Inför Northampton – Derby
Mer måljubel idag?

Inför Northampton – Derby

Tre poäng för att befästa promoveringsplats?

Derby County åker under lördagen till Northampton för att se till att få ett än fastare grepp om andraplatsen som leder till direktpromovering till the Championship.

Paul Warne´s lag siktar på en femte raka vinst efter att hittills i mars ha besegrat Port Vale, Bristol Rovers, Reading och Bolton. Målsiffrorna i dessa matcher har totalt varit 9 – 1 vilket imponerar.

En faktor som är ny innevarande månad är att laget faktiskt haft domarna med sig. En rad domslut – till och med felaktiga sådana – har gått Derbys väg och det är inget vi är bortskämda med. Man kan visserligen spekulera i att ett lag i medvind har turen på sin sida vilket blir en självförstärkande effekt som ger ytterligare medvind. Jag vill dock föra fram tanken på att Derbys spel i sig ger effekten att domarna – många gånger på motståndarnas planhalva - så ofta måste fatta beslut så att dessa till slut nån gång – eller till och med flera gånger i samma match - kommer att ge avgörande favörer till Derbymanskapet. Jag tänker som så att den fart Derby ofta har i sina anfallsförsök i kombination med att Derby helt enkelt väldigt ofta kommer till farliga avslut förr eller senare leder till att domslut går lagets väg.

Detta var som vi minns allra mest tydligt i 2-1-vinsten mot Reading då domarna missade vad som rimligen var offside vid ledningsmålet och efter en timmes spel visade ut en Readingspelare helt felaktigt när Hourihane i bästa Glenn Strömbergstil valde att ramla. Kanske minns fler gamlingar likt mig hedersknyffeln Strömbergs förklaring efteråt? ”Jag trodde att han skulle fälla mig” var kommentaren från en av landskamperna på 80-talet som Hourihane tagit till sig…

Northampton är nykomlingar i League One denna säsong efter två års frånvaro. Managern Jon Brady gör sin tredje hela säsong i klubben och gör sitt egentliga första försök som manager på dessa nivåer och anses vara ett namn för kommande uppdrag på högre nivåer trots att han är – i dessa sammanhang – gammal, hela 49 år. Man måste berömma Northampton som klubb i dessa tider av sparkade managers till höger och vänster. När klubben gav honom chansen i februari 2021 – efter att han i fem år varit juniortränare i klubben - var det bottenstrid i League One som gällde och laget tog på de resterande tjugo matcherna med Brady som huvudansvarig endast fem segrar och åkte ur. Ändå fick han fortsätta sitt jobb som manager vilket i League Two gav placeringarna 4 och 3.

Lagets reentré i Ettan denna säsong startade med tio förluster på de femton första matcherna och strid kring nedre strecket. En bra vinter har dock lett till att laget har nått 50 poäng och i praktiken säkrat nytt kontrakt trots tämligen dålig form på sistone. Och ett förlängt manageravtal med Brady! All heder åt en klubb som står stabil i sin tro på en trotjänare.

Derbys framgångar på sistone är en kombination av att tongivande spelare hållit sig i stort sett skadefria. På de spelade 39 omgångarna kan noteras att Tom Barkhuizen (33), Conor Hourihane (35), Eiran Cashin (37), Nathaniel Mendez-Laing (39) och Curtis Nelson (39) alltså samtliga gjort minst 33 ligaframträdanden. Av speciell vikt är förstås att de tre sistnämnda är med. Cashin och Nelson (som spelat samtliga minuter i ligamatcherna!) är så oerhört viktiga för försvarets stabilitet och jag tror att dessa två har störst chans att vid säsongsavslutningen vinna The Jack Stamp Trophy, möjligen med Mendez-Laing som utmanare.

Något extra måste nämnas om Tom Barkhuizen. Under förra säsongen och första halvan av innevarande säsong hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle kalla honom tongivande i laget. Men det gör jag alltså nu. Runt årsskiftet genomgick denne 30-åring en metamorfos som jag sällan sett någon i den åldern genomgå. Nu har han ett högt tempo i sina aktioner samt en kreativitet och passningsförmåga som har tagit honom till nya höjder och gjort honom till en bärande del av Warne´s lagbygge. Det är så roligt att se en spelare som efter 1,5 års tveksamt spel plötsligt blomma ut!

Tyvärr så har laget råkat ut för ytterligare skador. Dwight Gayle är senaste spelare som måste vila. I hans ställe förväntas Martyn Waghorn få en plats i startelvan. Förhoppningsvis kan Waghorn - efter en skadefylld vinter - hitta tillbaka till den fina form han visade under tidig höst. 

Med tanke på Derbys fina form – trots ibland tveksamt spel som dock ändå lett till segrar – och Northamptons blott två poäng på sina fem senaste matcher så är jag optimistisk och tror på Derbyseger.

Möjlig startelva

Wildsmith

Nelson
Forsyth
Cashin

Wilson
Adams
Hourihane
Sibley

Mendez Laing
Waghorn
Barkhuizen
 

Torbjörn Karlsson2024-03-23 10:22:00
Author

Fler artiklar om Derby