Inför Sheffield W – Derby

Spännande sista omgång - kval eller ej?

Idag stundar sista omgången av 22/23-års spel i League One. Då åker Derby Countys manskap en kort tur norrut för att plocka poäng på Hillsborough i Sheffield. Hemmalaget Wednesday är redan klara för en tredje plats och därmed kvalspel för att nå The Championship och Derby har chans att säkra sin plats i samma kvalspel.

Poängställningen för femteplacerade Bolton är 78, för Derby på sjätteplatsen 76 och för sjundeplacerade Peterborough 74. I sammanhanget kan konstateras att Derby har tre mål plus gentemot Peterborough men eftersom Derby gjort färre mål än Posh så är det i praktiken bara två måls marginal som skiljer. Denna marginal är förstås av betydelse om det skulle vara så att Derby kryssar mot Wednesday och Peterborough vinner sin match Barnsley.

För två år sedan, också i den sista omgången, spelade Derby mot Wednesday i en helt avgörande match kring vem som skulle undvika degradering från The Championship. Då drog Derby det längsta strået genom ett oavgjort resultat – 3-3 - vilket i kombination med en Cardiffkvittering i slutminuterna mot Rotherham gjorde att Derby även under förra säsongen spelade i The Championship. Låt oss hoppas att rätt resultat infinner sig även idag, dock gärna med mindre dramatik jämfört med för två år sedan.

Gamle Derbyspelaren Darren Moore är manager i Wednesday sedan mars 2021. De av er som såg Moore spela minns en kroppsligt sett enorm person som dock hade vissa brister i snabbhet och spelkompetens. Som person verkade han dock väldigt reko och vi var några supporters som vid besök på The Rams träningsanläggning med titt in i spelarnas omklädningsrum förvånades över att Moore till lagkamrater sålde småsaker vars intäkter måste varit helt obetydliga i förhållande till storleken på månadslönen.

Under senvintern ledde Wednesday tabellen och tycktes vara på väg mot en tämligen komfortabel serieseger. Dock kom grus i maskineriet i mitten av mars vilket ledde till endast en seger på åtta matcher fram tills för en månad sedan. Därefter har maskineriet fungerat bra igen vilket visas av fyra segrar på de fem senaste matcherna, vara tre raka vinster innan dagens match.

Derby har på sistone varit hyfsat stabila. Tre vinster och tre oavgjorda är godkänt om än med tvekan eftersom motståndarna oftast varit lag från undre halvan av tabellen. Märkbart är också att laget haft väldigt svårt för att stänga matcherna trots många gånger ganska bra spel och mängder av målchanser. Det är oroväckande att det måste till så många målchanser för att producera mål. Vid ett kvalspel så måste chanserna helt enkelt förvandlas till mål i större utsträckning annars kommer det bättre motståndet – jämfört med senaste ligamatcherna – att vinna.  

Det skulle smaka fint om en bättre effektivitet kan ses redan idag och att en sjätteplats – eller rentav en femteplats – kan nås genom vinst mot Wednesday. Kan följande uppställningen ordna detta?

Wildsmith

Davies
Cashin
Forsyth
Roberts

Knight
Bird
Hourihane
Sibley

Mendez-Laing
McGoldrick
 

Torbjörn Karlsson2023-05-07 11:26:18
Author

Fler artiklar om Derby