Santiago Bernabéu, 2021-04-27 21:00

Real Madrid - Chelsea

Inför: Real Madrid – Chelsea
Fullt fokus på CL-semifinal.

Inför: Real Madrid – Chelsea

Champions League-resan fortsätter och det har blivit dags för den första av två semifinaler mot Real Madrid. Senast Chelsea var kvar i det här skedet av en säsong senast var 2014 när man ställdes mot Reals lokalrivaler Atletico Madrid.


Match spelas i Madrid på Reals träningsanläggning, Alfredo di Stefano, som de har använt under hela säsongen. Arenan har en kapacitet på 8 400 åskådare, men som vanligt spelas matchen utan publik.

De båda klubbarna har bara möts tre gånger genom åren i tävlingssammanhang och Chelsea har övertaget, med två segrar och en oavgjord match. Bland annat när Peter Osgood skickade ut spanjorerna i Cupvinnarcupen 1971. Senaste mötet var 1998 i UEFA Super Cup när Gus Poyet gjorde matchens enda mål som inhoppare.

Thomas Tuchel har mött Real Madrid fyra gånger och har ännu inte förlorat.

Real Madrid
Fem senaste matcherna: O, V, O, O, V
Real Betis (H) 0–0
Cádiz (B) 3–0
Getafe (B) 0–0
Liverpool (B) 0–0
Barcelona (H) 2–1

Huvudstadsklubben kliver in i mötet mot Chelsea med ett oavgjort resultat (0–0) hemma mot Real Betis i lördags. Poängtappet gör att målet att vinna La Liga försvårades betydligt. I detta nu ligger man tvåa, fem poäng efter Atletico och på samma poäng som Barcelona som dessutom har en match mindre spelad.

Men Real Madrid under Zinedine Zidanes ledning har lärt oss alla att de är mästare på att höja sig mot slutskedet av säsongerna, inte minst i Champions League som de vann tre år i rad 2016–2018. Även om Cristiano Ronaldo inte är kvar, står andra delar av laget helt intakt. Det är ett lag med enorm rutin som Chelsea stöter på i detta skede.

I Champions League imponerade spanjorerna inte i gruppspelet där man sent om sider säkrade avancemang från gruppspelet. Väl i slutspelet har det dock sett bättre ut när Atalanta och Liverpool har avfärdats flera måls marginal. Karim Benzema är lagets bästa målskytt i turnering med fem fullträffar.

De senaste månaderna har präglats av skador och avbräck för Real Madrid. Även om det har börjat ljusna så är det många spelare som sakans. Raphael Varane är tillbaka från Covid-smitta och Dani Carvajal från skada. Lagkaptenen Sergio Ramos är skadad precis som Ferland Mendy,  Lucas Vasquez och Federico Valverde är i karantän efter att testat positivt för Covid-19. Eden Hazard hoppade in i helgen efter ett längre skadeuppehåll och är tillgänglig för spel. Chelsealegendaren har endast lyckats näta fyra gånger för Los Blancos.

Trolig startelva: Courtois – Carvajal, Militao, Varane, Nacho – Modric, Casemiro, Kroos – Asensio, Benzema, Vinicius Jr

Chelsea
Fem senaste matcherna: V, O, V, F, V
West Ham (B) 1–0
Brighton (H) 0–0
Man City (N) 1–0
Porto (N) 0–1
Crystal Palace (B) 4–1

I lördags tog Chelsea ett stort kliv mot säkrat Champions League-spel nästa säsong. Även om många matcher återstår var de tre poängen borta mot konkurrenten West Ham vitala. Nu är det tre poäng ner till femteplatsen. Formen talar nu för att det ska gå vägen i ligan, men om det inte skulle bli fallet finns chansen fortfarande i CL.

För Chelsea avancerade ju till semifinal genom att först besegra Atletico Madrid med totalt 3–0 i åttondelsfinal och sedan 2–1 totalt mot Porto. Olivier Giroud är Chelseas bästa målskytt i årets CL med sex mål totalt, varav fyra i en och samma match mot Sevilla.

Mateo Kovacic är den enda som kommer missa matchen för Londonlaget, då han inte återhämtat sig från sin skada. I övrigt är det en frisk trupp som rest till Spanien. Flera spelare har dock fått ytterst begränsad speltid senaste tiden. Då tänker jag på Olivier Giroud, Tammy Abraham, Emerson, Billy Gilmour, men också Callum Hudson-Odoi. Det talar knappast för att någon av dessa kommer få starta.

Thomas Tuchel om formen och läget i laget:
– Jag känner att vi lyckas spela varje match på en hög nivå. Även om det inte alltid är möjligt att spela den finaste fotbollen, lyckas vi alltid hindra motståndarna från att spela sin bästa match mot oss, vilket är en definition av en topprestation. Att inte låta motståndarna spela till sitt max.

Trolig startelva: Mendy – Azpilicueta, Silva, Rüdiger – James, Jorginho, Kanté, Chilwell – Ziyech, Havertz, Mount

Matchstart: 21:00
Spelplats: Alfredo di Stefano
Domare: Danny Makkelie (NED)
TV: V Sport Premium/Viaplay
Kommentatorer: Henrik Strömblad & Bojan Djordjic

Oscar Jakobssonoscar98jacobsson@gmail.com@oscar_json2021-04-26 19:57:07
Author

Fler artiklar om Chelsea