Spiros Louis Olympic Stadium, 2024-10-24 18:45

Panathinaikos - Chelsea

Inför Panathinaikos - Chelsea

Inför Panathinaikos - Chelsea

Chelsea reser till Aten för att på torsdag ta sig an Panathinaikos i den andra omgången av Europa Conference Leagues ligafas. Kan Enzo Marescas mannar ”studsa tillbaka” med en vinst efter förlusten mot Liverpool, eller drar grekerna det längsta strået?

Panathinaikos FC

Aten-klubben Panathinaikos sällar sig till giganterna i den grekiska klubbfotbollen. Sedan dess grundande 1908 har den grönvita klubben vunnit den grekiska superligan hela 20 gånger och titlarna i grekiska cupen är lika många. Därtill är de en av tre klubbar som aldrig har åkt ur högstadivisionen. Prássini (De gröna), som de kallas, är även den mest framgångsrika grekiska klubben i europaspelet. Panathinaikos spelade final i Europacupen (det som idag motsvaras av Champions League) 1971 och nådde semifinal 1985 och 1996. Historiskt har klubben fostrat och representerats av grekiska profiler som Giorgios Karagounis, Angelos Basinas, Sotiris Kyrgiakos och Sotoris Ninis. Notervärt är också att klubben tränades av legendaren Ferenc Puskás mellan 1970 och 1974. Panathinaikos största rivaler är Olympiacos. Mötet lagen emellan kallas ”De eviga fiendernas derby” och nämns ofta som en av de hetaste matcherna i Europa. 

Rik historia i all ära, men hur går det i nutid då? I skrivande stund ligger Panathinaikos sexa i Super League Greece med tolv poäng poäng efter åtta spelade matcher, fem poäng bakom ligaledande Aris. De mest namnkunniga spelarna i den nuvarande truppen får sägas vara den före detta Manchester United-spelaren Facundo Pellistri, Tetê med ett förflutet i Leicester och den slovenske landslagsmannen Andraz Sporar. Vi hittar även den svenske forwarden Alexander Jeremejeff i truppen. Sist men inte minst bör den olyckligt avlidne George Baldock nämnas. För den svenska publiken är Baldock mest känd för sin tid i Sheffield United. Panathinaikos tränas av uruguayanen Diego Alonso, som tidigare har basat över bland annat uruguyanska landslaget och Sevilla. Alonso formerar oftast sitt lag i en 4-2-3-1.

Panathinaikos tog sig, liksom Chelsea, till ligafasen i Europa Conference League via en playoff där man slog ut franska Lens (3-2 totalt). I den första omgången kryssade grekerna mot FK Borac Banja Luka från Bosnien och Hercegovina (1-1). Laget kommer till spel mot Chelsea i svajande form. På de sex senaste matcherna har laget vunnit två, kryssat två och förlorat två.

Matchen lär få en speciell inramning då klubben sörjer den tidigare nämnde George Baldock. Engelsmannen med grekiska rötter gick bort så sent som den 9 oktober, blott 31 år gammal, och fick sitt tröjnummer 32 pensionerat efter sin död. Enligt uppgifter i Tribuna.com överväger klubben att betala ut hela lönen för Baldocks treåriga kontrakt till hans familj. Därtill planerar de att spela en vänskapsmatch i hans minne, där intäkterna går till familjen som ett ytterligare ekonomiskt stöd.

Inför matchen har laget ett par frånfällen. Forwarden Fotis Ioannidis missar matchen på grund av en fraktur medan hans anfallskollega Sporar är sjuk.

Chelsea FC

Chelsea har inlett säsongen strålande, men i de två senaste matcherna har Enzo Marescas mannar stött på patrull. Precis före landslagsuppehållet blev Nottingham Forests defensiv en för svår nöt att knäcka, varför Chelsea endast knep en pinne (1-1). När ligaspelet sedan återupptogs stod laget för en habil insats mot Liverpool, men räckte helt enkelt inte till på Anfield, utan fick nöja sig med en hedersam förlust (2-1). Innan dessa matcher hade laget i tur och ordning slagit Gent i ECL-premiären (4-2), Brighton (4-2), Barrow i ligacupen (5-0) och West Ham (0-3). Detta ger för handen en resultatrad som alltså lyder: fyra vinster, en oavgjord och en förlust på lagets sex senaste matcher. Sammanlagt har Chelsea spelat till sig 14 poäng efter åtta matcher i Premier League, vilket innebär att de positionerar sig på sjätte plats i tabellen. I och med vinsten mot Barrow är man framme i ligacupens fjärde omgång och har tre poäng av tre möjliga i Europa Conference League efter den oglamorösa men professionella segern mot Gent.

Efter de två senaste matcherna måste nu Chelsea visa prov på karaktär och förmåga att ”studsa tillbaka”. Dels för att hitta tillbaka till vinnarspåret snarast möjligt, och dels för att stålsätta sig för vad som komma skall. Efter Panathinaikos, som på papperet är Chelseas svåraste motståndare i ligafasen av ECL, väntar en tuff räcka matcher mot Newcastle (hemma i ligan och därefter borta i ligacupen), Manchester United (borta) och Arsenal (hemma) inför landslagsuppehållet mitten av november. Det enda egentliga ”andningshålet” under den kommande månaden är ECL-matchen mot armeniska FC Noah (hemma), som spelas mellan bataljerna mot Manchester United och Arsenal. Tre moralhöjande poäng mot Panathinaikos är alltså av största vikt.

Så hur väntas Chelsea ställa upp i Aten? Oavsett hur mycket Maresca än förnekar det så har ett ”A-lag” och ett ”B-lag” utkristalliserat sig under den innevarande säsongen. A-laget spelas företrädesvis i Premier League och B-laget i cupspelet. Detta borde innebära att det sekundära manskapet tas ut i startelvan, men det finns några ytterligare parametrar att väga in: Cole Palmer, Wesley Fofana, Romeo Lavia, Marcus Bettinelli och Ben Chilwell är inte registrerade i truppen för ligafasen av Europa Conference League och utöver detta ämnar Maresca spela nyligen comebackande Reece James som mest en gång i veckan. Slutligen har Malo Gusto, Nicolas Jackson, Moises Caicedo, Levi Colwill och Josh Acheampong lämnats hemma i London. I övrigt har de kungsblå något så ovanligt som en helt skadefri trupp till den italienske taktikerns förfogande  när startelvan ska tas ut.

Med förutsättningarna klara bör de följande elva starta mot Panathinaikos: Filip Jørgensen är uttalad cupmålvakt och startar mellan stolparna, vilket Maresca även bekräftade på presskonferensen. Tre fjärdedelar av backlinjen framför Jørgensen kommer med största sannolikhet bestå av Benoit Badiashile, Axel Disasi och Tosin Adarabioyo. Det enda frågetecknet i de bakre leden är vem som startar till vänster i backlinjen. Marc Cucurella spelar vanligtvis i A-laget, men var avstängd mot Liverpool och kan därför vara aktuell för ett startframträdande här. Det mest troliga är ändock att Renato Veiga, som är ordinarie vänsterback i B-laget, får förtroendet efter en fin insats i första matchen mot Gent. På mittfältet känns det givet att Cesare Casadei och Kiernan Dewsbury-Hall tar två av platserna medan Enzo Fernández eller João Félix som båda lämnades utanför startelvan mot Liverpool, sannolikt tar den tredje. Längst fram är det däremot något mer ovisst. Att Christopher Nkunku leder anfallstrion är självskrivet, men hur resonerar Maresca på kanterna? Vanligtvis spelar Pedro Neto till höger och Mykhailo ”Misha” Mudryk till vänster, men den förstnämnde har knackat på dörren till ”ligalaget” medan Jadon Sancho inte hade sin bästa match senast. Startar Sancho mot Panathinaikos är det troligtvis en indikation på att Pedro Neto har ”befordrats” till laget som kommer att möta Newcastle i helgen. Mudryk lämnades av oklar anledning utanför matchtruppen på Merseyside, men kommer nog att få sin chans här.

Den troliga startelvan i mer lättläst format således: Jørgensen; Veiga, Badiashile, Tosin, Disasi; Casadei, Enzo/Félix, Dewsbury-Hall; Mudryk, Nkunku, Sancho/Neto.

Matchbild och tips

Panathinaikos är, som tidigare nämnt, på förhand Chelseas svåraste motstånd i ligafasen av ECL. Dessutom är det starka läktarstödet är alltid en faktor i Sydeuropa. Torsdagens match lär inte bli något undantag, särskilt inte med tanke på George Baldocks bortgång. Stalltipset är ändå att Chelsea kommer att försöka dominera bollinnehavet och på så vis mala sönder sina grekiska motståndare med ett tålmodigt passningsspel. Med tanke på Chelseas bräckliga defensiv borde Panathinaikos göra minst ett mål, men den desto starkare blå offensiven bör trots allt bringa ytterligare en trepoängare hem till London.

Tips: 1-3.

TV?

Matchen sänds direkt på Disney + med avspark kl. 18:45 på torsdag den 24 oktober.

Fredrik Temmes2024-10-23 20:51:00
Author

Fler artiklar om Chelsea