Inför Premier League - plats 16: "Är inte speciellt orolig"
Roy Hodgson började sin spelarkarriär som ungdom i Crystal Palace. 73-åringen ser ut att avrunda sin karriär i samma förening.

Inför Premier League - plats 16: "Är inte speciellt orolig"

Med en vecka kvar till avspark har vi kommit fram till det lag som tippas komma på en 16:e plats. Där hittar vi ett lag med en manager som går in i sin sista säsong som tränare.

Crystal Palace imponerade inte direkt efter Covid-19 uppehållet och spelade 1-1-7 i Premier League. Och snart är det dags för ännu en säsong och det råder fortsatt enormt många frågetecken kring vad klubbens ambitioner är. Alexander Jonsson tror dock att de kommer hamna på en bättre placering än nummer 16.

Spelare in:

- Nathan Ferguson
Ålder: 19
Position: Försvarare
Tidigare klubb: West Bromwich
Summa: Free transfer, men förväntas betala en kompensation på drygt £6 miljoner.
Kontrakslängd: 3 år

- Eberechi Eze
Ålder: 22
Position: anfallare
Tidigare klubb: QPR
Summa: £16 miljoner.
Kontraktslängd: 5 år

Spelare ut:


Träningsmatcher
25/8: Palace - Oxford United 2-1 (Zaha, McArthur)
29/8: Palace - Charlton 3-0 (Ayew x2, Zaha)
1/9: Millwall – Palace 0-1 (Meyer)
5/9 Crystal Palace – Bröndby IF

Ni tippades som 16:e lag av Premier League-redaktionerna. Din reaktion på det?
- Palace är ett svårtippat lag, dock utan risk att ses som att de kommer åka ur, så jag kan förstå att de tippas runt där. Däremot har jag själv tippat de på en 11:e plats med tanke på hur det såg ut innan uppehållet förra säsongen och såklart medräknat att Zaha stannar.


Wilfried Zaha är som vanligt ryktenas man.

Vad har varit den stora snackisen kring klubben i sommar?
- Zaha, Zaha, Zaha.. Den eviga frågan kring Palace, kommer han gå iår? Det ryktas om alla möjliga storklubbar, framförallt utanför England, men som jag skrev i mitt "Exit talk" så vet nog knappt han själv vad som händer den här gången heller. Det är uppenbart att han vill prova nya utmaningar, men Palace kommer inte släppa honom gratis.

Utöver Zaha’s vara eller icke vara, så har det mesta handlat om palace framtidsvisioner, där man som äldsta truppen i Premier League behöver tänka om kring transfers.  Man började tidigt med att värva in Nathan Ferguson från West Bromwich och nu också Eberechi Eze från QPR, samtidigt har man släppt fram spelare som Tyron Mitchell, Sam Woods och Brandon Pierrick ifrån ungdomslagen som en indikation på att en förändring håller på att ske.

Hur har Covid-19 påverkat ditt lag under året och vad tror du pandemin kommer få för påverkan på ditt lag under kommande säsong?
- Det är klart det påverkat klubben negativt, kanske främst ekonomiskt när man fått spela inför tomma läktare. Selhurst Park brukar vara en skräckinjagande arena med Holmesdale Fanatics i fronten. Istället är det enda man hör Ray Lewingtons konstanta coachande från sidan (vilket var ganska underhållande). Dock har Palace största bekymmer blivit konsekvenserna av det intensiva spelschemat vilket resulterade i 4 poäng på de avslutande 9 matcherna, och det är bara tur att man lyckats skrapa ihop tillräckligt med poäng redan innan uppehållet.

Inför kommande säsong hoppas jag att klubben hunnit värva ett par spelare till, för truppens bredd, som definitivt kommer behövas om samma scenario upprepar sig. Det kommer bli otroligt påfrestande för spelarna och tyvärr tror jag inte att palace skadelista kommer förändras åt det positiva.
 


 Är du nöjd med hur din klubb hittills har agerat under Silly Season?
- Enkelt svar – ja. Man har valt att försöka värva yngre spelare med längre kontrakt för en långsiktig lösning, samtidigt som man ryktas få in fler unga spelare som 20 åriga Conor Gallagher från Chelsea samt 21 åriga Flynn Downes från Ipswich Town.  

På utgående sidan har man lagt ut Christian Benteke på försäljning för £8 miljoner samt att Alexander Sörloth med största sannolikhet inte kommer tillhöra Palace mer.

Ser du några brister i truppen som du skulle vilja att det gjordes något åt?
- Med tanke på att endast Norwich City gjorde färre mål än oss under säsongen, så är offensiven något som verkligen behöver förbättras. Ayew blev bäste målskytt med endast 9 mål och palace gjorde totalt endast 31 mål. Så, att få in en naturlig målskytt vore ju inte dumt!


Jordan Ayew bar Crystal Palace på sina axlar under fjolårssäsongen.

Vilka spelare skall man hålla ögonen på i din klubb?
- I defensiven är det främst målvakten, Vicente Guaita, man bör hålla ett extra öga på. Spanjoren har vart mycket stabil för Palace och onekligen vart en bidragande faktor till att vi fortfarande får spela Premier League fotboll. Jag vågar tro att han kommer bli en uppstickare utanför topp 6 i år, likt Nick Pope i Burnley, eller Dean Henderson i Sheffield United.

Framåt är det såklart Wilfried Zaha (om han stannar) och Jordan Ayew, som tillsammans stått för Palace hela offensiv. Kommer bli otroligt spännande om vi får se en potentiell trio tillsammans med nyförvärvet Eberechi Eze.

Förväntad startelva i premiären?
Nu har ju palace en hel del skador, så det här får väl stå för inledningen av säsongen åtminstone. 

Mv: Guaita
Försvar: Ward, Dann, Kouyate, Mitchell
Mittfält: McArthur, McCarthy, Riedewald
Forwards: Zaha, Ayew, Eze


Vilka tre spelare är mest viktiga för er tränare?
- Wilfried Zaha – Den mest självklara! Definitionen av Palace, spelaren som burit klubben mer eller mindre sedan sin återkomst från Manchester United 2015. Han förtjänar all kärlek han kan få för vad han har gjort för Palace och han förtjänar verkligen att få chansen att prova sin lycka i en större klubb. Men med det sagt så kommer dagen han lämnar oss vara en minst sagt känslosam dag i Palace historia – ”The Zaha era”.

Vicente Guaita – Som även blivit en publikfavorit. Han har stått för mängder av matchavgörande räddningar och det må vara för tidigt att säga, men han är i mitt tycke redan med och slåss om att vara en av Palace bästa målvakter någonsin bakom Nigel Martyn och Julian Speroni.

Jordan Ayew – Vikten av hans ynka 9 mål går inte att upprepa för många gånger. Hans mål var direkt bidragande till 7 segrar och 2 oavgjorda och han blev även utnämnd till ”Årets spelare” internt i Palace.


Van Aanholt drog på sig en skada och öppnar upp för en av klubbens talanger.

Vilken spelare i ditt lag hoppas du kliver fram under säsongen?
- Tyvärr drog Patrick Van Aanholt på sig en axelskada i matchen mot Manchester United.  Dock öppnade det upp möjligheten för en spelare jag verkligen hoppas tar sin chans i år – Tyrick Mitchell. Egenfostrade Mitchell fick spela de avslutande matcherna mot Wolverhampton och Tottenham och såg lovande ut för framtiden. Jag hoppas givetvis på att han får sitt genombrott rejält iår, så vi kanske får uppleva en till ”Wan-Bissaka”.

Finns det någon spännande talang som du hoppas får speltid?
- Utöver Mitchell, som jag förväntar mig kommer få mycket speltid i Van Aanholts frånvaro, är Brandon Pierrick en spännande spelare jag hoppas vi kommer få se mer av. Han fick ett fåtal minuter under Palace värsta skadeperiod och utmärkte sig väl mest under matchen borta mot Norwich, där han var med och spelade fram till Connor Wickhams kvitteringsmål i 85’e minuten.


Christian Benteke har bara mäktat med sex mål på tre säsonger. 

Och finns det någon som du hoppas att klubben gör sig av med?
- Palace har lagt ut Christian Benteke till salu för £8 miljoner, vilket jag tycker är helt rätt val. Han hade en betydande roll under sin första säsong (2016) med sina 15 mål. Sedan dess har han minst sagt hamnat i en måltorka, med endast 6 mål på 3 säsonger. Han sitter dessutom på en veckolön på drygt £120 000 och är 3:e bäst betald i klubben, vilket inte speglar av sig i hans prestationer.

Vad tror du om den kommande säsongen både vad gäller ditt lag och Premier League som helhet? Covid-19 kommer ju ge ett enormt tätt matchande, följt av en sommar med VM-kval och EM-slutspel?
- Palace har fortfarande en ganska tunn trupp och det täta matchandet under avslutningen av säsongen var knappast till deras fördel, vilket även resultaten visade. Med många tongivande spelare skadade (Tomkins, Sakho, Van Aanholt, Cahill, Kelly och Schlupp) så spelade man de 2 sista matcherna med Kouyate (cm) som mittback och hade med sig 5st akademispelare varav Tyron Mitchell fick spela istället för Van Aanholt.

Över lag tror jag att det i långa loppet kommer slå hårdast på de ”mindre” klubbarna, som oftast inte har samma möjligheter lufta truppen som storlagen. Jag tror definitivt att det kommer bidra till många skador som vi förmodligen inte hade sett i vanliga fall. Jag är såklart orolig för att det kommer påverka Palace också, då de redan har en skadedrabbad trupp. Vad vore inte mer surt än att åka ur ligan till följd av tätt matchande?

Bortser man från det tidigare, så tror jag att Palace kommer klara sig kvar även iår. Man har generellt en stabil startelva och med Hodgson vid rodret är jag inte speciellt orolig. Jag är nöjd bara av att vi får spela ytterligare en säsong i PL, men jag är övertygad om att Roy och Palace vill betydligt mer än förra säsongens tabellplacering.

Det är fortfarande tid kvar till transferfönstret stänger. Förväntar du dig att det händer något med din klubb innan fönstret slår igen?
- På utgående förväntar jag mig att någon nappar på Bentekes låga prislapp, då han egentligen är en bra spelare som bara inte riktigt lyckats med målskyttet i Palace. Jag är även förväntansfull vad gäller Alexander Sörloth. Han är fortfarande utlånad till Trabzonspor men det ryktas främst om att RB Leipzig är intresserade av Norrmannen. Jag vet inte om han blir såld eller får fortsätta sin utlåning i Turkiska ligan, dock är jag övertygad om att han inte kommer tillhöra Crystal Palace mycket längre.

På inkommande är jag övertygad om att man kommer hitta något mer framtidsnamn. Det ryktas om Flynn Downes ifrån Ipswich, som t.o.m har lämnat in en transferansökan efter att Palace lagt ett bud på honom. Det ryktas även om att Chelseatalangen Conor Gallagher är påväg in på lån till Palace, vilket såklart skulle bidra till den kvalitativa bredden laget saknar. 
 
Jag tror däremot att klubben är lite avvaktande med att öppna stora plånboken innan man vet hur Wilfried Zahas framtid ser ut. Likaså om vi blir av med Benteke eller inte, vilket skulle kunna generea mer än bara en spelare, med tanke på hans lön.

Avslutningsvis: ge oss ett drömscenario för din klubb säsongen 2020/21
- Ett scenario som går förbi dröm vore väl att Palace vinner Premier League 2020/2021, restriktionerna kring publik på matcher slopas helt och vi får åka på Europa turné 2021/2022!

Ett kanske mer realistiskt drömscenario vore att man värvar in ett par spelare till, vilket motiverar Zaha att bli kvar. Palace gör sin bästa säsong någonsin och kniper 6:e platsen, får spela Europa League 2021/2022, hyllar Roy Hodgson med att bygga en staty utanför Selhurst Park och Brighton åker ur.
 





FAKTA OM KLUBBEN
Grundades:
1905
Smeknamn: The Eagles
Plats förra säsongen: 14:e lag Premier League.
Tränare: Roy Hodgson
Arena: Selhurst Park (25.456)

Spelschema 2020/21

http://www.svenskafans.com/england/crystalpalace/spelschema.aspx

Läs mer om Crystal Palace på SvenskaFans:

http://www.svenskafans.com/england/crystalpalace

Crystal Palace i sociala medier:
 

https://twitter.com/cpfc
https://www.facebook.com/officialcpfc/
 
https://www.instagram.com/cpfc/
 
https://www.youtube.com/channel/UCWB9N0012fG6bGyj486Qxmg

Henrik Örtenvik2020-09-05 09:00:00
Author

Fler artiklar om England