2020-06-20 14:00

Millwall - Derby

Inför Millwall - Derby
Har Phillip Cocu hittat rätt startelva efter det långa uppehållet?

Inför Millwall - Derby

Efter spekulationer hit och dit har det beslutats att slutföra säsongen i The Championship. Med en förskjutning på 98 dagar fortsätter ligaspelet och Derby County tar sig an Gary Rowetts Millwall på The Den.

 

I den världsomfattande pandemin som drabbat oss känns fotboll och annan idrott som något mindre viktigt. Det är och har varit tuffa tider med restriktioner, nytänkande etc. Att nu fotbollen ändå kör igång gör att vi får något annat att tänka på, men för den sakens skull inte glömma verkligheten vi lever i.

 

Vi Derbysupportrar har så här långt upplevt en märklig säsong. Sämsta bortafacit på länge, fyllekörningar, kickad lagkapten, ekonomisk utredning som kan ge poängavdrag, avsaknad av nyförvärv, extern investerare som möjligt fått kalla fötter, uppehåll pga pandemi men också att vi fått in en spelare av toppklass i form av Wayne Rooney. I allt detta har vi en ny manager i Phillip Cocu där vi supportrar både haft tålamod men även velat sparka honom rätt så tidigt på säsongen. Det är med andra ord en säsong vi helst vill glömma och få undan så fort som möjligt. Eller är det säsongen där det omöjliga händer? Med fem poäng upp till sjätteplatsen har vi helt obegripligt häng på en play-off-plats. Några tidigare säsonger har det spel- och resultatmässigt sett ut som raka spåret till Premier League, men där vi fallit på målsnöret. Tänker bland annat på våren 2014.

 

Om det nu helt otroliga skulle ske ställs ju frågan om det är rätt tillfälle att ta klivet upp. Vi har juniorspelare som utvecklats oerhört under säsongen och skulle säkert må bra av ytterligare en säsong i The Championship, det är en synpunkt. Andra resonerar säkert att får vi chansen till spel i Premier League skall vi ta den, alla dagar i veckan. Till dessa ska vi möjligen berätta om säsongen 2007-08…. Vi får se vad som händer i de sista nio omgångarna, men visst är det kul att säsongen inte är över.

 

Phillip Cocu har kommit till vår klubb med sin spelidé som supportrar haft många synpunkter på, men med en dåres envishet har han kört vidare på sin linje. Innan avbrottet fick vi se resultat även om det är en hel del kvar till det Cocu vill se. Vi gör ju faktiskt en hel del mål framåt, även på bortaplan. Det som definitivt är kvar att arbeta med är försvarsspelet, där finns mycket att göra. Lite kul att många belackare nu vänt i sin åsikt om Cocus framtid i vår klubb.

 

Millwall är starka på hemmaplan med endast tre förluster. Med spel utan publik är det möjligt att hemmastatistik inte har så stor bäring längre, vilket skulle tala för bortasvaga Derby. Det gäller för Cocu att finna en startelva som kan hantera lejonen från London. Det kan i nuläget vara nästan omöjligt att se vilka spelare som har kvar marsformen. Kommer Cocu välja att starta med nickstarka spelare i försvarslinjen för att mota nästan två meter långe Matt Smith? I så fall kan jag tänka mig att Curtis Davies eller George Evans får starta eller räcker det med Matt Clarke? Han har lite att fundera på den gode Cocu.

 

Under uppehållet har vi fått åter två långtidsskadade spelare i form av Tom Huddlestone och Duane Holmes. Kan tänka mig att den sistnämnde knackar på dörren för en startplats. Jack Marriott lär ha någon form av skadekänning och kan vara ett frågetecken inför lördagen. För övrigt är det svårt att sia om en startelva, jag tror inte att jag prickat in en enda Cocu-elva.

 

Ben Hamer lär fortsätta i mål. Jayden Bogle och Craig Forsyth som ytterbackar då jag tror att den sistnämndes längd är att föredra mot nickstarka Millwallspelare. Clarkes mittbackskompis tror jag blir Curtis Davies i stark konkurrens med Andre Wisdom. Max Bird har gjort strålande insatser och verkligen vuxit ut till en perfekt mittfältare och tar plats i den defensiva rollen tillsammans med sin läromästare Wayne Rooney. Tom Lawrance är säkert med till vänster och Martyn Waghorn till höger. Då saknas en spelare på mitten bakom vår center. Jag tippar på att Holmes tar den platsen. I nummer nio-positionen har vi en spelare som upplever en ny vår – Chris Martin. Imponerande hur mycket av vårt anfallsspel som han ligger bakom. Det är lite skillnad på att se Waghorn i den rollen, inte ens nära enligt min uppfattning. Frågan är dock om Martin kunnat konservera sin tidigare form. Martin som tillsammans med Huddlestone tackat nej till ett första utkast av nytt avtal, kan det påverka Cocus laguttagning? Kan denna elva skrämma bort säsongens Londonspöke, det har definitivt inte varit några kul Londonresor för The Rams.

 

Jag är rätt så övertygad om att en trepoängare är ett måste för att hålla liv i drömmen om play-off. Millwall är tre poäng före och det vore perfekt att komma ikapp dem. Vid annat resultat är det nog bara att spela av säsongen och i så fall hoppas att eventuellt poängavdrag från EFL kommer under säsongen. Vore inte så kul att starta nästa säsong med minuspoäng.

 

 

 

Möjlig laguppställning

 

Ben Hamer

Jayden Bogle/Curtis Davies/Matthew Clarke/Craig Forsyth

Martyn Waghorn/Wayne Rooney/Duane Holmes/Max Bird/Tom Lawrance

Chris Martin

 

Bänkplats till

Kelle Roos/Andre Wisdom/Tom Huddlestone/ Graeme Shinnie/Max Lowe/Louie Sibley/Jason Knight

 

 

 

 

Stefan Borg2020-06-19 13:14:14
Author

Fler artiklar om Derby