Riverside Stadium, 2020-11-25 20:00

Middlesbrough - Derby

Inför Middlesbrough - Derby
Tom Lawrence. Startspelare? Vad tycker ni?

Inför Middlesbrough - Derby

Försvarsstarka Middlesbrough står för motståndet när Derby County gör entré på Riverside Stadium på onsdag kväll. Kan vi hoppas på ett litet litet steg i rätt riktning?

Under nuvarande årstid blir det mörkare och mörkare, ord som tyvärr också passar in för vårt Derby County. Ett spelmål på tolv matcher av totalt fem gjorda. Rekord är alltid kul att sätta, men att nu ha rekordet för minst antal gjorda mål efter 12 matcher i The Championship är inget att skryta med. Den stora frågan är, från vem skall målen komma? Det är knappast att vi ser tendenser och avsaknaden av en notorisk målskytt är stor.
 
I väntan på en ny ägare, om det nu går i lås, har det tillsats en kvartett som skall leda laget. Nu kanske det är lite för tidigt att döma ut deras förmåga, men av det vi fick se mot Bristol City kändes det mer som ett aprilskämt. Uttrycket ”Ju fler kockar desto sämre soppa” kan väl stämma in. Det enda jag kunde identifiera i jämförelse med Cocus spelplan var betydligt färre passningar bakåt samt att man hade mer boll på främre planhalvan, men det var det enda. Avsaknad av att skapa klara målchanser var det ingen förändring av. Startelvan kändes i mina ögon som ogenomtänkt. Jag kan förstå att man gick tillbaka till något mer tryggt som 4-2-3-1, även om vi tidigare varit närmare en trepoängare med trebackslinje. Det förklarar att Curtis Davies saknades då han gör sig bäst i en trebackslinje. Att Wayne Rooney ville spela med Max Bird i den defensiva mittfältsrollen var heller ingen kioskvältare, men möjligen lite märkligt då kombinationen av Graeme Shinnie och Jason Knight möjligen varit vår bästa lagdel. Att sätta Knight på en kant var ett riktigt självmål, vi fick se mer av Knight när Duane Holmes klev av och Knight fick röra sig mer centralt. Det var också överraskande att se Holmes från start, han är alldeles för klen för The Championship.
 
I ledartrojkan finns det definitivt två som är oerhört sugna på att bli ny manager. Jag ber en bön att ingen av dem kommer på tal. Det vi behöver nu är en erfaren manager som kan ta oss ur det fria fall mot League One vi är inne i. Det som kan ändra på min förhoppning är tillsättande av Steve McClaren i någon, just nu oklar, rådgivande roll. För mig lutar det åt att en oerfaren manager kommer att tillsättas. Vi får då hoppas att det blir en manager som fungerar med McClaren. Visst minns ni krocken mellan Murdo Mackay, i en liknande roll, och vår manager George Burley runt 2004/05. Det har spekulerats att både Rooney och John Terry skulle kunna vara namn att leda vårt lag. I så fall är vi åter till att utbilda nya managers, precis som med Frank Lampard och när ”deras” lag kallar är de puts väck och vi får börja om igen. Jag är övertygad om att Mel Morris har ett finger med i spelet med tillsättning av McClaren. Morris har betytt oerhört mycket för The Rams, men när det gäller att tillsätta managers, etc har han tyvärr inte haft ett enda rätt. Nu tror jag säkert att flera av er läsare gjort vågen med McClaren åter i klubben, men vi behöver ju inte vara överens om allt…..
 
Vi kommer ha kvar kvartetten ledare fram till det blir klart med ny ägare eller om det spricker lär Morris få tillsätta ny manager. Risken är att vi inte har klart med ny manager tills början av januari. Då var vi spelat en halv säsong. Hur många poäng till har vi då skrapat ihop?
 
Det är också efter halva säsongen som laget kan förstärkas med en riktig nr 9, tror att det är precis det vi saknat. Som flera av er poängterat på forumet är Martyn Waghorn inte den bollmottagare som laget behöver, hans kvaliteter ser vi dock när han spelar på kanten. Finner kvartetten ingen annan lösning har vi Waghorn som nia i minst 11 matcher till, smaka på den! Jag ser två alternativa lösningar till Waghorn. Det överraskande förvärvet av Handelsresande i fotbollsklubbar Colin Kazim-Richards verkar inte tillhöra dagens planer, men i de få inhopp han gjort ser det ut som en spelare som kan agera bollmottagare. Mitt andra alternativ är att istället för en på topp köra med två forwards. Vi får se hur de fyra herrarna tar sig an utmaningen med att få igång målskyttet.
 
Hur blir då startelvan mot Middlesbrough? Möjligt att ledargänget känner sig nöjda med lördagens prestation att samma elva startar igen. Om så är fallet blir jag riktigt orolig. Det finns några frågor som ledarna bör ställa sig. Tillför Rooney någonting, tycker att han drar ner på tempot och att de flesta spelare tar inget eget initiativ utan ser alltid till att ge honom bollen. Skall Knight spela på en kant, skall Tom Lawrence och Holmes verkligen starta. Att det blir en 4-2-3-1 känns som en lågoddsare. Vi får se på onsdag kväll om svaren ges.
 
Middlesbrough har aldrig varit en favoritmotståndare för The Rams. Visst vinner vi bland både på hemma- och bortaplan. Vi har vunnit borta med 4-1, då Malcolm Christie (som senare representerade Boro) gjorde sina första mål för oss men vi har även fått åka hem med både 1-5 och 1-6 i bagaget. Neil Warnock tog över Boro förra säsongen och räddade dem kvar i The Championship. Denna säsong har de kryssat i hälften av matcherna och har släppt in minst antal bollar i hela ligan. Tyder knappast på en målrik tillställning, kan vi få med oss en pinne hem till Midlands?
 
 
Förslag på startelva;
 
David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Lee Buchanan
Graeme Shinnie, Jason Knight,
Martyn Waghorn, Wayne Rooney, Kamil Jozwiak
Colin Kazim-Richards
 
Bänkplats till;
 
Kelle Roos, Krystian Bielek, Louie Sibley, Duane Holmes, Mike te Wierek, Curtis Davies, Tom Lawrence, Jahmal Hector-Ingram, Morgan Whittaker

Stefan Borg2020-11-24 20:02:31
Author

Fler artiklar om Derby