Inför Premier League 2022/2023: Hakim Ziyech
Blir Ziyech kvar i Chelsea kommande säsong?

Inför Premier League 2022/2023: Hakim Ziyech

Vart står sig Hakim Ziyech i Chelseas trupp hösten 2022? Blir konkurrensen för tuff för marockanen? Är han nöjd med att bänkas?

Hakim Ziyech är född och uppvuxen i Nederländerna, som ung fotbollsspelare trodde många i hans omgivning att han skulle representera Oranje. Så blev det inte, vid 22 års ålder kom han att debutera för föräldrarnas hemland Marocko. Detta efter att ha slagit igenom först i hemmaklubben Heerenveen, därefter Twente. Ett år efter landslagsdebuten, 2016, kom landets största klubb och knackade på Ziyechs dörr. Ajax uppges ha slantat upp 11 miljoner euro för besväret och Ziyech kritade på ett femårskontrakt.

I Ajax fortsatte utvecklingskurvan att stiga. Ziyechs vänsterfot hittade många kreativa lekkamrater i Amsterdam och hans skott fortsatte att slipas på. Just distansskottet och de långa passningarna kom att bli hans signum. Hakim Ziyech framstod som något av en udda fågel i den moderna fotbollen. Här var en spelare som omfamnade sina spetsegenskaper och nästan struntade i att göra något annat. När resten av fotbollsvärlden försökte bli bra på allt fokuserade Ziyech på att finslipa sin dödliga vänsterfot. I det Ajax-lag som charmade världen och tog sig till CL-semifinal säsongen 2018/19 var han såklart en av nyckelspelarna. I semifinalens första möte spelade han fram till matchens enda mål. I returen satte han en kasse själv, men Spurs vann med 3-2 och gick vidare på bortamål.

Hans sista säsong i Eredivisie visade prov på groteska volymer av skott och inlägg. Då slog han 9,72 inlägg per 90 minuters speltid. Motsvarande Premier League-säsong snittade Trent Alexander-Arnold och Kevin De Bruyne 10,7 respektive 9,81 inlägg per match. chelsea-werner-analysis/">Ziyech gick på avslut 4,98 gånger per match, överlägset mer frekvent än någon annan spelare i ligan. Endast tre spelare i Europas toppligor sköt oftare än Ziyech den säsongen – Ronaldo (6,05 skott p/90 för Juventus), Mbappé (5,23 skott p/90 för PSG) och Luis Muriel (5,14 skott p/90 för Atalanta). Drygt 65 procent av Ziyechs skottförsök visade sig komma utanför straffområdet. Dessa volymer gav resultat, hans benägenhet att testa lyckan utifrån gjorde honom också spektakulär.

Chelsea har haft en fäbless för att värva spelare som gör livet surt för oss. Mohamed Salahs insatser för Basel i Champions League-spelet gjorde att José Mourinho fick upp ögonen för egyptiern, enkom för att sedan bänka honom permanent. Hakim Ziyech var ytterligare ett exempel på en sådan spelare. Med sitt Ajax såg han till att ta en 4-1-ledning på Stamford Bridge. Först med ett patenterat, långt inlägg mot den bortre stolpen där Quincy Promes satte Ajax’s andra. Nästa mål stod han själv för. De rödvita gästerna hade frispark ute vid den högra hörnflaggan, Ziyech stod vid bollen. Rätt vad det var hade han skruvat in bollen stolpe in bakom Kepa. Chelsea lyckades till slut hämta upp matchen till vad som blev en klassiker i och med slutresultat 4-4. Gästernas högerytter hade dock etsat sig fast på näthinnan. I följande januarifönster stod det klart att Ziyech skulle byta europeisk huvudstad till sommaren.

Övergångssumman rapporterades ligga kring 33 miljoner pund för den då 26-årige mittfältaren. Inledningsvis såg han ut att vara precis den spelare man sett briljera för Ajax i Champions League. I sin första vänskapsmatch mot Brighton var han där. Ett djupt inlägg mot den bortre stolpen frispelade Callum Hudson-Odoi. Engelsmannens nick blev inte vad han önskat sig, men den blev en perfekt passning till Timo Werner som kunde stöta in bollen. Denna manöver tedde sig något lättläst när säsongen väl drog igång. Chelseas nya leksak tilläts inte få utrymme för sin vänsterfot, och han försökte verkligen hitta ytorna att påbörja sin patenterade pendel. Han hade utmärkt sig som en spelare som tog stora risker, ofta med stor belöning som påföljd, men nu hände inte särskilt mycket alls.

I konkurrensen med nya anfallare så som Timo Werner och Kai Havertz, utöver redan etablerade offensiva spelare, började Hakim Ziyech falla undan. Den tendensen fanns under Frank Lampard och försvann inte när Thomas Tuchel tog över spakarna på Cobham. I teorin hade Tuchels system kunnat passa en spelare som Hakim Ziyech, men specialisten passade inte in i Tuchels lagorienterade spelsätt. Han kunde inte pressa i samma grad som sina konkurrenter. När han byttes in för att förändra en matchbild mot ett lågt stående försvar var han inte särskilt lyckosam. Han blev förvisso matchvinnare i FA Cup-semin mot Manchester City, men det passerade relativt lång tid mellan höjdpunkterna. Ziyech startade tio gånger i Champions League på väg mot triumfen i Porto, men var en oanvänd avbytare i finalen.

Ziyechs fokus ligger numer helt på klubblagsspelet. Han togs inte ut till AFCON efter en pågående dispyt med förbundskapten Vahid Halilhodzic under förra hösten. Efter att Marocko slagits ut i kvartsfinal sade Halilhodzic ”Jag kan inte ta ut en spelare som kan spränga gruppen, även om han heter Lionel Messi” när han blev ombedd att kommentera Ziyechs frånvaro. Inför nästa landslagssamling meddelade förbundsordföranden att Ziyech var med i bruttotruppen, att ingen dörr var stängd. Då kom det slutgiltiga beskedet från spelaren själv. ”Trots att jag har givit laget mitt allt i sex år, trots mitt livslånga supporterskap, så fortsätter ledningen sprida felaktigheter om mig och hängivenheten till mitt land. Deras aktioner har gjort det omöjligt för mig att fortsätta vara en del av laget,” skrev Ziyech bland annat på Instagram. Chelsea har dock inte helt kunnat åtnjuta marockanens hundraprocentiga fokus på klubblagsfotboll.

Frånsett en formtopp i vintras där han bidrog till att sänka Tottenham två gånger på kort tid har ljusglimtarna varit relativt få. Den ojämna tillgången på speltid verkar inte ha bekommit Ziyech. Han borrar ner huvudet och fortsätter jobba, men är han spelaren som ska utmana om en plats i Chelseas startelva? I premiären mot Everton var han, Pulisic och Armando Broja vikarier till de offensiva positionerna. Spelare som Hudson-Odoi och Werner lämnades utanför. Under sommaren har AC Milan lyfts fram som en potentiell destination för Hakim Ziyech. Lån liksom försäljning har nämnts, men de italienska mästarna har nu plockat in belgaren Charles De Ketelaere på hans position. Finns det någon marknad kvar för distansskytten i sommar? Han verkar nöjd med situationen på SW6, åtminstone för stunden.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-08-07 11:22:06
Author

Fler artiklar om Chelsea