Inför Derby - Salford

Traditionsenligt följs seriepremiären upp av en Ligacupomgång och Derby ställs mot bekantingarna Salford från League Two i första omgången av Carabao Cup.

Säsongsupptakten slutade för Derbys del med en poäng hemma mot Huddersfield. Matchen var ingen klang och jubelföreställning utan en ganska slätstruken historia med två lag som kämpade hårt för poängen. Tyvärr blir det nog ganska mycket av liknande vara framöver för Derby gissar undertecknad. Försäsongen har varit katastrofal på många sätt med EFL:s embargo hängande över klubben och därmed uteblivna nyförvärv. Spelare på fri transfer har det tickat in några stycken och kommer nog göra så under augusti. Behövligt för Derbys tunna trupp, men det är ju inga stjärnförvärv som kommer på fri transfer förstås.

Det som ändå känns spännande är att det förmodligen kommer bli många chanser för flera av våra akademispelare att visa upp sig och kanske, kanske en omstart av laget och sanering av ekonomin.
1-1 hemma mot Huddersfield är inget man hoppar högt över, men det är ändå en poäng och ett gjort mål och därmed två nollor spräckta direkt. Varje poäng ser jag som ett plus i en säsong, där jag tyvärr räknar med en kamp runt det nedre strecket. Det kan ju bli nog så spännande och jag tror att vi kommer reda ut det trots allt.

Under försäsongen har ett antal träningsmatcher spelats och faktiskt mot just tisdagens motståndare Salford. Derby styrde spelet i den matchen, men förlorade ändå med 2-1 och har alltså revansch att fordra. Salfords manager är Gary Bowyer, som så sent som förra säsongen ingick i Derbys ledarstab för U23-laget. Han kan med andra ord mycket om tisdagens motståndarlag.  Salford inledde sitt seriespel på samma sätt som Derby med 1-1 hemma mot Leyton Orient.

Under försäsongen har ett otal spelare använts eftersom vi har många trial-spelare. Hur laget kommer formeras på tisdag är helt omöjligt att sia om. Dels brukar ju många avbytare luftas i cupmatcher, men samtidigt kan det ses som ytterligare en match att spela samman den tänkta startelvan för vidare seriematcher. Derby har ju inte kunnat göra det med nyförvärvslåsningen.
Mittfältaren Ravel Hutchison hann inte bli spelklar till premiärmatchen, men är det nu och kommer säkert få starta. Jag gissar att vårt nya mittbackspar - veteranen Curtis Davies och nya Richard Stearman - får spelminuter tillsammans igen för att kunna bli samspelta. De skötte det helt ok mot Huddersfield om man bortser från höjdbollarna.


                  Curtis Davies

Kelle Roos blev Rooneys lite oväntade val av förstamålvakt, men han visade verkligen att det kan ha varit ett korrekt beslut i lördags. Han räddade bl a vår poäng med en benparad i slutminuterna. Dock har ju även han fortfarande problem med höjdbollarna och det är ju ingen bra kombo - mittbackspar och målvakt som inte är säkra i luften…
Trots Roos´ insats räknar jag med att Rooney tar chansen att lufta nya andremålvakten Ryan Allsop mot Salford.
Louie Sibley är onekligen nära en startplats och visade mycket pigga takter när han byttes in tidigt i andra. Tror på startplats för honom på tisdag.
Festy Ebosele har en fantastisk explosivitet i sig och var härlig att se när han kom in i andra halvlek. Denne akademispelare tror jag kan bli ett utropstecken denna säsongen.

Förslag på startelva
Allsop
Byrne - Davies - Stearman - Forsyth
Shinnie - Hutchison - Ebosele
Lawrence - Kazim - Sibley

Ola Carleke2021-08-08 14:46:00
Author

Fler artiklar om Derby