt vad som behöver göras. Manchester United kommer nämligen från en resultatrad där segern mot Luton följdes upp med förlust mot Fulham. Därefter följdes segern mot Nottingham av förlust mot Manchester City. Segern förra helgen mot Everton kommer då följas av… ahh, vi fokuserar på ett annat återkommande mönster istället. United har vunnit tre raka matcher i FA-cupen och går nu in till kvartsfinal mot ärkerivalen Liverpool på Old Trafford. Det är ett vinnande mönster vi greppar tag om.
Spelet mot Everton var kanske inte helt övertygande alla gånger, men omställningarna var vassa och Alejandro Garnachos snabba fötter ordnade två straffar som Bruno Fernandes och Marcus Rashford förvaltade. Segern ger United lite häng på topp fyra, men nu lägger vi ligan till handlingarna och fokuserar på FA-cupen.
Där har United visserligen inte heller övertygat i alla matcher, men segrarna på bortaplan mot Wigan, Newport och Nottingham har lett fram till denna drabbning vi står inför på hemmaplan.

Mot Nottingham dröjde det nästan ändå till Fergie-time innan Casemiro kunde skarva in en Bruno Fernandes-frispark och skicka United vidare. Visserligen räckte inte en FA-cuptitel för att rädda Louis van Gaal kvar på managerposten 2016, men nog är känslan att en titel krävs om vår nuvarande nederländare ska fortsätta styra skutan nästa säsong. Jag säger inte att det är viktigare än att nå Champions League, men det finns liksom inget krut att spara på – särskilt inte i en match mot Liverpool.
Historiskt sett har United ett litet övertag på Liverpool, och under Ten Hags tre möten med Klopps gäng är det helt lika – i alla fall i poängfördelningen. Det började så fint med 2-1-seger i augusti 2022, men så blev det 150 bollar i baken på Anfield förra våren, det var i alla fall känslan även om det stannade vid sju. I december slutade de 0-0 lagen emellan, vilket var ett trevligt undantag från de sjutton insläppta på de fyra tidigare mötena. Nog kommer en hel del fokus läggas på att stänga igen bakåt.

Den där backlinjen som ska stänga igen har fått lappas och lagas senaste tiden, och fortsatt är Martinez, Shaw och Malacia borta. Men Wan-Bissaka och Maguire verkar vara tillbaka och tillgänglig och ger åtminstone lite alternativ. Likaså är Højlund ett utropstecken när han nu åter är tillgänglig, och Mount verkar vara nära spel igen. Däremot missar Forson, Martial och Bayindir matchen.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Dalot, Varane, Evans, Lindelöf – Mainoo, Casemiro – Garnacho, McTominay, Rashford – Fernandes

Motivering:
Rätta mig om jag har fel, men visst var det så att Louis van Gaal använde sig av en högt pressande tia en hel del. Till exempel Juan Mata, och så flyttade han isär de två anfallarna som sjönk en aning ut mot kanterna. Vi ska inte hamna i minnenas allé – att jag återkommer till Van Gaal har kanske något att göra med 3-0-segern mot Liverpool 2014, känns som nyligen men är ju snart tio år sedan – men något åt det hållet tänker jag mig med denna uppställning. Kanske var det också något Ten Hag siktade mot i matcherna mot City och Everton där Bruno spelade någon slags falsk nia. På så vis kommer inte Rashford bort utan kan fortsätta utgå från kanten, men samtidigt får han en hög utgångsposition – samma gäller för Garnacho.
Optimalt hade så klart varit att få in Højlund som nia igen, men jag tänker mig att han inte är startredo utan istället kan hoppa in och skapa bekymmer i andra halvlek.
Även om han inte alltid övertygar är det McTominay som ska in på nummer tio både lod- och vägrätt. Så kan han springa skiten ur sig – plus att jag gillar spelare som någonstans har rivaliteten i blodet.

