2024-04-20 16:00

Stoke - Plymouth

Inför vårresan: Stoke City - Plymouth Argyle
Bali Mumba under förra veckans match mot Leicester

Inför vårresan: Stoke City - Plymouth Argyle

Det blir en sexpoängsmatch där vinnaren kan börja planera för fortsatt spel i Championship, och förloraren hamnar i värsta nedflyttningsbekymmer igen. Det blir också ett återseende med tränaren Steven Schumacher, för första gången sedan han lockades över från Plymouth till Stoke vid årsskiftet. Själv kommer jag även att bevittna matchen från bortaklacken!

Äntligen rätt sektion!
Det blir fjärde bortamatchen för mig denna säsong, men första gången jag får sitta med The Green Army. Efter så många år med ekonomiska besvär och kräftgång i League Two är nu biljettintresset maximalt när klubben blivit relativt framgångsrik. Man har sålt slut varenda hemmamatch hela säsongen (kapacitet 16500). Bortabiljetterna brukar sälja slut enbart till årskortsinnehavare, så enda alternativet har varit att sitta på händerna på hemmasektionen och försöka hålla tyst. Den här gången har jag dock lyckats övertyga någon med årskort att köpa åt mig... blir riktigt roligt att uppleva stämningen på rätt plats i en sådan viktig match!

En intressant fråga blir vilket bemötande Schumacher kommer att få. Jag kan tänka mig att det blir en blandning. Det finns fortfarande en del ilska att han lämnade så plötsligt och vid en så jobbig tidpunkt i en av de matchtätaste delarna av säsongen, så jag räknar med en del buande. Å andra sidan var han väldigt framgångsrik som tränare och klubben tog stora steg under hans ledning, inte minst segern i League One i fjol med hela 101 poäng. Fotbollen laget spelade under honom var ju dessutom fantastiskt underhållande. Det känns lite synd att han inte har lyckats återskapa det i Stoke än så länge, och att Argyle inte har kunnat fortsätta med det utan honom än så länge heller.

Lagen
Vänster wingback Mickel Miller fick gå ut under första halvleken mot Leicester och det visar sig att han har sträckt ljumsken och är borta resten av säsongen. Han gör därmed Darko Gyabi och Saxon Earley sällskap bland långtidsskadade spelare. Jag gissar att man byter Bali Mumba till vänstersidan och slänger in Matthew Sorinola eller lagkaptenen och veteranen Joe Edwards till höger, precis som man gjorde mot Leicester.

Stoke saknar också en handfull spelare, bland andra den marockanska anfallaren Ryan Mmaee. 

Det öppnar för Niall Ennis, vår främsta anfallare i League One ifjol som värvades till Blackburn under sommaren där han inte alls kom överens med en viss Jon Dahl Tomasson. Schumacher räddade upp situationen genom att ta honom till Stoke under januari. Det har inte riktigt klaffat för honom i Stoke än,  men han är säkert sugen att visa vad han kan.

När Argyle slog Stoke med 2-1 på Home Park i december hette matchens lirare Luke Cundle, som dessutom fick assist till Adam Randells segermål på övertid. Dessvärre lockade Schumacher med honom i januari så nu får vi hantera honom hos motståndarna också. Med fem assist och tre mål under hösten har Argyle saknat honom en del, men han har inte riktigt hittat den formen hos Stoke heller, han gjorde dock sitt första mål för dem förra helgen. 

Släkten är värst? Förhoppningsvis inte imorgon!

Förutsättningarna
Argyle ligger på 18:e plats med 48 poäng, Stoke i 20:e plats med 47 poäng. Huddersfield strax under strecket har 44. Argyle har lyckligtvis mycket bättre målskillnad än alla andra konkurrenter vilket nästan är värd en extra poäng. 

Med tre matcher kvar borde chanserna att överleva vara goda. Oavgjort än ingen katastrof. TIll och med förlust kan vara ok om andra resultat går vår väg.

Men vinst hade i princip garanterat överlevnad, och att sätta dit Schumacher samtidigt vore ju onekligen roligt. Dessutom har Argyle aldrig vunnit borta mot Stoke i hela sin ligahistoria efter ett tjugotal försök. Tänk att vara på plats för första segern där någonsin!
 

Geoff Bache2024-04-19 18:48:00
Author

Fler artiklar om Plymouth