2023-12-29 20:45

Oxford - Derby

Inför Oxford - Derby
Kan lagkaptenen Conor Hourihane med sitt ledarskap få sina lagkamrater att åter prestera på topp?

Inför Oxford - Derby

Matcherna duggar tätt. På fredag kväll tar sig Derby County till Kassam Stadium för möte mot hemmastarka Oxford United.

Den första halvlek som The Rams bjöd upp till på annandag jul mot Wigan Athletic kan ha varit den bästa halvlek vi sett denna säsong. Det var mycket spring i benen, välavvägda kombinationer och spelare som vann de flesta närkamperna. Att vi inte fick till mer än ett mål kan möjligen bero på en storspelande hemmamålvakt. Kan det vara så att det är hög klass på målvakterna i League One eller höjer de sin förmåga när de möter Derby County? Något är det, för det var inte första gången denna säsong när motståndarmålvakter gör enorma räddningar. En annan förklaring skulle kunna vara att Derbyspelarna gör målvakterna duktiga... Nu fick vi inte se samma gedigna prestation under andra halvlek, men vi kan konstatera att The Rams har en förmåga som förhoppningsvis kan ta oss långt denna säsong.

I bortamatchen mot Stevenage i slutet av oktober gjorde Derbyspelarna en botteninsats, men sen hände något och det är nog bara Paul Warne som kan ge svaret på vad det var. Efter den matchen har vi på kommande åtta ligamatcher plockat sju segrar, vilket skulle vara åtta. Joe Wards givmildhet eller om vi skall kalla det klumpighet mot Wycombe Wanderers i matchens slutsekunder är den enda plumpen i protokollet. På fredag kväll har vi möjlighet att fortsätta på den inslagna vägen. Vi möter dock ett svårt motstånd i form av Oxford United och det på bortaplan. Oxford började säsongen oerhört bra, men har sackat lite den senaste perioden efter att deras manager bytt klubb. På annandagen vände de dock underläge till vinst mot Cambridge United. Oxford är hemmastarka och den enda förlusten de har är sedan i början av september mot Port Vale.

Runt jul- och nyårshelgerna är det traditionellt tätt matchande i den engelska fotbollen. Med tanke på att vi har ytterligare en match på nyårsdagen mot topplaget Peterborough United är det frågan om Warne kommer att rotera i sin startelva. Det kan också vara så att Warne kör vidare med Wiganelvan som gjorde det så pass bra. När laget går bra och det fungerar mellan lagdelarna kan det vara att spelarna, trots små skavanker, ger järnet ändå. Är det kul att spela känner man säkert inte efter så noga.

Året går mot sitt slut, vilket innebär att januari knackar på dörren med ett tillgängligt transferfönster. The Rams har redan fått en boost genom att Ryan Nyambe, vars korttidskontrakt går ut i januari, redan skrivit på för en välkommen förlängning. Nyambe har varit lysande i sin högerbackposition. Det enda som inte känns så kul är att han från början av januari kommer att ansluta till sitt landslag för spel i afrikanska mästerskapen. Beroende hur det går för Namibia kan han missa upp till sju matcher. Den logiska ersättaren bör vara Kane Wilson. Jag hoppas att Warne insett att Ward har gjort sitt i den positionen. Ward är lysande offensivt, men han är ingen försvarsspelare.

Det kommer bli en nervös månad för oss supportrar. Jag inbillar mig att klubbar lär stå i kö för att signa Max Bird och Eiran Cashin. Det är för oss två tongivande spelare som vi verkligen behöver säsongen ut. Nu har jag inte koll på ekonomin, men det kan vara så att Derby behöver sälja för att kunna köpa och visst måste en striker som vet var målet ligger vara en topprioritet. Om en måste säljas, vem väljer ni av Bird och Cashin? För min del vill jag ha kvar Cashin alla dagar i veckan. Om han säljs måste vi ha in en mittback av klass, för jag hoppas att Warne inte ser Sonny Bradley som den naturliga ersättaren. Warne och hans gäng har säkert en lista på vilka han vill ha in. Om jag räknar upp namn som Washington, John-Jules, Elder och Embleton så tänker ni säkert på några av sommarens nyförvärv. Det var också spelare med en skadehistorik som vi tyvärr inte sett mycket av under hösten. Skadebenägna spelare hoppas jag inte kommer in i januari, det har vi inte råd med.

The Rams har 24 matcher kvar att spela i ligaspelet och fram till nu tagit i snitt nästan två poäng per match. Kan det fortsätta så har vi ett fantastiskt 2024 att se fram emot. Önskar er alla ett Gott Nytt (Championship-)År.

Möjlig laguppställning;

Wildsmith
Nyambe - Nelson – Cashin – Forsyth
Hourihane - Bird
Kane – Barkhuizen –-  Mendez-Laing
Collins


 

Stefan Borg2023-12-28 17:05:00
Author

Fler artiklar om Derby