Så kommer vi till backlinjen och de sista utposterna för att stoppa Liverpools offensiv. Maguire och Wan-Bissaka är tillbaka, men har samtidigt missat en hel del tid och frågan är om de är redo att gå in från start. Bekymmersamt är också att Evans verkar vara lite av ett frågetecken på grund av någon smäll han brottats med ett tag. Kan den gamle nordirländaren lappas ihop ska han in bredvid Varane – en mening jag inte trodde jag skulle skriva i mars 2024. Han har imponerat senaste matcherna, särskilt när United legat lägre vilket de högst troligt kommer göra även denna gång. Med lång skadefrånvaro borde kanske inte Wan-Bissaka gå in från start, då blir det Dalot och Lindelöf på kanterna. Och så ber jag bara om en sak; när någon i backlinjen oundvikligen behöver bytas ut behöver du inte kasta om precis alla positioner Erik. Tips från soffan.

Liverpool
Jürgen Klopp är ute på sin avskedsturné med Liverpool, med sig har han delar av sitt beprövade och väloljade band. Men han har också kastat in ett helt gäng kids. De här skolungdomarna har redan knäppt Chelsea på näsan i ligacupfinalen, och i söndags spelade de 1-1 mot Manchester City vilket gör att Premier Leagues titelstrid fortsatt är hur jämn och rafflande som helst. Å ena sidan kan jag bli så trött på att det Liverpool gör framställs som att det är första gången det någonsin gjorts, de uppfinner hjulet gång efter gång. Å andra sidan går det inte annat än att nyktert konstatera att det Klopp och Liverpool gör är otroligt imponerande – vi har ju egen erfarenhet av hur saker kan se ut med en skadelista härifrån till månen.

Liverpool ligger alltså tvåa i ligan på samma poäng som Arsenal och en före Manchester City. Men till skillnad från United är de också ute och härjar i Europa. Under senaste dryga veckan har man med orubblig tydlighet sett till att ta sig förbi åttondelen. 5-1 borta mot Sparta Prag följdes i torsdags upp med 6-1 på hemmaplan. Darwin Núñez – som gjort fyra mål på de fyra senaste matcherna – inledde målskyttet efter sju minuter, sju minuter senare hade hemmalaget gjort ytterligare tre mål. Mohamed Salah som mer eller mindre varit skadad sedan Afrikanska mästerskapen gjorde första starten sedan årsskiftet, givetvis blev han också målskytt. Virgil van Dijk kunde vilas och allt som allt finns det nog inte mycket hopp i att denna extra match skulle vara något negativt för Liverpool, snarare tvärt om, inför söndagens drabbning.

Vägen fram till morgondagens match har gått via segrar mot Arsenal, Norwich och Southampton. Mot sydkustlaget klev 18-åringarna Lewis Koumas och Jayden Danns fram och gjorde målen i 3-0-segern, annars är väl 20-åriga Conor Bradley den som fått störst rubriker för sina insatser. Han har klivit in och imponerat stort i Trent Alexander-Arnolds frånvaro, och lär få fortsatt förtroende. Förutom Trent måste Liverpool klara sig utan Matip, Alisson, Jota, Jones, Thiago och högst troligt Konate. Positiva nyheter för Klopp är ändå att Gravenberch är tillbaka och ökar konkurrensen på mittfältet.
Trots stora skadebekymmer har Liverpool lyckats göra mål i varenda match sedan senaste mötet med United i december – med Salah tillbaka och Núñez i målform finns alltid hot. Ett hot Klopp hoppas ska kunna leda till att han utökar sitt övertag på United. Sedan tysken kom till England har han sju segrar, åtta kryss och fyra förluster i matcherna lagen emellan. Dock har han haft det lite tuffare på Old Trafford där han fått med sig två segrar och fått se United vinna tre gånger på totalt nio matcher. Nu kommer han till Old Trafford för näst sista gången med Liverpool, vi hoppas så klart på försämrad Klopp-statistik.

