Home Park, 2023-08-19 13:30

Plymouth - Southampton

Inför Plymouth Argyle - Southampton
Southamptons mittback Jack Stephens (t h) föddes i Plymouth och fostrades hos Argyle

Inför Plymouth Argyle - Southampton

Plymouth Argyle tar emot nyligen degraderade Southampton hemma på Home Park på lördag. Matchen visas på Viaplay med start 13:30 svensk tid.

Ännu ett svårt test - men var står egentligen Southampton?
Förra säsongen hade den här matchen varit League One mot Premier League. Och trots att klubbarna nu möts i samma liga är de verkligen inte i samma ekonomiska liga.

Vi tycker ju det är spännande att Argyle har lagt ut en miljon pund på en spelare - två gånger denna sommar. Innan dess hade de inte lagt ut mer än en halv miljon (för 15 år sedan). 
Southampton har däremot redan sålt tre spelare för mer än 120 miljoner pund den här sommaren. Vi slipper därmed frisparkskungen James Ward-Prowse, som har sålts till West Ham, och Tino Livramento, som numera finns i Newcastle, och även den belgiska talangen Roméo Lavia som har skrivit på för Chelsea idag.

På inköpssidan har det varit relativt lugnt än så länge men de har ändå passat på att värva en 19-åring från Manchester City för tio miljoner pund (eller femton, källorna varierar...). Denna Shea Charles hade spelat precis en ligamatch när han värvades. Han har inte bedömts redo att starta en ligamatch än dock.

Fördelen med att möta dem så här tidigt på säsongen är att de fortfarande håller på att bygga ett nytt lag för Championship och det kan därmed vara lite rörigt. Nackdelen är att en del PL-stjärnor är kvar som förmodligen kommer försvinna snart. Exempelvis Che Adams och Nathan Tella som ryktas intressera klubbar i båda PL och Bundesliga.

Man såg i viss mån tecken på oreda i försvarsspelet förra veckan, när de spelade 4-4 hemma mot Norwich. Plymouthsonen och Argyle-akademiprodukten Jack Stephens spelar mittback hos dem och hade inte sin bästa dag på jobbet i den matchen.

En ny tränare med en helt ny spelidé
Det är inte bara spelarna som byts ut. På tränarsidan har de värvat Russell Martin som har blivit känd för sina försök att spela Barcelonafotboll i EFL (hos MK Dons och senast Swansea). I premiären mot Sheffield Wednesday slog Southampton rekord i antal passningar i en Championshipmatch och lyckades ha 95% bollinnehav i 10 minuter efter att de tagit ledningen i 85:e minuten! Så man behöver ett visst mått av tålamod att möta dem. 

Man kan lugnt säga att detta inte var Southamptons spelidé under förra säsongen när de slutade sist i Premier League. Så det blir en helomställning även här. 

Två spelare hos Argyle som hade Martin som tränare förra året i Swansea är Morgan Whittaker och Luke Cundle. Whittaker återkallades som bekant från sitt lån hos Argyle i januari - och Martin varken sålde honom eller gav honom någon signifikant speltid sedan under våren. Förhoppningsvis kan Whittaker visa sin gamla chef hur fel han hade!

Stabilt i hemmalaget
Det har blivit nästan samma laguppställning i de två ligamatcherna hittills, som har gett 4 poäng från 6 matcher och varit klart godkända spelmässigt. Steven Schumacher gjorde sig känd förra säsongen för att våga ändra ett vinnande lag och ge speltid till många spelare i truppen. Men frestelsen är nog stor att behålla manskapet en tredje gång på ett ungefär. Jag har dock misslyckats hittills med mina gissningar om hur laguppställningen kommer att vara, och en annan ledstjärna har varit att vara lagom oförutsägbar där. Vi får se, helt enkelt.

Det finns fortfarande bara två anfallare i klubben, Ryan Hardie och Ben Waine. Schumacher har sagt att klubben vill få in en till på lån, men jag gissar att denne kommer att dyka upp på Deadline Day. Det är inte många Championshipklubbar som lyckats knyta till sig någon PL-anfallare på lån än så länge. 

Argyle sparade några av sina bästa tillställningar för TV-kamerorna ifjol. Vi får hoppas på en upprepning. Det känns i alla fall som vi har en bra chans, och samtidigt kommer man inte deppa alltför mycket om The Saints visar sig vara för starka. 
 

Geoff Bache2023-08-18 17:31:05
Author

Fler artiklar om Plymouth