Madejski Stadium, 2021-04-05 16:00

Reading - Derby

Inför Reading - Derby
Skador gör att The Rams har ont om strikers - dags för manager Rooney att snöra på sig skorna igen?

Inför Reading - Derby

Kan självförtroendet från senaste matchen ge ytterligare en seger när The Rams möter The Royals i Berkshire?

Måstematchen på långfredagen mot Luton Town gav en oerhört viktig trepoängare. Med sju matcher kvar kan vi ännu inte andas ut, det behövs ytterligare vinster för att undvika spel i League One till hösten. Det var inget skönspel som gav segern utan tappert kämpande och lite flyt, det sistnämna har vi knappast haft denna säsong. Viktiga mål i början av båda halvlekarna fick bort lite av den anspänning Derbyspelarna säkert kände inför matchen. Jag tycker det var lite svårt att se om våra spelare gjorde en övertygande match eller om The Hatters gjorde en medioker insats. Med tre poäng i bagaget spelar det nu mindre roll.

Wayne Rooneys laguttagning andades mer rutin och erfarenhet än att ge morgondagens ungdomar nya möjligheter. Jag tycker det är klokt av vår unge manager, nu handlar det om överlevnad. Craig Forsyth, Martyn Waghorn, Tom Lawrence och David Marshall var tillbaka i startuppställningen. Spelare som haft kniven mot strupen förr under en säsongsavslutning. Av dessa kände jag att Marshall gav mer trygghet åt fyrbackslinjen, även om Kelle Roos inte gjort bort sig som hans ersättare. Lawrence hade mycket spring i benen och hjälpte även till i det defensiva spelet och Waghorn visade initiativkraft efter att ha varit bortplockad ur truppen matchen innan.

Visst borde fredagssegern som även inkluderade en hållen nolla bakåt ge energi till matchen mot Reading och en klar möjlighet till tre poäng. Förhoppningarna är säkert stora bland Ramssupportrarna. Inte för att dra ner på humöret under påskhelgen, men tror vi verkligen på att The Rams har nått en vändning? Det är inte länge sedan vi tog upp ett tvåmålsunderläge mot Brentford under andra halvlek och hade även möjlighet att vinna den matchen. Härligt tänkte vi, nu fortsätter vi på den inslagna banan mot Stoke City. Av det blev det inget. Detta är Derby County säsongen 2020-21, av den anledningen tror jag inte vi skall dra så stora växlar av segern mot Luton.

Tyvärr fick vi skador på våra två strikers som inledde matchen mot Luton. Det är troligt att både Waghorn och Lee Gregory blir åtminstone borta kommande match. Kvar att tillgå är lagets skyttekung Colin Kazim-Richards, vi får hoppas han håller sig skadefri under kvarvarande matcher. Man kan inte anklaga Rooney för att vara feg med att rumstera om i startelvan, snarare möjligen aningen naiv. Jag upplever att det är för mycket ändringar fram och tillbaka, det ger knappast någon trygghet hos spelarna eller möjligheten till att få ett samspelt gäng. Senast var det sex förändring, vad händer till måndagsmatchen? Med hållen nolla bakåt tror jag ändå att målvakt och fyrbackslinje hålls intakt. På mittfältet ser jag gärna Jason Knight istället för Max Bird. Knight började senast på bänken. Anledningen var säkert att han spelat landskamper för Irland tätt inpå fredagsmatchen, möjligen i kombination med att han i Derbytröjan inte varit den spelare vi sett tidigare under säsongen. Bird var lysande förra säsongen när han kamperade ihop med Rooney, men utan honom upplever jag att det inte flyter på. Waghorn och Gregory ersätts troligen av Kazim-Richards och Kamil Jozwiak. Vår polske landslagsspelare har förhoppningsvis fått lite tuppkam efter goda insatser i den vit-röda dräkten med mål och assist.

Finns det då inget som talar för en Derbyseger mot Reading? Visst går det att hitta något halmstrå. Reading är i mixen av nio topplag som fortfarande har en realistisk chans att nå Premier League. Vi har tagit poäng i 21 matcher hittills denna säsong, nio av dem i matcher mot nuvarande topp-9. Reading har förlorat sju av 19 hemmamatcher och vi har en spelare med goda minnen från Madejski Stadium – Tom Lawrence, han har avgjort där förr för The Rams. Så visst finns det möjligheter!!



Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Craig Forsyth
Jason Knight, Graeme Shinnie
Kamil Jozwiak, Louie Sibley Tom Lawrence
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;
Kelle Roos, Teden Mengi, Louie Watson, Max Bird, Kornell McDonald, Patrick Roberts, George Gudmundson, Cameron Cresswell, Lee Buchanan


 

Stefan Borg2021-04-04 17:33:20
Author

Fler artiklar om Derby