Vale Park, 2023-11-28 20:45

Port Vale - Derby

Inför Port Vale  -  Derby
Det är dags för lagkaptenen Conor Hourihane att leda sitt manskap till en bra prestation och tre poäng på bortaplan, det var ett tag sedan....

Inför Port Vale - Derby

Kan The Rams behålla sin playoffplats när det stundar veckomatch på bortaplan mot Port Vale.

Visst var förra säsongens bortamatch mot Port Vale en match att minnas, åtminstone för slutskedet. Underläge med ett mål och sedan två snabba Derbymål som gav tre poäng. Segerskytt i den matchen var Nathaniel Mendez-Laing, en spelare som definitivt håller än. I lördagens match mot Bristol Rovers var han ånyo den som fixade tre poäng till vårt Derby County. Han tvingade fram ett självmål och stod rätt placerad på inspelet från Tyrese Fornah. Just nu känns det som det är runt Mendez-Laing vi skapar måltillfällen och det är både bra och dåligt. Den dagen då motståndare sätter ett häftplåster på honom måste andra kliva fram och ta ansvar, frågan dock är vem för jag ser tyvärr ingen som är kreativ nog att skapa målchanser.

Handen på hjärtat, inte gjorde Derbyspelarna någon större match i lördags med ett och annat undantag. Det positiva vi kan ta med oss var att trots detta tog vi tre viktiga poäng och vi återtog ledningen i matchen efter Bristol Rovers sena kvittering. Min upplevelse, vilken självklart ni kan ha andra åsikter om, är att vi saknar en mittfältstrio som kan dominera en match. Är Max Bird, Conor Hourihane och Korey Smith lite för lika eller är det något annat? Ni som läser detta har kanske ett bra svar. Fornah har ett annat rörelsemönster, men i min värld har han mycket kvar att lära. I lördags kände jag att vid hans inhopp att han inte riktigt visste var han skulle vara på planen, sen skall han självklart ha beröm för förspelet till segermålet. Liam Thompson är en annan spelartyp än de tre nämnda, men det lär dröja innan han är åter. Louie Sibley påminner inte heller om de tre herrarna och jag hoppas att det är han som ersätter den troligtvis skadade Smith mot Port Vale. Jag inbillar mig att med ett mer kreativt mittfält kommer det att skapas mer möjligheter för James Collins. Vi förväntar oss att vår nr9 skall göra mer mål, men det beror till stor del hur vi sätter honom i bra lägen.

Jag blir inte förvånad om Paul Warnes startelva till tio elftedelar blir densamma som sist. Craig Forsyth lär komma in i laget efter sin avstängning och troligtvis saknas Smith.

Med tre raka trepoängare har The Rams nu klättrat upp till sjätteplatsen i ligatabellen. Det är sex poäng upp till andraplatsen och vi har hela 29 matcher kvar att spela. Trots att vi definitivt inte sett det bästa av vårt Derby County har vi fortfarande kvar hoppet om en direktuppflyttning. Warne måste dock få sitt gäng att ta trepoängare både på hemma- och bortaplan. Vi började säsongen uruselt på hemmaplan, men var kungar vid besök hos andra klubbar. Under andra halvan av oktober skiftade det. Nu står vi inför en ny bortamatch och förhoppningsvis har spelarna en annan inställning än i de tre senaste ligamatcher på främmande mark. De prestationer vi såg mot Cheltenham Town, Shrewsbury Town och Stevenage kan definitivt inte upprepas om drömmen om The Championship skall leva kvar. Många supportrar kritiserar Warne när vi förlorar och prestationerna är bedrövliga, men visst har spelarna det största ansvaret – eller?

Port Vale har inte vunnit i ligaspelet under de senaste tio matcherna och visst vore det trist om den trenden bryts på tisdag kväll. Men League One är League One där allt möjligt och omöjligt kan hända, så vi supportrar kan inte sitta allt för tillbakalutade när vi följer matchen. Tre poäng och närmare toppen av ligatabellen skulle dock göra en vanlig tisdagskväll till en god sådan.

Möjlig laguppställning;

Wildsmith
Nyambe - Nelson – Cashin – Forsyth
Hourihane - Bird
Barkhuizen – Sibley –-  Mendez-Laing
Collins
 

Stefan Borg2023-11-27 17:29:53
Author

Fler artiklar om Derby