Inför: Swindon - Chelsea
Hur många ändringar gör Mourinho till Ligacupmatchen?

Inför: Swindon - Chelsea

På tisdagskväll går Chelsea in i Ligacupen, eller Capital One Cup som den heter numer, då den tredje omgången ska spelas. För motståndet står League 1-laget Swindon.

Det har blivit dags för Chelsea att stiga in i turneringen med lägst status av de som Chelsea deltar i, Ligacupen. En turnering som Chelsea vunnit vid fyra tillfällen, senast 2006/2007 då Didier Drogba sin vana trogen gjorde mål i final och mot Arsenal. Resultatet i finalen skrevs till 2-1 och Drogba stod för Chelseas båda mål.
 
Förra säsongen låg vägen till titeln öppen för Chelsea efter att övriga storklubbar slagits ut tidigt i turneringen, men individuella misstag och krampaktigt spel präglade semifinalerna mot Swansea och skickade istället Swansea vidare mot titeln. Nu har Chelsea chansen till revansch.
 
Swindon
Så sent som säsongen 1993/1994 gjorde Swindon sin enda säsong i Premier League. Med blott fem segrar och 100 insläppta mål på 42 omgångar blev det en klar sistaplats och relegering. Den säsongen var också senast laget stötte på Chelsea. Två förluster blev det, 1-3 hemma och 0-2 borta. Senast, och enda gången, Swindon besegrat Chelsea var i Ligacupen 1963/1964 då det blev klara 3-0 till hemmalaget.
 
Swindon huserar nu i League One där laget förra säsongen slutade sexa och föll i Play off-semifinal mot Brentford efter straffar. I år har Swindon inlett ligaspelet med tre segrar, två oavgjorda och tre förluster på de åtta inledande omgångarna vilket innebär att laget återfinns på en elfte plats i tabellen.
 
I Ligacupen har Swindon redan klarat av två omgångar, först 1-0 mot Torquay och senast 2-0 borta mot QPR. I den tredje omgången väntar dock klart tuffare motstånd i Chelsea och det är inte mycket som talar för att hemmapubliken på County Ground kommer få se sitt lag avancera ytterligare i turneringen.
 
Startelva i senaste ligamatchen (3-2 vinst hemma mot Bristol City): Foderingham – N. Thompson, Hall, Ward (C), McEveley – Kasim, L. Thompson, Luongo – Ajose, Ranger, N’Guessan

Chelsea
Efter fyra raka matcher utan vinst talades det om kris i Chelsea. Segern i lördagens derby mot Fulham suddar till viss del ut krisstämpeln då laget nu befinner sig på en fjärdeplats i Premier League, två poäng bakom Arsenal och Tottenham.
 
En av snackisarna denna höst har varit petningarna av Juan Mata. Den spanske magikern som dominerat på Chelseas mittfält de senaste åren har hittills i år startat i endast en match. Mourinho har hela tiden varit tydlig med att han anser Mata vara en mycket bra fotbollsspelare som definitivt är en man för Chelsea. Samtidigt har portugisen nämnt att Mata måste anpassa sitt spel för att passa in i hans lagbygge. Efter att Mata senast satt på läktaren är det troligt att han nu får chansen från start.
 
Troligtvis kommer Mourinho att lufta en del spelare som hittills fått sparsamt eller ingen speltid. Frågan är hur stora ändringar han vågar göra. Sett till bredden på truppen skulle Chelsea byta ut hela startelvan från Fulham-matchen och ändå mönstra ett mycket bra lag. Till helgen väntar ännu ett Londonderby då White Hart Lane ska besökas så att en del spelare som matchats hårt kommer att få vila är sannolikt.
 
Möjlig startelva: Schwarzer – Azpilicueta, Luiz, Cahill, Bertrand – van Ginkel, Essien – De Bruyne, Mata, Willian - Torres

Förväntad matchbild
Det skiljer två divisioner mellan lagen och det är högst troligt att Chelsea kommer trycka tillbaka Swindon och kontrollera matchen. Lyckas hemmalaget stå emot och skapa några farliga kontringar kan självförtroendet växa, men Chelsea ska ändå kunna skapa tillräckligt med chanser för att göra ett par mål och avancera till fjärde omgången.

Tips: 0-2, målskyttar Mata, Torres

Matchen börjar 20:45 och visas på Viasat Fotboll. Glöm inte bort Chelseatipset.

Niklas Isaksson2013-09-23 20:34:36
Author

Fler artiklar om Chelsea