Inför Premier League 2022/2023: Ben Chilwell
Hur många mål stannar han på om kroppen håller i år?

Inför Premier League 2022/2023: Ben Chilwell

Efter en lång tid ur spel är Ben Chilwell äntligen tillgänglig igen. Den målfarliga vänster- (ytter-) backen är tillbaka efter en skada på det främre korsbandet i höger knä, en skada som skedde i slutet av november ifjol.

Det var i den nästsista omgången av gruppspelet av Champions League 21/22, som Chilwells säsong tog slut. Chelsea ledde med 3-0 mot Juventus i andra halvlek och styrde mot en förstaplats i grupp H. Chelsea tycktes dominera Juventus, efter mål av de Cobham-fostrade Chalobah, Reece James och Hudson-Odoi. I Premier League vilade laget på en förstaplats efter en stark inledning på Chilwells andra säsong som Chelsea-spelare. Matchen skulle sluta 4-0 till de kungsblåa och allt var väl frid och fröjd i världen? Nja, förutom en Kanté som än en gång verkade ha lite skadekänningar, verkade Chelseas nummer 21 fått rejält ont med cirka 20 minuter kvar på matchklockan. Chilwell gick in i en närkamp med Juventus Adrien Rabiot där den förstnämnda ramlade omkull. Rent instinktivt kunde man möjligtvis som åskådare känna att det inte såg så farligt ut men Chilwells reaktion pekade på något allvarligt.

Tre dagar senare kunde Chelsea bekräfta att den 25-årige engelsmannen åkt på en ACL-skada, alltså en skada på det främre korsbandet. Klubben befarade att han skulle vara på borta i, upp till, sex veckor. Elva dagar efter matchen kunde det konstateras att förstaplatsen i ligan hade förlorats, en placering Chelsea aldrig kunde ta tillbaka under säsongens gång. 15 dagar senare lyckades laget förlora förstaplatsen i grupp H efter ett 3-3 resultat i Sankt Petersburg. Slutligen, efter 35 dagar kunde Chelsea bekräfta att Chilwell behövde opereras vilket innebar att han skulle bli borta för resten av säsongen.

Det är inte meningen att få det att låta som att Chelseas säsong var helt över efter denna skada och förlåt om denna artikel fick en väldigt negativ ton. Så var det verkligen inte, särskilt inte gällande det förstnämnda. Chelsea var visserligen aldrig riktigt nära City och Liverpool när säsongen skulle summeras i maj men var ändå välförtjänta en tredje plats i ligan. Best of the rest. De hade förutom en smärtsam kvartsfinalsförlust mot de blivande Champions League-mästarna i Real Madrid, korats till världsmästare i februari 2022. Mycket hände under den forna säsongen, en del positivt, en del negativt. Även om skadan på Chilwell kanske inte kostade laget ligatiteln, eller CL-titeln för den delen, måste det påpekas att Chelsea är ett bättre lag om det har sitt förstaval till vänsterback.

För de som inte minns hade Chilwell svårt att få speltid under de inledande omgångarna av ligaspelet under förra säsongen. Kanske är det därför Chilwells offensiva statistik från 21/22 inte är de mest imponerande, vid första anblick. Tre mål och en assist från 13 matcher, varav sju i ligan. Marcos Alonso, som ändå får ses som Chilwells största konkurrent i laget, stod för fem mål och sex assists på 46 matcher, varav 28 i ligan under samma säsong. Med lite snabb matematik snittade Chilwell på strax över 0,3 poäng per match, varav Alonso snittade cirka 0,25 per match. Rätt jämnt ändå med ett knappt övertag från Chilwell. Det är dock bakåt skillnaden mellan de två blir tydligare. Där Alonso snittade 0,87 insläppta mål per 90 minuter, snittade Chilwell endast 0,33. Det är ett mål var tredje match! För att vidare tydliggöra Chilwells imponerande statistik kan man jämföra honom med, enligt många, den bästa vänsterbacken sedan Premier League grundades: Ashley Cole. Cole gjorde sju mål och 25 assists i ligan på 228 matcher under de säsonger han spelade för Chelsea (2006-2014). Chilwell har gjort 34 framträdanden i ligan sedan han kom från Leicester 2020, där han har gjort sex mål och sex assists. Där Ashley Coles poäng per match stannar på 0,14, ligger Chilwells på 0,34 i skrivande stund. Bakåt snittade Cole på 0,8 insläppta mål per spelad match, varav Chilwells snitt ligger på 0,73 per spelad match. Med detta sagt är det här inte något försök till smutskastning mot Cole eller Alonso, och jag som skribent är väl medveten om att Ashley Cole spelade i en annorlunda roll än Chilwell under en mycket längre tid. Trots detta går det inte att blunda för att Ben Chilwells statistik i Chelsea-tröjan inte är något annat än exceptionell.

I fjolårssäsongens sista match byttes Chilwell in i minut 89 till stående ovationer. Han fick komma in mot sin väldigt goda kamrat, Mason Mount, som på många sätt haft en helt annan säsong än Ben Chilwell. Den ena hade varit ur spel under ett halvår och den andra hade (återigen) korats till Chelseas bästa spelare under säsongen. I en intervju med Chelsea TV, dagen efter sa han detta om matchen:
-Det var så många olika känslor som gick igenom mitt huvud när jag kom in: spänning, nervositet, allt möjligt. Det var en fantastisk reaktion från supportrarna. Det har varit länge sedan som jag var på en fotbollsplan.
Chilwell fortsatte med: “Psykologiskt sätt vet jag att jag hade en veckas träning med killarna. Jag har fått komma in i säsongens sista match och jag kan verkligen köra igång när jag anländer till försäsongen. Jag kommer ha fem veckors semester och sen är jag tillbaka. Jag har fortfarande mycket arbete att utföra. Inledningen på säsongen kommer komma snabbt. Det är viktigt att jag jobbar hårt under sommaren så att jag mår bra för försäsongen.”

Ben Chilwell spelade hela första halvleken i vinstmatchen mot Club America i Las Vegas. Nu börjar arbetet på riktigt för att ta titeln från Manchester City, något han var inne på i en intervju med The Evening Standard.
-Vi har talangen och vi visade det i Champions League och i början av förra säsongen. Vi slog Juventus med 4-0 i Champions League och vi har visat att vi har talangen men nu behöver vi visa mer konsekvens i resultaten.

Det hoppas vi också och välkommen tillbaka Ben!

Elias Thomasson2022-07-19 20:47:00
Author

Fler artiklar om Chelsea