Trolig startelva (4-3-3): Kelleher – Bradley, Quansah, Van Dijk, Gomez – Szoboszlai, Endo, Mac Allister – Salah, Núñez, Diaz

Tre snackisar inför matchen

Ten Hags ansats till matchen
Efter matchen mot Manchester City har samtalen gått varma om hur Erik ten Hag tog sig an matchen på ett korrekt sätt, eller om det är så att United kan spela på annat – mer proaktivt – vis mot de bättre lagen. Jag är av åsikten att ansatsen till City-matchen var bra utifrån förutsättningarna då United varit som allra bäst och giftigast i omställningsspelet. Ska vi vara ärliga är det ju oftast det spelet som också gett störst effekt även mot sämre lag, se matchen mot Everton förra helgen som exempel.
Tror inte att någon faller av stolen eller tappar hakan om vi får se en liknande ansats mot Liverpool. Det jag är nyfiken på är huruvida Ten Hag kan få United att vara defensivt solida och kompakta men ändå möta motståndarna lite högre upp i plan och våga använda en aggressivitet för att på så vis vara närmre mål när bollen vinns. Liverpool, liksom Manchester City, kan såras vid omställningar men då krävs också att United skapar mer än ett eller två läge.
Vissa svar får vi när startelvorna presenteras, resten får vi under söndagens nittio minuter – jag kommer hålla koll.

Bruno Fernandes får offensiven att sitta ihop
Det finns en defensiv osäkerhet, men om United ska vinna och ta sig vidare behöver offensiven klicka och vara rejält spetsig. Spets finns i båda Rashford och Garnacho som kan göra saker på egen hand. Men jag skulle ändå säga att om det ska bli ett lyckat utfall för United behöver Bruno Fernandes – som gjort mål eller assist i alla Uniteds FA-cupmatcher denna säsong – få bollar att arbeta med, och portugisen behöver minska felprocenten i sina avgörande passningar.
Jag har inga problem med att han missar lite passningar, han ska spela med hög svårighetsgrad, men han måste hitta yta mellan Endo och mittbackarna när United väl kommer framåt i plan och därifrån inte slarva. Dessutom kan han med sitt passningsspel i ett tidigare skede släppa lös fartkanonerna på kanterna. Han är också smart och kan med en kombination av löpningar i djupet och att sjunka lägre röra om i Liverpool-grytan. Jag både tror och hoppas att han kommer vara spelaren att luta sig mot och som kommer visa sig stå för avgörande aktioner som tar United vidare.

Ska United vinna eller Liverpool förlora?
Som om att detta skulle vara de enda alternativen för utgången i FA-cupens kvartsfinal, så är det givetvis inte. Det finns en reell och överhängande risk att det istället är Liverpool som vinner och United som förlorar. Ändå hamnar jag i tankar kring om det är så att jag allra helst ser att United vinner eller om jag helst ser att Liverpool förlorar. Svaret är rungande: jag vill se United vinna. Men jag skulle ljuga om det inte finns en del av mig som oerhört gärna ser Liverpool förlora. Punkt.
Tur för mig då att dessa två saker korrelerar, att en hemmaseger ger mig båda delar.
Det jobbiga är ju att om United skulle förlora innebär det också per definition att Liverpool vinner. Att Liverpool kan fortsätta stoltsera med sina skolungdomar, fortsätta vara högljudda, fortsätta mot en titel och fortsätta se ner på United. Att detta blir en tanke som får fäste i mig säger väl något om allt United gjort fel under lång tid, och allt det Liverpool gjort rätt. Avundsjuka skulle någon säga, jag vet inte men jag tror det är något annat djupare i rivaliteten. Vi ska inte gå in på hur kärlek till ett lag uppstår och växer, inte heller hur rivaliteter formas och sätter sig på djupet. Men jag konstaterar bara: jag vill så himla gärna se United vinna, samtidigt vill jag himla gärna se Liverpool förlora.

Tips: 2-1 (Rashford, Højlund)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford – 17/3, 16:30
Turnering: FA-cupen, kvartsfinal
Stream: Viaplay

Rivalmöte i FA-cupen mot Liverpool. Vad tänker ni inför matchen, hur ska United göra för att manövrera ut motståndarna? Dela med er i kommentarsfältet!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-03-16 16:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham