2021-08-14 13:30

Peterborough - Derby

Inför Peterborough - Derby
Tom Lawrence - ny lagkapten för The Rams

Inför Peterborough - Derby

Vad kan Wayne Rooney åstadkomma när han tar sin tunna trupp till London Road för möte med nykomlingen Peterborough United.

Vi har i säsongens två första matcher fått bekanta oss med de spelare Wayne Rooney har till sitt förfogande. Om det stannar där lär kommande veckor ge besked. Derby County är ålagda att senast den 18 augusti komma in till EFL med nya bokslut för ett antal säsonger där de inköpta spelarna avskrivs enligt den modell EFL vill ha. Jag tror att utfallet av detta kommer att påverka transferembargot som nu klubben är satt i. Den stora frågan är väl om EFL kommer hantera ärendet före transferfönstret stänger den siste augusti. Utifrån hur EFL jagat vår klubb under en period är det i mina ögon mindre troligt att så sker. Rooney har den trupp han har, det enda positiva med dagens trupp är att både Jason Knight och Krystian Bielek lär vara åter från sina skador i spelbart skick under hösten.

Med få seniora och erfarna spelare har ett flertal spelare från den egna akademin fått möjlighet att visa framfötterna. De spelare som överraskat mig mest har varit Louie Watson och Festy Ebosele. Den sistnämnde är ett riktigt guldkorn och blev även utsedd till ”Man of the match” i veckans cupmatch mot Salford. Hans snabbhet och driv i det offensiva spelet är något vi knappast sett tidigare av en ung spelare från de egna leden. Jag tror att fler av de unga spelarna kan blomma ut, men ser inte att det är spelare som kan denna säsong etablera sig och spela ordinarie i match efter match. Jag ser inga Will Hughes eller Jeff Hendrick bland dagens unga. Förhoppningsvis har jag helt fel.

Om dagens trupp kvarstår under hösten tror jag att Rooney kommer vara oerhört försiktig när spelare är åter efter skadeuppehåll. Han kommer definitivt inte att chansa med risk för att spelare kommer vara borta än längre, av den anledningen tror jag att vi får vänta på Lee Buchanans återkomst. Det bör innebära att på lördag har vi samma fyrbackslinje som i ligapremiären. Ravel Morrison gjorde debut i tisdags och hans kanon upp mot krysset visar att han har löd i dojan. Det är sällan vi gör mål på långskott, men möjligen att vi fått in en spelare med den kvaliteten. Han lär börja och jag tror att han kommer spela bakom Colin Kazim-Richards, vilket skulle innebära att lagkaptenen Tom Lawrence flyttar ut till sin gamla kant. På högerkanten har Rooney fler alternativ. Jag skulle föredra Louie Sibley efter sitt pigga inhopp mot Huddersfield Town, han var dock inte lika framträdande i cupmatchen när han fick starta. Möjligt att han gör sig bäst som inhoppare, men benämningen ”super-sub” är inget en spelare vill ha. Kamil Jozwiak gjorde offensivt ett bra EM, men var för Polen inget positivt när laget försvarade. Han har pga EM haft en kortare försäsong, men det låter på Rooney som att han försöker spela Jozwiak i form. Det gör att jag tror på vår polske landslagsspelare från start.

Vi var många som höjde på ögonbrynen när Rooney signade ytterligare en målvakt när det saknas anfallsspelare i truppen. Frågan är om det handlar om ekonomi och att klubben gärna ser att David Marshall med sin troligtvis höga veckolön hittar en annan klubb. Rooney har som förklaring pratat om att han bygger Derbys framtid med att ha målvakter under 30 som nummer ett och två. Jag tror att det viktigaste för klubben är att hänga kvar i The Championship och då sätter man knappast Skottlands nummer ett som sin nummer tre.

Två och en halv vecka kvar av transferfönstret och som vanligtvis ryktas det en hel del. Nathan Byrne, Lee Buchanan och Kamil Jozwiak har det skrivits om, men även spelare som Louie Sibley och Jason Knight. Vid eventuell försäljning, som säkert vore bra för ekonomin, kan The Rams i rådande transferembargo enbart signa spelare utan kontrakt och det på ettårskontrakt. Det är ingen bra sits vår klubb är i.

Peterborough knep andraplatsen efter Hull City i League One förra säsongen. Nykomlingar brukar börja frejdigt men Posh har än inte fått någon fart. Torsk mot Luton Town i premiären med 3-0 och en överkörning i ligacupen från Plymouth Argyle med 4-0 är knappast den start Alex Fergusons grabb Darren tänkt sig. Det är säkert ett revanschlystet lag The Rams möter strax efter lunch på lördag. Det är möjligt att Jack Marriott återhämtat sig från sin skada och jag kan inte tänka mig annat än att han vill visa Rooney sin förmåga och få fira sitt målskytte med sina nygamla lagkamrater.

Förslag på startelva;

Kelle Roos
Nathan Byrne, Rickard Stearman, Curtis Davies, Craig Forsyth
Max Bird, Graeme Shinnie
Kamil Jozwiak, Ravel Morrison, Tom Lawrence
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;
Ryan Allsop, Louie Watson, Jack Stretton, Festy Ebosele, Louie Sibley, Jordan Brown, Isac Hutchinson


 

Stefan Borg2021-08-13 19:24:46
Author

Fler artiklar om Derby