Inför: Sheffield United - Chelsea
Fortsätter Thomas Tuchels förlustfria svit?

Inför: Sheffield United - Chelsea

Thomas Tuchel ska försöka bygga vidare på sin förlustfria svit som ny Chelseatränare mot ett Sheffield United med nyfunnen form.

Sheffield United prisades som fjolårssäsongens sensationslag. Klubben valde inför sin återkomst till Premier League att knappt hämta in några nyförvärv. Åtminstone inga spelare som höjde kvalitén i truppen nämnvärt. Visst. Lys Mousset och Oliver McBurnie stänkte in några kassar vardera men i det stora hela var det spelarna från Championsship som fortsatte att leverera i landets högsta serie. John Lundstram, David McGoldrick, Billy Sharp och John Fleck visade att de hade en nivå till i sig samtidigt som den ramstarka trebackslinjen innehållandes Chris Basham, John Egan och JackO’Connell gjorde det svårt för de flesta lag att tränga sig igenom. 

Just det fick Chelsea uppleva förra säsongen då de kungsblå tog en av sex möjliga poäng mot Sheffield United i ligaspelet. Ett kryss på Stamford Bridge och en förlust på Bramall Lane. Framgångsrecept för Chris Wilder, Sheffields tränare, var just kontinuteten i både spelet och truppen. “The Blades” bjöd på en väldigt sevärd fotboll med positonsjusteringar kombinerat med fart och fläkt. Spelsystemet hadelänge legat och marinerats hos spelarna och Sheffield United var svårstoppade under stora delar av fjolårssäsongen. Men under det här spelåret där klubben återigen gjort knappa förändringar i spelartruppen ser framgångssagan ut att ta slut. 

Sheffield United:

Klubben från South Yorkshire radade upp en av de deppigaste matchraderna under inledningen av säsongen i Premier Leagues historia. Det skulle dröja till den 18 ligaomgången tills Sheffield United skulle få fira sin första ligaseger för säsongen. Den kom den 12 januari hemma mot Newcastle med 1-0 och dessförinnan hade det blivit 16 förluster och två kryss. Men sedan dess har det hänt något med Sheffield United. De har mäktat med fem segrar på sju matcher, FA-cupen inräknat, och slog ligatvåan Manchester United på Old Trafford för drygt en och en halv vecka sedan. 

Den senaste ligavinsten kom mot bottenkonkurrenten West Bromwich tidigare i veckan. Sheffield låg under i paus men lyckades vända till 2-1 efter mål av Jayden Bogle och Billy Sharp i den andra halvleken. Livsviktiga tre poäng i jakten om ett nytt kontrakt i ligan. Såg man den matchen kunde man se glimtar från succén säsongen innan. Lundstram, Oliver Norwood och Fleck var återförenade på mittfältet och noterades för ett målförsök vardera men trots att det inte resulterade i några mål för trion så såg de lika energiska och hungriga man minns att de gjorde bara för ett halvår sedan. Den senaste tidens vinster verkar ha skjutit in en rejäl dos självförtroende i lagets katalysator. 

Den annars rätt frispråkiga Chris Wilder är däremot försiktig i sina uttalanden till media. På presskonferens inför söndagkvällens möte menade tränaren att han inte bryr sig om de matcher som varit utan att laget måste fortsätta att plocka vinster för att nå målet för säsongen: Att hänga kvar i Premier League. Han uttalade sig även om att han själv anser att läget i truppen är oförändrat från förra året. Spelarna är fortsatt väldigt sammansvetsade och det är inget som den negativa trenden i början av säsongen har förändrat, men att han kräver att de fortsätter att visa den vilja spelarna visat upp de senaste matcherna. 

Tittar vi till skadeläget i truppen väntas mittfältaren Ben Osborn vara tillbaka som missat de fem senaste matcherna på grund av skada. Enda Stevens har fortsatt problem med en vadskada och George Baldock är tveksam efter en smäll från matchen mot West Bromwich. Chelsealånet Ethan Ampadu tvingas lämnas utanför truppen då spelare inte får spela mot klubben de är utlånade från.

Möjlig startelva: Ramsdale; Basham, Egan, Jagielka; Lowe, Lundstram, Fleck, Norwood, Bogle; McGoldrick, Sharp.

Chelsea:

Den nya Chelseatränaren Thomas Tuchel har nästintill fått den perfekta starten på sitt nya jobb. Tysken har lett Chelsea under tre matcher där man spelat hem sju av nio möjliga poäng. Sejouren startade med ett kryss hemma mot Wolverhampton och har följts upp med två raka vinster mot Burnley och lokalantagonisterna Tottenham. Den senaste segern kom i torsdagskväll och var egentligen Tuchels första stora prövning i Premier League. Det löste tränaren relativt problemfritt med en betryggande 1-0 seger. Betryggande med tanke på hur matchbilden såg ut. Chelsea skapade flertalet heta målchanser medan Tottenham aldrig riktigt var nära. Det var Chelseas första seger för säsongen mot en klubb som placerar sig på den övre halvan av tabellen när matchen spelades. 

Spelmässigt har Tuchels intåg i Chelsea var ordentligt lyft. Det har nog alla som följer klubben sett. Idén känns mycket tydligare. Tuchel vill dominera bollinnehavet samtidigt som att bollen snabbt ska transporteras från djupt på egen planhalva till en målchans. Ett mycket rakare spel. Under Frank Lampards sista matcher som huvudtränare för klubben spelades bollen i allt för långa perioder mellan backlinje och mittfält utan att något egentligen hände. I det senaste avsnittet av CSS-Podden jämförde jag statistiken i Lampards tre sista ligamatcher och Tuchels tre första. Under Tuchel har Chelsea i snitt per match haft ett högre bollinnehav på 7%, kommit till avslut tre fler gånger samt en högre xG på 0.60. Den förbättring man ser genom tv-rutan bekräftas i statistiken. Det ska även tilläggas att Thomas Tuchel har ännu inte släppt in något mål och så klart hoppas förlänga den sviten mot Sheffield United på söndagskvällen. 

Ser man till skadeläget är Kai Havertz och Kurt Zouma, som båda missade matchen mot Tottenham, tveksamma att komma till spel. Duon klev av onsdagens träning med en känning och det är ovisst ifall någon av dom ens kommer att finnas med på bänken. Thiago Silva utgick i den första halvleken i torsdags med en skada och missar matchen mot Sheffield. På tal om Thiago Silva kan det även nämnas att både han och Chelsea rapporteras vara intresserade av att förlänga kontraktet över nästa säsong. Det skrev transfergurun Fabrizio Romano på sin Twitter på lördagsförmiddagen. I brasilianarens frånvaro förväntas Andreas Christensen få chansen om Tuchel kör vidare med sin trebackslinjen - vilket jag tror att han gör. I övrigt tror jag på en rätt oförändrar elva från Tuchel men skulle inte bli förvånad om det blir ett par förändringar. Spelarna kommer från tre matcher på åtta dagar vilket lär ha tagit på krafterna. Ett exempel kan vara att Hudson-Odoi, som spelat samtliga och gjort det bra ska tilläggas, kan få inleda på bänken. 

Möjlig startelva: Mendy; Azpilicueta, Christensen, Rüdiger; James, Jorginho, Kovacic, Alonso; Mount, Werner, Pulisic. 

Matchen visas på Viasat Sport Premium och Viaplay med start klockan 20.15.

William Sjögren@Wsjogren962021-02-06 18:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea