Deepdale, 2021-04-20 20:00

Preston - Derby

Inför Preston - Derby
Wayne Rooney - ansvaret för Derby Countys framtid vilar tungt på hans axlar. Förhoppningsvis har han lösningen för fortsatt spel i The Championship.

Inför Preston - Derby

Derby County behöver fortsätta sin vana att ta poäng på Deepdale i Preston för att undvika respass från The Championship, klarar Wayne Rooneys mannar att hålla liv i den traditionen?

På de sju senaste mötena mellan Derby County och Preston North End på Deepdale har The Rams vunnit med uddamålet vid fem tillfällen och två har slutat mållöst. Senaste hemmasegern för Preston är så pass långt tillbaka som Annandag jul 2008. De engelska traditionerna brukar vara starka, låt oss tro att de består.

The Rams är tyvärr inne i en riktigt tung period. Det kan vara många anledningar till att vårt lag slåss i botten av ligatabellen. En tunn oerfaren trupp och skador på flera av de erfarna spelare som finns i laget har gjort läget prekärt. Av de fem nyförvärven på lån i januari, tycks enbart Patrick Roberts kunna vara med säsongen ut. Övriga är skadade. Därtill i Rooney som har noll erfarenhet av ett jobb som manager. Jag upplever att hans variation av spelsystem och byte av spelare hit och dit inte skapat den trygghet ett lag behöver som är i en utsatt situation. Det sades att Steve McClaren skulle vara ett gott stöd till Rooney i sin nya roll, men jag har inte sett något resultat av det tänkta samarbetet. McClaren, med sin erfarenhet, skulle definitivt inte skifta spelsystem och spelare som vi nu sett. Rooney är i sina uttalanden bergsäker på att The Rams spelar Championshipfotboll nästa säsong och har stor tillit till sin trupp. Ja, vad skulle han annars säga…. Vad Rooney innerst inne tycker och känner lär vi aldrig få veta.

För några omgångar sedan kändes bottenstriden i The Championship som ett riktigt getingbo. När vi ser på ligatabellen idag har Derbys räddningsplankor svävat iväg poängmässigt från vårt lag. Lag som Coventry City, Birmingham City och Huddersfield Town tar överraskande vinster medan vårt eget lag gör allt annat än överraskar oss. Möjligen att The Rams överraskat oss med försvarsmisstag som gett motståndarmål och egna missade öppna målmöjligheter – om nu detta skulle överraska någon som följt laget denna säsong. Frågan vi supportrar ställer oss är självklart om vi kan undvika nedflyttning. Vad tror ni? Man kan vara ständig optimist eller realist utifrån de senaste matchernas resultat. Som det känns i nuläget handlar det om The Millers eller The Rams som får göra Sheffield Wednesday och Wycombe Wanderers sällskap till League One.

Det är säkert fler än jag som blir överraskade av Rooneys laguttagningar. Jag förstår inte vad Jason Knight gör på bänken, visst har han gjort halvdana insatser sista månaden men vilka i Derbyelvan har inte gjort det. Knights förmåga som pådrivare med sin energi ger oftast signaler till övriga i laget. Max Bird har varit given på sluttampen men jag upplever han både lite för klen i närkamper och ser oerhört osäker med vad han skall göra med bollen på sista tredjedelen av planen. Colin Kazim-Richards var senast bänkad. Visst, sedan vådaskottet mot Forest har han inte hittat nätet och inte heller varit den tongivande spelaren vi såg inledningsvis. Men har ändå den ende strikern och uppspelspunkten som finns i laget när övriga alternativ är skadade.

Tippa Rooneys startelva är lite som att hitta en nål i en höstack, men jag gör ett försök. Tror att målvakt och fyrbackslinje är intakt. Främst då för att alternativen är på skadelistan. Andre Wisdom gav säkert Rooney ytterligare ett argument för att inte erbjuda ett nytt kontrakt, det lär inte räcka om han tar på sig riktiga fotbollskor på tisdag. Lee Buchannan kan vara ett alternativ till Craig Forsyth, men möjligen att rutinen avgör. Tillsammans med Graeme Shinnie ser jag gärna Knight istället för Bird. Roberts har fått förtroendet senaste matcherna och gjort det godkänt. Tom Lawrence hittade målet senast, men var också den som tappade markeringen vid kvitteringsmålet. Spelare som hittar målet ska vi vara rädda om och han startar självklart till vänster. Louie Sibley har spelat de senaste matcherna och om han bara vågar lite mer i en tia-position har vi nästan målgaranti, killen har ju ett riktigt bra tryck i sina skott. Förhoppningsvis får vi se Kazim-Richards från start, hans närvaro behöver laget. Martyn Waghorn skall vara tillbaka, men han börjar troligen på bänken…..eller hur tänker Mr Rooney?

Det blir jobbiga avslutningsveckor i The Championship för oss Ramsare. Vi får hålla tummarna för att Rooneys siande om att stanna kvar stämmer och även att vi för traditionen på Deepdale vidare. Mer kan vi inte göra….

Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Craig Forsyth
Jason Knight, Graeme Shinnie
Patrick Roberts, Louie Sibley Tom Lawrence
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;
Kelle Roos, Kamil Jozwiak, Louie Watson, Max Bird, Kornell McDonald, Cameron Cresswell, Lee Buchanan, Festy Ebosele, Martyn Waghorn


 

Stefan Borg2021-04-19 18:22:48
Author

Fler artiklar om Derby