2022-11-18 21:00

Portsmouth - Derby

Inför Portsmouth  -  Derby
Eiran Cashin

Inför Portsmouth - Derby

Två lag med ambitioner att lämna League One möts på fredagskvällen på Fratton Park i Portsmouth. Senaste tillfället lagen möttes i ligaspelet gick tre poäng till East Midlands, kan vi be om en repris.

Derby County är inne i en positiv trend och har nu klättrat upp till sjätteplatsen i ligatabellen. Detta trots att de knappast haft ett spel som fungerat helt under 90 minuter i matcherna, lägg därtill skador på nyckelspelare. Paul Warne kom med en helt annan spelidé och sakta sakta börjar spelarna anamma den och på sikt tror jag att vi får uppleva ett Warne-lir under hela matcher. När väl så sker är jag övertygad om att vi kommer klättra ytterligare uppåt i ligatabellen.

I tisdagsmatchen mot Torquay fick vi äntligen se Lewis Dobbin med ett leende på läpparna efter hans volleykanon. Det målet behövde han efter att tidigare i matchen missat när han var helt fri med målvakten. En situation som vi tyvärr sett ett antal gånger i tidigare matcher. Kan detta bli en ketchupeffekt för Dobbin? Han behöver det – The Rams behöver det. En annan lånespelare, danske William Osula, gjorde även han mål i tisdags. Precis som Dobbin skapar han en hel del framåt. Osula tycker om att dribbla men oftast en gång för mycket, hans blick vid dessa tillfällen är rakt ned och han ser sällan andra fria lagkompisar. I tisdags såg vi ett antal tillfällen en helt fri David McGoldrick när Osula höll på med sina dribblingskonster. Jag fick en liten deja-vu, minns ni högerbacken Cyrus Christie som forsade fram längs kanten med blicken rakt ned utan att se sina lagkompisar….Unge Osula kommer att lära sig, men det är nu vi behöver målen.

Warne var riktigt besviken på Louie Sibley efter en match då han i första halvlek dragit på sig ett onödigt gult kort. Vi som följt Sibley under åren vet att han ofta ligger lite på gränsen i sitt spel. Sedan nämnda match upplever jag Sibley from som ett lamm och han vinner numera få närkamper. Hans insats på planen i det offensiva har falnat. Kan det bero på att han fått en tydlighet från Warne om sitt oftast för hårda närkampsspel? Är kontentan att Sibley behöver ligga på gränsen i sitt defensiva spel för att lyckas framåt? Håll med om att Sibley är en gåta.

I senaste ligamatchen mot MK Dons vände The Rams underläge till seger. En viktig känsla att laget har med sig denna förmåga. Under tidigare säsonger och ledare har oftast ett mål i baken, främst på bortaplan, betytt mer insläppta mål och en nollpoängare. Under Warne känns det annorlunda.

Nu väntar ett Portsmouth som än så länge är obesegrade på hemmaplan, dock har fem av åtta matcher slutat med ett kryss. De har varit ett topplag under hela säsongen och har haft en topp-sex-placering efter alla omgångar utom en. En spelare att se upp med är Colby Bishop, han är redan uppe i nio mål.

På skadefronten har vi fortfarande James Chester, Curtis Davies och Jason Knight. Det är möjligt att Hayden Roberts adderats till den skaran, då han utgick i första halvlek i tisdagens FA-cupmatch. Positivt dock att Tom Barkhuizen åter lär vara tillgänglig. Med flera mittbackar borta känns det som Warnes favorituppställning 3-5-2 får vänta ett tag till, eller har Jake Rooney övertygat ledartrojkan om att han är ett alternativ efter de två senaste matcherna. Det som kan tala för en start för Rooney är Roberts eventuella frånvaro som bör skicka ut Craig Forsyth till sin ordinarie position som vänsterback. Han har lite att fundera på vår head-coach med sin tunna trupp. Vi kan dock vara säkra på att få se Joe Wildsmith, Eiran Cahin, Conor Hourihane, Max Bird, Nathaniel Mendez-Laing och James Collins i sina ordinarie positioner, sen vete katten. En som bör knacka på dörren till startelvan är McGoldrick efter sin insats i tisdags, i och för sig mot ett mycket sämre motstånd  -  men ändå. Vilka smörpassningar han levererade, problemen var att mottagarna inte höll samma klass.

Önskar er en trevlig fredagskväll framför TV och/eller dator.
Möjlig startelva;

Wildsmith
Smith, Cashin, Forsyth, Roberts
Bird, Hourihane
Mendez-Laing, McGoldrick, Dobbin
Collins


 

Stefan Borg2022-11-17 19:21:32
Author

Fler artiklar om Derby