Inför Premier League 2022/2023: Ethan Ampadu
Spel eller inte? Lån eller inte? Den som lever får se...

Inför Premier League 2022/2023: Ethan Ampadu

Han är fortfarande ung, även om mängden landskamper för sitt Wales skulle kunna peka på annat. Flertalet säsonger på högsta seniornivå finns också i bagaget. Blir kommande säsong Ethan Ampadus genombrott i Chelseas tröja?

Ethan Kwame Colm Raymond Ampadu befinner sig precis som de flesta andra Chelseaspelare i USA för att träna sig samman inför stundande säsong. Skillnaden jämfört med många andra lagkamrater är att Ethan är i USA av än fler anledningar. Att övertyga och imponera på coach Tuchel är troligen den viktigaste för Ampadu.

Om vi tar det från början så har Ampadu varit en del av Chelsea sedan 2017, detta efter att debuterat i seniorsammanhang för Exeter City redan som 15-årging vilket säkerligen satte sina avtryck på många toppklubbar. Debuten i Premier League lät inte vänta på sig. Redan i december som 17-åring fick han minuter i matchen mot Huddersfield.

I september 2018 skrev Ampadu på ett nytt 5-årskontrakt för Chelsea. Det blev dock ingen speltid i Premier League säsongen 2018-2019. Följande säsong lånades han ut till topplaget RB Leipzig. Dåvarande manager Frank Lampard hade alltså ingen plats i truppen den säsongen för den unge talangen.

Säsongen som följde innebar ytterligare en säsong på lån. Denna gång i Premier League för nyttig erfarenhet av ligan som han kanske skall göra matcher för Chelsea i? Sheffield United blev klubben han spelade 29 matcher för denna säsong, cuper inkluderat.

Så, blev det då spel i Premier League säsongen 2021-2022, men för Chelsea? Nej, inte heller denna säsong spelade Ethan för Chelsea. Han lånades ut till Venezia där han spelade 29 matcher under säsongen. I samband med utlåningen skrev han på ett 3-årskontrakt med Chelsea.

Under alla dessa år av utlåningar har det blivit hela 36 landskamper för sitt landslag Wales. I detta lag känns han mer eller mindre given.

När nu säsong 2022-2023 stundar undrar vi såklart om det blir ytterligare en lånesejour eller inte? Antalet matcher på hög nivå är i alla fall inte något som talar emot Ampadu. Frågorna vi ställer oss är om han platsar i denna version av Chelsea och vad han tillför? Att Thiago Silva och nya Kalidou Koulibaly återfinns i truppen borde i mina ögon innebära att Ampadu kan få mängder med tips från dessa erfarna herrar. Han skulle kunna se, lära och spela en del för att stå som mera given säsongen 2023-2024 då främst Silva lär vara ett frågetecken pga av ålder. 

Övriga spelare som kommer att kämpa om platser bredvid de äldre herrarna är främst Sarr, Colwill och Chalobah, möjligen även kapten Azpiliucueta om han stannar i laget. Tufft, men inte omöjligt att ta en plats för Ethan. Skulle Chelsea värva ytterligare backar blir det avsevärt tuffare.

Ethan Ampadu tillbringade föregående säsong i Italien så är det svårt att veta om hur redo han just nu är för Premier League i större roller. Detta innebär att han verkligen har sig själv att bevisa under försäsongen. Håll därför ett extra öga på Ethan när du tittar på lagets matcher i från USA. 

Det blå hjärta som alltid slår lite hårdare för ”egna” spelare som varit i klubben under längre tid vill såklart att Ethan blir den del av Chelseas backlinje och att han visar att rätt steg är tagna, att han nu är redo. Frågan är om hjärtat har rätt eller inte?

 

Erik Larholm@eriklarholm2022-07-19 09:20:37
Author

Fler artiklar om Chelsea