Inför Watford – Derby County

Många poäng inkasserade på sistone. Nya ikväll?

Derby County åker under fredagen söderut för att på Vicarage Road möta Watford. Självförtroendet hos Wayne Rooneys manskap torde vara ganska gott efter fem vinster på de sex senaste matcherna. Dessa 15 poäng har lyft laget från nedflyttningsplats till 17:e plats och med sex poängs marginal till det förhatliga nedflyttningsstrecket. Watford ligger på fjärde plats på 54 poäng vilket är hela 20 mer än vad Derby fått ihop.

Trots det imponerande antalet segrar på sistone så får ändå spelet sägas halta betänkligt i hela eller delar av dessa matcher. Typexemplet på detta är förstås tisdagens seger mot jumbolaget Wycombe. Ett övertidsmål av André Wisdom gav en 2-1-seger trots en andra halvlek där Derby mest blev tillbakapressade. Dock ska läggas till att Derby under första halvan av säsongen många gånger inte fick den poängmässiga utdelningen som spelet borde resulterat i. Gungor och karuseller…

Tyvärr så finns det skador att rapportera om från Derbylägret. Att Krystian Bielik är borta resten av säsongen sedan hans skada mot Bristol C den 3 februari är känt och det är ett stort avbräck. Polackens kombination av spelförståelse, teknik och kraft har varit värdefull under vintern och han saknas onekligen på mittfältet.

Matt Clarke ådrog sig skada i tisdagens match mot Wycombe och är ett osäkert kort inför Watfordmatchen. Ersättare då blev George Edmundson, lån från Glasgow Rangers. Med tanke på den korta tiden sedan Wycombebataljen så kan jag tänka mig att Edmundson får spela tillsammans med André Wisdom i mittförsvaret. Som ytterbackar fick Teden Mengi och Craig Forsyth chansen mot Wycombe. Annars haft oftast under vintern manager Rooney satsat på Nathan Byrne till höger och Lee Buchanan till vänster. Jag tror att dessa två får chansen mot Watford vilket är en förstärkning jämfört med Mengi och Forsyth.

På mittfältet är Graeme Shinnie och Jason Knight givna. Den sistnämnda är en motor med enorm kraft och det är troligen så att han springer mest av alla i laget i samtliga matcher han är med i.
Personligen är jag svag för Kamil Jozwiak. Jag är medveten om att han ibland krånglar till det för mycket och att hans avslut oftast är svaga. Dock är hans kreativitet av största vikt för att luckra upp motståndarförsvar och hans dribblingar som drar till sig försvarare gör också att hans medspelare får större ytor.  

Förhoppningsvis får vi chansen att se ytterligare någon av de inlånade från start förutom Edmundson och Gregory. Patrick Roberts skulle vara intressant att se på en yttermittfältsplats. Visserligen gör Martyn Waghorn oftast bra insatser på fasta situationer men hans spel i övrigt lämnar mycket att önska. Kanske kan Roberts ersätta honom mot Watford.

Även om matcherna nu duggar tätt så hoppas jag att Rooney vågar satsa på en anfallsduo i form av Colin Kazim-Richards och Lee Gregory. Dessa två gamlingar betyder mycket för laget. Kazim-Richards är med sin storlek och tyngd viktig i både uppspelsfas och avslutningar i straffområdet. Att han sedan också besitter bra teknik och spelförståelse är ju också till hans fördel. Gregory har så smått gjort succé sedan hans ankomst för tre veckor sedan. Förhoppningsvis kan han bidra även mot ett topplag som Watford.

Möjlig startelva:
David Marshall

Nathan Byrne
André Wisdom
George Edmundson
Lee Buchanan

Patrick Roberts  
Graeme Shinnie
Jason Knight
Kamil Jozwiak

Colin Kazim-Richards
Lee Gregory
 

Torbjörn Karlsson2021-02-19 10:38:00
Author

Fler artiklar om Derby