Inför Port Vale - Derby

Inför Port Vale - Derby

Tre dygns vila och dags för ny match, vilket nog inte Derby har något emot. Framgångsvågen vill man gärna låta flyta på när man tar sig an Port Vale på bortaplan.

Derbys formkurva har verkligen sakta, men säkert och utdraget pekat uppåt. Nu är förlustfria sviten hela 18 matcher lång! Ganska makalöst, när man tänker på att vi supportrar inte varit jättenöjda med spelet förrän de sista matcherna. Men så har också äntligen de eviga oavgjorda matcherna också bytts ut mot segrar fem matcher i rad nu.

Nye managern Paul Warne ser än så länge ut att bli den fullträff man hoppades på, när man tog in honom mitt under säsongen i höstas. Det är ett lite rakare och framför allt aggressivare spel än tidigare. McGoldrick symboliserade detta tänk ganska bra i lördags tycker jag. Under den första kvarten mot Bolton hade han lyckats “forechecka” och bryta Boltons försök till speluppbyggnad hela tre gånger. Denna taktik ställer högre krav på spelarnas fysik, men orkar man så blir vi så klart väldigt jobbiga att möta.

Spelaren som äntligen kommit in i laget ordentligt och verkligen gillar denna fysiska spelstil är förstås outtröttlige Jason Knight. Han är oerhört nyttig för oss.
Något annat som fått oss att höja tempot i spelet är att vi slutat köra uppvisningspass i backlinjen tillsammans med målvakten. Fortfarande kan våra backar gärna slå hem den till Wildsmith när de är pressade, men sedan kommer vi ju därifrån till motståndarens planhalva otroligt mycket snabbare än tidigare.

Det som är glädjande med resultaten den sista månaden är att vi äntligen börjar få ordning på målskyttet. I de fem vinsterna har vi ett snitt på över tre mål per match! Vi behöver dessutom inte förlita oss på en eller två spelare när det gäller målfabrikationen. När Collins tappat form har vi istället spelare som McGoldick, Barkhuizen, Hourihane och Mendez-Laing som kliver fram och gör mål.

Oron över hur backlinjen skulle funka, när både Cashin och Sibley var frånvarande, var obefogad. Roberts gör alltid bra ifrån sig tycker jag och han var hur stabil som helst på sin ytterbacksposition. Lagkaptenen, vår gamle Curtis Davies tog mittbacksplatsen och arbetade sig sakta upp till ett bra betyg. Skulle Cashin vara borta imorgon också, så undrar jag dock om Davies orkar med en hel match till så nära inpå.

Vår nya, oväntade klippa i mittlåset är ju Craig Forsyth, men i lördags fick vi tyvärr se ett par “Forsythsagor”, när han t ex en gång tittade på en boll som rullade ut till hörna istället för att slå bort den. Och på övertid hade han “uppvisning” när hans rådjursben klantigt släppte fram bollen, som sedan gav Bolton reduceringsmålet. Nog gnällt. Han är förlåten och måste få göra nåt enstaka misstag, särskilt när han även i denna matchen i övrigt var riktigt bra.

Nykomlingen Port Vale har än så länge gått överraskande bra. Helgen som gick blev deras match inställd. Att de kan stå upp mot alla lag visade de i december, när de besegrade serieledande Plymouth, så detta kan bli en svår nöt för Derby att knäcka.
Frågan är om Paul Warne vill rotera något i laget efter en så bra prestation mot Bolton. Såväl Cashin och Sibley, som var frånvarande senast, sades ha bara lättare skador och jag gissar och tror att iallafall Cashin är tillbaka och förpassar veteran Davies till bänken. I övrigt tror jag det blir samma manskap.

Förslag på laguppställning
Wildsmith
Smith - Cashin - Forsyth - Roberts
Knight - Bird - Hourihane
Mendez-Laing - McGoldrick - Barkhuizen

 

Ola Carleke2023-01-23 18:48:21
Author

Fler artiklar om Derby